På årsdagen for udgivelsen af "De bedste familier", den 1. februar 2024, blev Kim Blæsbjerg overrasket på Forlaget Gutkind af et fuldt pressekorps og formanden for foreningen for De Gyldne Laurbær, med meddelelsen om, at han er kåret til årets laureat.
Cheminova-roman er mere aktuel end nogensinde
Se eller gense interviewet med Kim Blæsbjerg om "De bedste familier" fra 2023:
Hold ud, ti stille, bliv ved. Det er tilgangen hos familierne i Kim Blæsbjergs roman “De bedste familier”, som går tæt på de personlige skæbner forbundet med kemikaliefabrikken Cheminova i 1950’erne.
Romanen, som desværre er mere aktuel end nogensinde, handler om det moderne velfærdssamfunds begyndelse, om en af Danmarkshistoriens største miljøskandaler, og om den tavshedskultur i hjemegnen, som han med romanen vil gøre op med:
”Jeg tror, rigtig mange har tænkt: hvis jeg i ny og næ må tage en tur hjem på afgiftning og ligge der og lide, jamen så tjener det det højere mål, at mine børn får en bedre opvækst end jeg selv havde,” siger Kim Blæsbjerg blandt andet i ovenstående interview med Forfatterweb i foråret 2023.
Læs hele forfatterportrættet af Kim Blæsbjerg
Om De Gyldne Laurbær
De Gyldne Laurbær er en af de fornemste anerkendelser, en forfatter kan få i Danmark.
Det er alle boghandlerne, der stemmer om hvilken nulevende skønlitterære forfatter, der i det forgangne år har udgivet et værk, der gør sig fortjent til anerkendelsen, og man kan kun få prisen én gang i livet.
Siden 1949 er De Gyldne Laurbær gået til en lang række af de forfattere, der stadig læses og huskes i dag, og anerkendelsen er på den måde en god indikator for hvilke forfatterskaber, der skriver sig ind i den nationale kanon. Fra Martin A. Hansen, Karen Blixen, Tove Ditlevsen, Tom Kristensen og Inger Christensen, Leif Panduro, Klaus Rifbjerg og Dea Trier Mørch.
Selve laurbærkransningen finder sted ved en fejring i marts eller april.