det moderne gennembrud

Edith Södergran

Indledning

Med sit kendskab til tysk ekspressionisme, russisk modernisme og fransk surrealisme skabte den finlandssvenske digter Edith Södergran sin egen skødesløse, selvsikre og smukke poesi, der indledte den modernistiske skrivestil i Skandinavien.

Perioder

Introduktion

Her kan du som underviser, elev eller bibliotekar få et overblik over dansk litteraturhistorie og et greb om de vigtigste genrer.

Amalie Skram

Indledning

Den norskfødte forfatter Amalie Skram levede og skrev sine bøger i slutningen af 1800-tallet og hendes harcelerende beskrivelser af fattiges, kvinders og de psykisk syges situation er skånselsløse.

Henrik Pontoppidan

Indledning

Den nobelprisvindende forfatter Henrik Pontoppidan ville som ung revolutionere verden og gøre op med den fædrene tro ved først at ville være ingeniør, siden højskolelærer og forfatter.

J. P. Jacobsen

Indledning

Hovedskikkelse i det moderne gennembrud i 1800-tallet. J.P. Jacobsen har sat varige spor i såvel dansk kultur- og litteraturhistorie, som i international litteratur og musik. Men hvor danskerne opfatter J.P.

Herman Bang

Indledning

Da Herman Bang (1857-1912) som 22-årig debuterede som fiktionsforfatter havde han et godt stof at fortolke naturalismens filosofi igennem: sin egen slægts degeneration og fald.