autofiktion

Deborah Levy

Introduktion

Den sydafrikansk-britiske forfatter Deborah Levy skriver sig i sine erindringsbøger op imod kvindelivets etablerede narrativer.

Anna Juul

Indledning

Humor er forfatter Anna Juuls indgang til at tale om psykisk sygdom. I romanerne ”Penge & Bacon” og ”Superskurk” retter hun på satirisk vis et skarpt blik mod forestillingen om helbredelse som en opnåelig tilstand.

Geir Gulliksen

Indledning

Geir Gulliksen er en af Nordens mest anerkendte samtidsforfattere.

Tove Pilgaard

Indledning

Stærkt inspireret af den svenske digter Edith Södergran er det tematiske omdrejningspunkt i Tove Pilgaards litteratur den kulturelt bestemte magtbalance mellem kvinder og mænd.

Sara Omar

Indledning

Den dansk-kurdiske forfatter Sara Omar skriver på et ønske om at reformere Islam. Hun vil med sine debutromaner problematisere vold, undertrykkelse, stigmatisering og social kontrol af kvinder i Kurdistan, men også blandt muslimer i Vesten.

Édouard Louis

Indledning

Med politisk indignation trækker Édouard Louis i sine bøger det tæppe væk, der skjuler Frankrigs underklasse. Det er litteratur derfra, hvor bøsse stadig er et skældsord og læsning en fornærmelse.

Delphine de Vigan

Indledning

Franske Delphine de Vigan blev forfatter i en sen alder og skrev sine første bøger – deriblandt gennembrudsromanen ”No og mig” – om natten ved siden af et fuldtidsarbejde og livet med to små børn.

Gaute Heivoll

Indledning

Den norske forfatter Gaute Heivoll fik sit gennembrud med romanen ”Før jeg brænder ned” (2010), der blev solgt til 20 forskellige lande.

Christopher Isherwood

Indledning

Christopher Isherwood er især kendt for romanerne ”Mr. Norris skifter tog” og ”Farvel til Berlin”, som er inspireret af hans egne oplevelser som ung mand i Berlin under Weimarrepublikken.

Genrer

Perioder og genrer

Her kan du som underviser, elev eller bibliotekar få et overblik over dansk litteraturhistorie og et greb om de vigtigste genrer.