Forfatterstafetten efterår 2022

Forfatterinterviews efterår 2022

Redaktionen, efterår 2022
Top image group
Forfatterstafetten efterår 2022

Forfatterstafetten er tilbage med nye forfattere, der er linet op til en række dybdegående interviews, hvor de fortæller om deres forfatterskab. Følg de dybdegående interviews med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Hvidberg, når de løbende bliver lagt op her på siden.

Her kan du også opleve de sidste to sæsoner af Forfatterstafetten:

Forfatterstafet forår 2022

Forfatterstafet efterår 2021

Artikel type
News Item

Jens Andersen: Barndommens gade sidder lige under huden

Jens Andersen giver nyt liv til store forfattere som Astrid Lindgren, Tom Kristensen og H.C. Andersen i sine biografier. Og han er vild med Tove Ditlevsen, som han er aktuel med, med biografien ”Ditlevsen”. I Forfatterstafettens interview med litteraturformidler Sarah Hvidberg forklarer han, at nøglen for ham er at komme tæt på det legende menneske. Og Tove Ditlevsen levede kompromisløst og vildt og omsatte generøst det hele til litteratur, som nutidige læsere i den grad kan spejle sig i.

”Hvad er det, vi taler om, når vi taler om kærlighed? Alle de svære ting har hun med sit eget liv og med sin litteratur trukket os langt, langt ind i.”

Marianne Larsen: Det starter et sted i sproget

Den 25. november modtager digteren Marianne Larsen Det Danske Akademis store pris for sit mere end 50 år lange forfatterskab.

Selvom sproget og tiden har forandret sig, er udspringet for hendes poetiske praksis den samme, forklarer hun til litteraturformidler Sarah Hvidberg i Forfatterstafetten: Det er et rigt erfaringsøjeblik, en intuition eller stemning, som hun bearbejder og renser og lader med betydning, så det kan deles med andre.

”Det starter et sted i sproget, et glimt, en oplevelse. Så bygger man et eventyr ind i det. Skaber billeder, som kan arbejde videre i den, som hører eller læser digtet."

Gry Jexen: Vi skal skrive kvinderne ind i vores historie

Gry Jexen har sat sig for et stort projekt, som handler om at skrive kvinderne ind i historien.

I Forfatterstafettens interview med litteraturformidler Sarah Hvidberg fortæller hun om sin fagbog “Kvinde kend din historie”, der består af 50 kvindeportrætter fra de sidste 500 års Danmarkshistorie.

Ultimativt er drømmen, at ordet “kvindehistorie” må forsvinde, fordi alle mennesker er en del af en fælles, stor historie. Men hun bliver ved med at skrive i portrætformen lidt endnu, for, som hun siger:

”Man kan ikke skrive nogen ind i historien, man ikke kender. I mange hundrede år har vi sagt mænds navne for os selv og hinanden. Og det er en øvelse, vi skal rigtig godt i gang med for kvinderne også.”

Kristian Leth: Teksten skal vibrere i læseren

Kristian Leths “En vej ud af tågen” og “En tid med mirakler” fra 2022 er de to første bøger i en planlagt trilogi, der dybest set undersøger hvad der sker, når man sætter sig til at skrive. For i selve den handling bliver der hvirvlet noget stof med, som man som forfatter ikke har kontrol over, siger han til litteraturformidler Sarah Hvidberg i Forfatterstafettens interview.

Det magiske ved at skrive er, at teksten kan mere end forfatteren, siger Kristian Leth. Så er det i virkeligheden underordnet, om det man skriver, er dagbog, realisme eller science fiction:

“Litteraturen er ærlig, når den handler om noget der klinger indeni os. Hvis ikke den gør det, er den ikke værd at læse. Ligegyldigt om den foregår rundt om et køkkenbord eller på en stjerne langt væk.”

Hanne-Vibeke Holst: En god romanperson er én, der tør træffe modige valg

Det er breaking news, når den populære og bredt læste forfatter Hanne-Vibeke Holst er romanaktuel. Det er hun nu med “Kriger uden maske”, som følger kunstneren Sonja Ferlov (1911-1984) i hendes formative år i Paris i tiden op til 2. Verdenskrig.

I Forfatterstafettens interview med litteraturformidler Sarah Hvidberg sammenholder Hanne-Vibeke Holst blandt andet Sonja Ferlovs kunstneriske tilblivelse med sin egen fars, som hun beskrev i romanen “Knud, den store” fra 2013:

“De har hver især en modstand fra patriarkatet. Min fars modstand handlede om, hvordan man bliver en rigtig mand. Det kunne han ikke leve op til. Sonjas modstand handler om, at man ikke er en rigtig kvinde, hvis man insisterer på at blive kunster.”

 

Dennis Jürgensen: En krimi skal også rumme hygge og humor

”Det, der først og fremmest driver mig, er at fortælle en god historie. Når det er krimi, er der en masse psykologi, man kan lægge ind i figurerne. Hvad får folk til at begå den ultimative forbrydelse og slå et andet menneske ihjel?”

”Bloddue” er anden bog i Dennis Jürgensens nye krimiserie med det umage makkerpar, danske Lykke Teit og tyske Rudi Lehmann. Den foregår i Nordtyskland og trækker uhyggelige spor tilbage til et mørkt kapitel i Tysklands historie, nemlig Stasi-tiden under DDR, hvor overvågning og undertrykkelse var hverdag for mange.

Hør Dennis Jürgensen i samtale med litteraturformidler Sarah Hvidberg, hvor han blandt andet taler om skiftet fra børne- og ungdomsbøger til krimiserier, og om hvilke virkemidler der er vigtige for at skabe en god og effektiv kriminalroman.

Maren Uthaug: En fremtid uden mænd

”Forhistorien i min bog er, at man på et tidspunkt simpelthen har opgivet at få mænd til at holde op med at voldtage og begå kriminalitet og myrde. Og så har man besluttet at udfase testosteron, for det er det, der skader os som art.”

Maren Uthaug er aktuel med romanen 11%, som foregår i en tid, hvor kvinderne har taget al magten og den lille flok hanner, der er tilbage, - titlens 11 procent - er placeret i avlscentre rundt omkring i landet. Den er et vildt og humoristisk tankeeksperiment udi hvordan vores verden kunne se ud, efter nogle århundreders radikal matriarkalsk orden. 

Hør mere om Maren Uthaugs feministiske fremtidsvision i samtalen med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Maren Uthaug er den femte gæst i efterårets Forfatterstafet.

Glenn Bech: Vi skal gøre op med klassesamfundet

"Den her bog mangler jeg derude. Og der er ikke nogen, der har villet eller måske kunnet skrive den. Det har føltes nødvendigt. Vi har manglet et perspektiv i samfundsdebatten og manglet det i nogle år: Nemlig spørgsmålet om klasse." 

Glenn Bechs manifest "JEG ANERKENDER IKKE LÆNGERE JERES AUTORITET" går i kødet på privilegier, klassesamfundet og homofobi. Romanen er en knytnæve i maven på privilegerede middelklasse-danskere, og han håber manifestet bliver en øjenåbner, som beriger læseren med en forståelse af virkeligheden. 

I Forfatterstafettens interview fortæller Glenn Bech til litteraturformidler Sarah Hvidberg, hvorfor han mener, at klasseperspektivet skal have et større fokus, når vi taler om, hvilke kort man har på hånden. 

Rasmus Nikolajsen: Har vi en fælles sjæl?

"Sikkert fordi jeg selv har den her historie så tæt på mig, så har jeg altid haft en eller anden form for afsmag for mange 2. verdenskrigs-fortællinger. Eller en vis følsomhed overfor, hvornår de bliver overgjort."

I digtsamlingen "Måske sjælen" går Rasmus Nikolajsen tæt på sin egen families dramatiske historie. Han tager afsæt i en grusom historie, der foregår under 2. verdenskrig og har hans farmor i hovedrollen. Som titlen indikerer, så kredser bogen ligeledes om sjælen, hvilket flere af Nikolajsens bøger gør. Er den individuel eller fælles, og hvis mennesket har en sjæl, har dyrene så også én?

I interviewet med Forfatterwebs litteraturformidler, Sarah Corner-Walker Hvidberg, fortæller Rasmus Nikolajsen, at han gerne vil have, at der skal være plads til at reflektere over sådanne spørgsmål i hans litteratur. 

Rasmus Nikolajsen er efterårets tredje gæst i Forfatterstafetten. 

Anne-Marie Vedsø Olesen: Den nordiske mytologi, den er virkelig mærkelig

"Nu kan jeg være en moderne skjald, der fylder ud og digter ind imellem de her fragmenterede udsagn, fordi der mangler så meget." 

Sådan siger Anne-Marie Vedsø Olesen om arbejdet med romanerne "Vølvens vej – Snehild" og i "Vølvens vej – Misteltenen". 

Den nordiske mytologi er så fragmenteret, at Anne-Marie Vedsø Olesen finder en stor frihed til at se, hvor historien tager hende hen, når hun udfolder sine eventyrlige fortællinger om vølven Snehild og hendes farefulde færd i en mytologisk verden.

Hør mere om forfatterens arbejde og inspirationskilder i interviewet med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Anne-Marie Vedsø Olesen er anden gæst i efterårets Forfatterstafet.

Linn Ullmann: Om magtrelationer og metoo

"Jeg har været rasende på pigen. Rasende på kroppens svingninger fra begær til en følelse af get me out of here. Kvalme, rædsel." 

Sådan siger Linn Ullmann om sin nye roman, "Pige, 1983", der følger en ung piges rejse til Paris for at stå model for en kendt modefotograf. Det udvikler sig til en affære mellem pigen og den meget ældre fotograf. Historien bliver ikke fortalt kronologisk, men i flere spor, glimt og tilbageblik. I interviewet fortæller Linn Ullmann, hvad der skal til for at skrive en skønlitterær roman om en virkelig begivenhed, der har trukket spor gennem hendes eget liv. 

Linn Ullmann er efterårets første gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan møde flere af tidens markante forfattere. Se hele interviewet med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg her:

Se eller gense Forfatterstafettens andre sæsoner

Se eller gense de andre sæsoner af Forfatterstafetten, eller find dem i din foretrukne podcast-app for at høre dem på farten. 

Forfatterstafetten forår 2023
Medvirkende: Kristian Himmelstrup, Katrine Marie Guldager, Kim Blæsbjerg, Åsne Seierstad, Cecilie Lind, Peder Frederik Jensen, Thomas Boberg, Lea Marie Løppenthin, Solvej Balle, Michael Holbek, Keld Konradsen og Vigdis Hjorth.

Forfatterstafetten forår 2022
Medvirkende: Sissel-Jo Gazan, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Rakel Haslund-Gjerrild, Geeti Amiri, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kim Fupz Aakeson, Pia Tafdrup, Martin Kongstad, Leonora Christina Skov, Lotte Kirkeby, og Jesper Stein.

Forfatterstafetten efterår 2021
Medvirkende: Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg, og Jesper Wung-Sung.

Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb

Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.

Se vores seneste nyhedsbrev

Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det. 

Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.