Amina Elmi får Bogforums Debutantpris 2023
Foto: Sara Galbiati

Bogforums Debutantpris

redaktør Madeleine Saunte, 2023.
Top image group
Amina Elmi får Bogforums Debutantpris 2023
Foto: Sara Galbiati

Amina Elmi fik Bogforums Debutantpris 2023, som traditionen tro blev kåret i forbindelse med bogmessens oficielle åbning i Bella Center i København. 

Amina Elmi trådte i sommeren 2023 ind på den danske litterære scene med digtsamlingen ”Barbar [Tavshedens objekt]”, som er en vilter og sorgfuld bog om kærlighed, savn, diaspora og meget mere. I prosatekster og digte skyder hun humoristisk, sanseligt og vredt med skarpt både indad og udad: såvel mod sig selv og sin familie og kultur, som mod det litterære parnas og den offentlige debat, og denne dobbelte retning er nok forudsætningen for, at hun midt i det hele også skriver med en vis mildhed. Eller, som en anmelder smukt formulerer det: Med en stor og bevægende åbenhed.

Bogforums Debutantpris er blevet uddelt på Bogforum hvert år siden 1993 for at "skabe opmærksomhed om stærke, nye navne i den danske litteratur", og Amina Elmi får - foruden hæderen og opmærksomheden -  en pengepræmie på 50.000 kr.

2023: Amina Elmi med digtsamlingen  ”Barbar [Tavshedens objekt]”

Amina Elmi

Læs forfatterportrættet af Amina Elmi

 

Tidligere vindere af Debutantprisen

 

2022: Kristin Vego med novellesamlingen "Se en sidste gang på alt smukt"

Kristin Vego

Den dansk-norske forfatter Kristin Vego debuterede med novellesamlingen ”Se en sidste gang på alt smukt” i Danmark i 2022 og modtog samme år Bogforums debutantpris. Novellerne havde allerede året inden høstet ros i Norge og modtaget Tarjei Vesaas' debutantpris 2021. Norsk Gyldendal var nemlig det forlag, der først antog Kristin Vegos danske manuskript, som forfatteren efterfølgende selv oversatte til norsk. Både i Norge og Danmark roses novellerne for deres sanselige naturbeskrivelser, poetiske sprog og stilfærdige afdækning af unge kvinder i overgangsfaser.

Læs hele forfatterportrættet af Kristin Vego

 

2021: Fine Gråbøl med romanen "Ungeenheden" 

Fine Gråbøl

Med en prisvindende debut, der er solgt til udgivelse i USA og England, har Fine Gråbøl i den grad markeret sig på det litterære landkort. Debuten ”Ungeenheden” er en både personlig, poetisk og kritisk skildring af unge mennesker, der lever på et bosted i psykiatrisk behandling. Og det er netop Gråbøls evne til i form og sprog at bringe læseren tæt på den komplekse virkelighed, de unge i ”Ungeenheden” kæmper med, der gør debuten til en stærk oplevelse. Den er på en gang usentimental, indigneret og poetisk sitrende.

Læs hele forfatterportrættet af Fine Gråbøl

 

2020: Sofie Malborg med den historiske roman "Bargums synder" 

Sofie Malmborg

Den ærgerrige danske slavehandler Frederik Bargum er centrum for fortællingen i Sofie Malmborgs prisvindende debut ”Bargums synder”, der udkom i 2020. Med sanselige og nærværende detaljer fra 1700-tallets København, Åbenrå og Europa gør Malmborg historien levende og relevant for nutidige læsere og tilbyder et fascinerende indblik i en slavehandlers økonomiske logik.

Læs hele forfatterportrættet af Sofie Malmborg

 

2019: Amalie Langballe med romanen "Forsvindingsnumre" 

Amalie Langballe

Amalie Langballe debuterede i 2019 med romanen ”forsvindingsnumre”, som hun samme år modtog Bogforums Debutantpris for. ”forsvindingsnumre” handler om kvinden Agnes, der i en tilstand af dyb sorg forsøger at finde hoved og hale i sig selv såvel som livet efter sin mors død. Med både pop, temperament og poetisk nerve har Amalie Langballe i ”forsvindingsnumre” skrevet sig ind i det allestedsnærværende fravær, som døden indstifter.

Læs hele forfatterportrættet af Amalie Langballe

 

2018: Anita Furu med romanen "Mit halve liv" 

Anita Furu

Med rørende indlevelse har Anita Furu skrevet sin farmors både triste og smukke historie i den prisbelønnede debutroman ”Mit halve liv” (2017). Beretningen om den forældreløse, jødiske pige Ruths kamp for at finde sin egen plads i livet giver et indblik i levevilkår og kulturmøder gennem et halvt århundrede. I 2019 udkom efterfølgeren ”Jeg er en, der kan sige sådan!”, der følger samme Ruth som 73-årig.

Læs hele forfatterportrættet af Anita Furu

 

2017: Tine Høeg med "Nye rejsende"

Tine Høeg

Vaklende voksenliv, længsel og et stormende begær hos en ung kvinde, som egentlig ”burde” have styr på sit liv og være i fuld gang med mand og børn. Tine Høegs karakterer kæmper med at finde fodfæste i voksenlivet og vil hellere give sig hen til ukontrollerede drifter, som har potentiale til at være både ødelæggende og skamfulde.  

Tine Høeg er fascineret af voksenlivets mange facetter – især den del der handler om samfundets forventninger til, hvordan man er ”ægte” voksen. Hun sætter kritisk spørgsmålstegn ved gældende forestillinger om moderskab, kvinderoller og kvindeligt begær, og hun gør det gennem humor og et præcist, lyrisk sprog. 

Læs hele forfatterportrættet af Tine Høeg

 

2016: Niels Henning Falk Jensby med "Techno"

Niels Henning Falk Jensby

Niels Henning Falk Jensby modtog i 2016 Bogforums Debutantpris for den voldsomme og stærkt erotiske roman ”Techno”. Her dunker technoens taktfaste rytmer både i klubben og i kroppen, og et rastløst og anonymt jeg begiver sig rundt i en række eksperimenterende københavnske miljøer. I Ørstedsparken, på Amager Fælled og i sexklubber undersøger jeget sin dominansprægede homoseksualitet, og i en søgen efter grænseløshed synes jegets krop til sidst at gå i opløsning. Sproget i ”Techno” er klinisk og som oftest følelsesforladt, og den maskinelle monotoni overtager snart fortællerjeget, der – påvirket af stoffer og blindt begær – bliver som en zombie.

Læs hele forfatterportrættet af Niels Henning Falk Jensby

 

2015: Morten Pape med "Planen"

Morten Pape

Morten Pape rammer med sine romaner der, hvor det gør mest ondt. Med sit intense og ærlige indblik i opvæksten i Urbanplanen på Amager stiller han i alle tre romaner, “Planen”, “Guds bedste børn” og “I ruiner”, skarpt på stærkt frustrerede og understimulerede samfundsgrupper. I “Planen” hører vi om den intelligente outsider Morten, der ikke finder genklang i sine omgivelser og driver rundt alene med afgrænsede venskaber i fremmedfjendske danske miljøer – og muslimske miljøer, hvor tiltroen til Danmark og integrationen er lig nul. Vi hører om uforløste drømme, men også om sammenhold på tværs af klippestore afstande. “I ruiner” udspiller sig i et andet miljø på halvøen Amager, hvor en middelklassefamilie går i opløsning efter et bankkrak. Intet er sort eller hvidt, for det er virkeligheden, Morten Pape fortæller om.

Læs hele forfatterportrættet af Morten Pape

 

2014: Thomas Rydahl med "Eremitten"

Thomas Rydahl

En ensom nifingret taxachauffør viser sig at være en ihærdig efterforsker i Thomas Rydahls trilogi om eksildanskeren Erhard Jørgensen. Debutromanen ”Eremitten” fra 2014 vandt samme år Bogforums Debutantpris, og siden er kommet ”De savnede” og ”De tre paver”. Rydahl fremskriver et vindblæst Fuerteventura og tegner midt i krimigåderne et rørende portræt af en mand, der nok er lidt fordrukken og bag om dansen, men som ved den rette anledning viser empati, handlekraft og sejlivet stædighed. I 2021 udgav Rydahl den muntre skilsmisseroman ”Forførernes klub”.

Læs hele forfatterportrættet af Thomas Rydahl

 

2013: Yahya Hassan med "Yahya Hassan"

Yahya Hassan

Udgivelsen af Yahya Hassans selvbetitlede og selvbiografiske debut udløste en sjælden set mediestorm i den danske presse. I løbet af få uger måtte forlaget øge oplaget af digtsamlingen til over 20.000 eksemplarer, samtidig med at antallet af fanbreve og dødstrusler til den danskfødte, statsløse palæstinenser eksploderede på internettet. ”YAHYA HASSAN” er skrevet med versaler og vrede. Digtene skildrer barndommen i en dysfunktionel muslimsk familie og en ungdom som hashrygende kriminel. De er på samme tid faderopgør, socialrealisme og skriftterapi, men det er især bogens religionskritik, der har skabt furore og medført, at Hassan blev udråbt til dansk integrationsdebats nye, litterære stemme. 

Læs hele forfatterportrættet af Yahya Hassan

 

 

2012: Anne-Cathrine Riebnitzsky med romanen "Den stjålne vej"

2011: Erik Valeur med romanen "Det syvende barn"

2010: Kaspar Colling Nielsen med novellesamlingen "Mount København"

2009: Martin Kongstad med novellesamlingen "Han danser på sin søns grav"

2008: Janni Olesen med romanen "Noget du skal vide"

2007: Henriette E. Møller med romanen "Jelne"

2006: Knud Romer med romanen "Den som blinker er bange for døden"

2005: Jonas T. Bengtsson med romanen "Aminas breve"

2004: Kristian Ditlev Jensen med romanen "Livret"

2003: Maria Grønlykke med novellesamlingen "Fisketyven"

2002: Eddie Thomas Petersen med romanen "Kys"

2001: Lise Rønnebæk med romanen "I virkeligheden hedder jeg Nielsen"

2000: Søren Jessen med romanen "Zambesi"

1999: Christian Jungersen med romanen "Krat"

1998: Jesper Wung-Sung med novellesamlingen "To ryk og en aflevering"

1997: Tore Ørnsbo med digtsamlingen "Inkubationer"

1996: Charlotte Weitze med romanen "Skifting"

1995: Trine Andersen med novellesamlingen "Hotel Malheureux"

1994: Iben Claces med digtsamlingen "Tilbage bliver"

1993: Hans Schmidt Petersen med romanen "Den lodne bøg"

 

Artikel type
News Item

Find alle vinderbøgerne på Læsekompas.dk

Forfatterweb er den saglige og faglige gennemgang af forfatterskaberne. På vores søstersite Læsekompas er det læseoplevelsen, som er i fokus.

Brug Læsekompas for at åbne op for den læseoplevelse, bogen byder på. Hvilken stemning er der i bogen, hvilke miljøer foregår den i, hvad er fortælletempoet og hvor lang er bogen?

Lav og del lister over læste bøger, bøger du vil læse, yndlingsbøger osv.

Find andre bøger, der minder om bogen, og gå på opdagelse i, hvordan bøgerne er forbundet.

På Læsekompas har Forfatterweb lavet en liste med Bogforum Debutantpris' vinderbøger, fra 1993 til i dag. 

SE LISTEN PÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bogforum Debutantpris' vinderbøger