Portræt af Angie Thomas
Foto: Mark Makela / Ritzau Scanpix

Angie Thomas

journalist, cand.mag. Betty Frank Simonsen, 2019. Blå bog og bibliografi opdateret januar 2024.
Top image group
Portræt af Angie Thomas
Foto: Mark Makela / Ritzau Scanpix

Angie Thomas er lidt af et mirakel inden for Young Adult-litteraturen. Med sin debutroman, ”The Hate U Give”, gav hun Black Lives Matter-bevægelsen en litterær stemme, og samtidig røg hun ind på internationale bestsellerlister. Debutromanen er siden blevet til en populær Hollywood-film af samme navn. Man kan kalde Thomas’ romaner litterær aktivisme, men man kan også kalde dem en ny generations dannelsesromaner fra et sort ghettoområde i USA.

137701642

 

Blå bog

Født: 1988 i Jackson, Mississippi, USA.

Uddannelse: BA i creative writing fra Belhaven University.

Debut: The Hate U Give, 2017.

Litteraturpriser: Amnesty Cilip Honour, 2018.

Seneste udgivelse: Nic Blake og de Usædvanlige (1) - Mesterprofetien. Carlsen, 2024. (Nic Blake and the Remarkables - The manifestor prophecy, 2023). Oversat af Charlotte Glahn.

Inspiration: Hiphop, særligt musikere som Lauryn Hill, Tupac Shakur og Nas.

 

 

 

 

Interview med Angie Thomas, efter hun har vundet Waterstones Children's Book Prize i 2018.

Artikel type
boern

Baggrund

”Som sagt er jeg helt per automatik cool på Williamson, fordi jeg er sort. Jeg kan gå ud på gulvet og lave det lammeste dansemove, som jeg selv har fundet på, og folk vil tro, at det er den nyeste trend. Hvide mennesker tror, at alle sorte er eksperter på trends og den slags. Det ville jeg aldrig turde gøre til en fest i Garden Heights. Hvis man gør sig selv til grin bare én gang, så er det det. Alle i hele kvarteret vil få det at vide, og ingen vil nogensinde glemme det.”


”The Hate U Give”, s. 253.

Angie Thomas er født i 1988 i Mississippi i USA, hvor hun i sin barndom og ungdom lyttede til rapmusikere som Tupac, Lauryn Hill og B.I.G., hvis måder at fortælle historier på i høj grad har inspireret hende som forfatter. Angie Thomas var selv rapper som teenager og drømte om en karriere inden for musikverdenen.

Som ung arbejdede hun som sekretær for en præst i sin hjemby (en stilling, hun senere har givet Jay, Bris mor, i romanen ”On the Come Up”), mens hun i sin fritid skrev på en ungdomsroman. Hun havde tidligere skrevet en børnebog og fået masser af afslag fra de litterære agenter. Ungdomsromanen udsprang af en episode, der gjorde stort indtryk på hende, nemlig mordet på den 22-årige afroamerikanske mand Oscar Grant. ”The Hate U Give”, som romanen kom til at hedde, var en videreudvikling af en novelle, hun havde skrevet på creative writing-linjen på college og var affødt af Black Lives Matter-bevægelsen; en bevægelse, der opstod som et svar på den politivold, mange sorte er udsat for i USA. 

Nytårsdag i 2009 blev Oscar Grant skudt ned af en politimand i forbindelse med optøjer på en togstation i Californien. Politiets nedskydninger af sorte, unge mænd var ved at være hverdagskost i USA, og episoden satte Angie Thomas i gang med at skrive ”The Hate U Give”: ”Noget, der blev tydeligt med Oscar var, hvordan folk talte om hans fortid. I skolen talte folk om det, han havde gjort og at han måske havde fortjent det, at han var galt på den. Men Oscar kunne have været enhver af de unge fyre, jeg voksede op med, som måske gik rundt og lavede ting, de ikke skulle lave. De bliver alle set som bøller. Og ind imellem bliver de anklaget for deres egen død.” (Afua Hirsch: Angie Thomas: the debut novelist who turned racism and police violence into a bestseller. The Guardian, 2017-03-26. Egen oversættelse).

For ikke at møde en mur af afslag igen kontaktede Angie Thomas en organisation, der fremmer nye stemmer i litteraturen, ”We Need Diverse Books”, hun vandt en pris for sin roman og er herefter blevet kendt som en af nyere tids litterære mirakelhistorier

The Hate U Give

””Han var en dyb dude, ham der. Meget dyb. Sådan laver de ikke rappere mere,” siger min far.
”Nu kan man godt mærke, hvor gammel du er, far.”
”Whatever. Det passer. Rappere nu om dage tænker kun på penge, damer og tøj.”
”Gammelfar,” hvisker jeg.
”’Pac rappede også om den slags, ja, men han tænkte også på at løfte de sorte op,” siger min far. ”(…) Og han sagde, at Thug Life betød …”
”The Hate U Give Little Infants F…s Everybody,” censurerer jeg mig selv. Det er trods alt min far, jeg taler med.”

”The Hate U Give”, s. 147-48.

Angie Thomas’ ”The Hate U Give” fra 2017 (”The Hate U Give”, 2017) handler om 16-årige Starr, der lever i to forskellige verdener: den fattige, sorte ghetto, Garden Heights, hvor hun bor, og den fine privatskole, hun går på, hvor hun er én af kun få sorte elever.

Efter en fest får Starr et lift hjem af sin barndomsven Khalil og bliver vidne til, at den helt ubevæbnede Khalil bliver skudt ned af en ængstelig, hvid politimand. Starr er det eneste vidne til episoden, som bliver forsidestof i hele landet og fører til protester og optøjer i hendes kvarter. Hendes vidneudsagn er altafgørende for sagen, og romanen tager fat i det betændte efterspil, hvor Starr skal finde ud af at navigere i sine to verdener. Den ene verden er den på privatskolen, hvor Starrs hvide skolekammerater hører om Khalil, at han var pusher og tænker, at han måske selv var ude om det. Den anden er den verden, Starr er vokset op i, hvor en barndomsven er blevet brutalt myrdet og bliver et symbol på social uretfærdighed og institutionel undertrykkelse af sorte.

53415903

”The Hate U Give” er et nænsomt portræt af Starr, en ung kvinde, der langsomt vækkes til social aktivisme, mens hun samtidig prøver at forvalte sit evige dilemma – at være ’ghetto-Starr’, datter af Big Mav, et tidligere bandemedlem, og den anden Starr, der hele tiden prøver at passe ind i sit hvide privatskoleliv. Starr prøver at holde de to verdener adskilt, men finder langsomt ud af, at det måske er en umulig opgave.

Samtidig med at være en coming of age-roman om Starr og det miljø, hun vokser op i, er ”The Hate U Give” også en roman om et splittet USA. Et USA, hvor det stadig er af afgørende forskel, om ens hudfarve er sort eller hvid.

”The Hate U Give” blev en bestseller i USA og internationalt og er siden blevet til en film, der fik premiere i 2018.