Stemmer fra bunden
Både i udlandet og i Danmark er der i de senere år kommet mange nye forfatterstemmer med baggrund i underklassen. De skriver bøger, der beskriver, undersøger og udstiller klassesamfundet fra forskellige vinkler.
Både i udlandet og i Danmark er der i de senere år kommet mange nye forfatterstemmer med baggrund i underklassen. De skriver bøger, der beskriver, undersøger og udstiller klassesamfundet fra forskellige vinkler.
Hvordan oplever man København, hvis man er migrant fra Ghana? Det undersøger Lucia Odooms moderne brevroman ”Cosmos” fra 2024, hvori den unge mand Cosmos skriver WhatsApp-beskeder til sin familie i Ghana om livet som hjemløs flaskesamler.
Dansk-marokkanske Elias Sadaq var den første digter i Danmark til at sætte ord på dobbeltminoriteten som homoseksuel og praktiserende muslim.
Hans Peter Madsen gav i sin debut ”Brænd huset ned, giv træet vand” (2021) partipolitikken stemme i satiriske noveller og sanselige kortprosatekster, der ansporede til revolution.
Hiroko Oyamada udvisker grænsen mellem fantasi og virkelighed i den surrealistiske ”Hullet”, hvor kvinden Asahi følger efter et mystisk væsen og falder i et hul, og den japanske forfatter vandt overbevisende den prestigefyldte The Akutagawa Prize i 2014 for kortromanen.
Amina Elmi trådte i sommeren 2023 ind på den danske litterære scene med digtsamlingen ”Barbar [Tavshedens objekt]”, som er en vilter og sorgfuld bog om kærlighed, savn, diaspora og meget mere.
Den svenske journalist og forfatter Karolina Ramqvist har i sin roman ”Brød og mælk” (2023) med stor sanselighed og psykologisk indsigt skrevet sig ind på madens betydning for selvforståelse og identitet.
Carl Frode Tiller anses som en af de vigtigste forfattere i norsk samtidslitteratur. Hans romaner tager fat på temaer omkring identitet, social arv og komplekse relationer mellem mennesker.
Ocean Vuong fik et stort gennembrud med sin første digtsamling ”Night Sky with Exit Wounds” fra 2016, og gennembruddet blev endnu større med den autofiktive roman ”Vi er kortvarigt smukke her på jorden” i 2019. Både i sin prosa og poesi har Vuong en utrolig evne til at skabe nærvær i sit sprog.
Den aarhusiansk bosatte forfatter Keld Conradsen er geolog og filosof, og den kombination kan man mærke i hans bøger. Særligt i ”Byen og havet”, der begejstret præsenterer læseren for geologiske udlægninger af teorien om kontinenternes drift og samtidig spørger til livets større sammenhænge.
Er du biblioteksbruger eller elev?