Susan Sontag

Artikel type
voksne
journalist Karina Søby Madsen
Main image
Sontag, Susan

Susan Sontag har et gennemborende analytisk blik, en skarp pen og en stærk stemme, når hun fremstiller det moderne menneskes tilværelse. Hendes mange såvel skønlitterære som essayistiske værker har gjort hende til en bærbar bevidsthed for kulturelt interesserede i adskillige generationer i USA.

Sontags første romaner, “The Benefactor” og “Dødens redskab”, er inspireret af surrealisterne, hvor drømmenes univers er i centrum. Resultatet er en syret læseroplevelse, hvor det er svært at skelne drøm fra virkelighed. De senere romaner “Manden der elskede vulkaner” og “I Amerika” er noget mere jordnære og tager udgangspunkt i historisk faktuelle emner.

Selv om Sontag er berømmet for sine romaner, som i dag er oversat til 32 sprog, er det især hendes essays, der har gjort hende til en markant litterær stemme. Hendes tanker og filosofiske ideer om litteratur, æstetik, fotografi, sygdom, krig, revolution samt liv og død rækker langt ud over Amerikas grænser og opfordrer til kulturel tænkning og debat uanset national oprindelse.

24893529

 

Blå bog  

  • Født: 16. januar 1933 i New York, USA.
  • Død: 28. december 2004 i Paris, Frankrig.
  • Uddannelse: Filosofi, litteratur og teologi ved Harvard Universitet og Saint Anne’s College, Oxford.
  • Debut: "The Benefactor", 1963.
  • Litteraturpriser: National Book Critics Circle Award, 1978. Malaparte Prize, 1992. National Book Award, 2000. The Jerusalem Prize, 2001. Peace Prize of German Book Trade, 2003. The Price of Asturias Award on Literature, 2003.
  • Seneste udgivelse: At betragte andres lidelser : essays. Tiderne skifter, 2003.