joseph conrad
Foto: Mary Evans Picture Library / Ritzau Scanpix

Joseph Conrad

journalist og cand.mag. Signe Juul Kraft, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Top image group
joseph conrad
Foto: Mary Evans Picture Library / Ritzau Scanpix
Main image
Conrad, Joseph
Foto: 'Album' / Scanpix

Indledning

Den polske forfatter Joseph Conrad anses af mange kritikere for en af de største engelsksprogede forfattere, selvom han først lærte at tale engelsk, da han var i tyverne. I sine 30 år som forfatter nåede Conrad at skrive ikke færre end 19 romaner, et hav af noveller og en håndfuld erindringer og essays. Han regnes som en vigtig foregangsmand for den moderne litteratur, og hans mest indflydelsesrige værk er ”Mørkets hjerte” fra 1902, som handler om kaptajnen Marlows rejse ind i Afrikas jungle og i den menneskelige psyke. Bogen var inspiration for Francis Ford Coppolas krigsfilm om Vietnamkrigen, ”Dommedag nu” fra 1979.

 

46652711

Blå bog

Født: 3. december 1857, Berdyczów, Ukraine.

Død: 3. august 1924, Canterbury, England.

Uddannelse: Ingen. Arbejdede i 16 år som sømand, kaptajn og styrmand, før han i 1894 gik og land og blev forfatter.

Debut: Almayer's Folly. 1895. (Almayers dårskab. 1916).

Priser: Ingen kendte.

Seneste danske udgivelse: Mørkets hjerte. Gyldendal, 2019. (Heart of darkness, 1899). Oversat af Niels Brunse.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Fjolset er for meget fjols eller djævelen for meget djævel – jeg ved ikke hvilken af delene der passer. Eller også kan man måske være et så tordnende ophøjet væsen, at man er helt blind og døv for alt andet end himmelske syn og lyde. Så er jorden kun et ståsted for én – og om det er en fordel eller et tab for én at være sådan, det skal jeg ikke kunne sige. Men de fleste af os er hverken det ene eller det andet.”
”Mørkets hjerte”, s. 82.

Józef Teodor Konrad Korzeniowski blev født ind i en fattig polsk adelsfamilie i Berdyczów i Ukraine. Faderen, Apollo Korzeniowski, skrev politisk ladede skuespil og oversatte Alfred de Vigny, Victor Hugo, Charles Dickens og William Shakespeare fra fransk og engelsk. I 1861 blev Apollo arresteret af de russiske myndigheder for at have været med til at organisere det, der blev til Januaropstanden i 1863-1864. Han blev sendt i eksil i Rusland, og hans kone Ewelina og den dengang fireårige Józef fulgte med. På grund af Ewelinas svage helbred fik Apollo i 1865 lov at flytte med familien tilbage til Ukraine, hvor Ewalina efter få uger døde af tuberkulose. Faderen døde fire år senere, og Józef blev forældreløs i en alder af 11 år.

Han kom i pleje hos sin morbror i Kraków, Polen, og som 16-årig tog han til Frankrig for at blive sømand efter at være blevet nægtet statsborgerskab i Østrig-Ungarn og dømt til 25 års tvungen militærtjeneste i den russiske hær. I 1878 tog Józef arbejde på et britisk skib med Konstantinopel som bestemmelsessted. Da skibet vendte tilbage til Lowestoft i England, gik han for første gang i land i Storbritannien.

Knap en måned efter at være ankommet til England påbegyndte han den første af seks ture fra Lowestoft til Newcastle, og her begyndte han at lære engelsk fra besætningen. I 1886 fik han certifikat som koffardikaptajn, blev britisk statsborger og ændrede officielt sit navn til Joseph Conrad.

I 1891 blev Conrad førstestyrmand på skibet Torrens. Tre år efter forlod han søen og begyndte sin litterære karriere, efter at have skrevet sin første roman, ”Almayers Folly” (”Almayers dårskab”), om bord på Torrens. Romanen foregår på østkysten af Borneo og blev udgivet i 1895.

I 1896 giftede Conrad sig med en engelsk 16 år yngre kvinde fra arbejderklassen, Jessie George, som han fik sønnerne John og Borys med. Bortset fra adskillige ferier i Frankrig og Italien, en tur til Polen i 1914 og et besøg i USA i 1923 boede Conrad resten af sit liv i England.

Selvom Conrads talent hurtigt blev anerkendt af den engelske intellektuelle elite, fik han først folkelig succes i 1913 med udgivelsen af ”Chance” (Tilfældet).

Conrad døde den 3. august 1924 af et hjerteslag og ligger begravet i Canterbury, England, under sit oprindelige polske efternavn, Korzeniowski.

Mørkets hjerte

”At sejle op ad den flod var som en rejse tilbage til verdens oprindelse, dengang væksterne gik grassat på jorden og de store træer var konger. En øde vandvej, en stor stilhed, en uigennemtrængelig skov. Luften var varm, tyk, tung, dorsk. Der var ingen glæde i det strålende sollys.”
”Mørkets hjerte”, s. 57.

Romanen ”Heart of Darkness” fra 1902 (”Mørkets hjerte”, 1997) er styrmanden Charlie Marlows fortælling om dengang, han tog arbejde som kaptajn på et belgisk handelsskib i Afrika. Her skulle han fragte elfenben ned ad floden, men havde også til opgave at finde den udstationerede belgiske elfenbensjæger Kurtz og bringe ham tilbage til civilisationen. Kurtz har ry for at være en talentfuld og retskaffen mand, men det viser sig, at hans indtog i junglen har forvandlet ham til en grufuld version af menneskeracen.
Der er bred enighed om, at ”Mørkets hjerte” bygger på Joseph Conrads egne oplevelser som flodskipper i Belgisk Congo; en koloni i det indre Afrika, som den belgiske konge Leopold II udnyttede som et imperialistisk rædselsregime.

”Mørkets hjerte” er en symbolsk fortælling med mange lag. Den kan både læses historisk som en kritik af imperialismen og dens brutalitet, og psykologisk som en beskrivelse af menneskets ubevidste natur – bedst måske som en kombination af de to.

Udover at være en rejse på det ydre plan, er rejsen ind i Afrika også en rejse ind i fortællerens eget indre – og i menneskets psyke. Mens Marlow trænger dybere og dybere ind i det afrikanske vildnis, kommer han dybere ned i menneskets psyke og det ubevidste. Et af de overordnede temaer i ”Mørkets hjerte” er nedbrydningen af den menneskelige moral. Marlows barbariske oplevelser i junglen fortæller om, hvad der sker, når civilisationens normer som moral, etik og selvkontrol nedbrydes, og de lavere instinkter får frit spil. Romanen illustrerer på det psykologiske plan, at et menneskes ’gode karakter’ er relativ, og at selv såkaldt civiliserede mennesker kan forvandles til umenneskelig ondskab.

Romanen skildrer kontraster som kultur og natur, selvkontrol og instinkt, bevidsthed og ubevidsthed, ond og god, og giver ingen svar på, hvad der er det ’rigtige’ og mest ’menneskelige’.

”Mørkets hjerte” blev brugt som inspiration til Francis Ford Coppolas kult-krigsfilm ”Dommedag nu”, der skildrer Vietnamkrigen. 

Lord Jim

”Der er noget særligt ved en lille båd på det store hav. Over de liv, den har båret væk fra dødens skygge, synes vanviddets skygge at falde. Når éns skib svigter én, er det, som om hele ens verden svigter – den verden, som skabte én, satte grænser for én og tog sig af én.”
”Lord Jim”, s. 112.

Joseph Conrads roman Lord Jim fra 1900 (”Forlis”, 1974) bliver regnet for et hovedværk i det 20. århundredes litteratur. Romanen handler om den unge britiske sømand Jim, som bliver styrmand på Patna, et skib fyldt med pilgrimme på vej til Mekka. På vej over Det Indiske Ocean støder skibet på et underjordisk skær og begynder at tage vand ind. Jim og de andre besætningsmedlemmer beslutter sig for at forlade skibet og dets passagerer. Et par dage senere bliver de samlet op af et britisk skib, men senere bliver Patna og dets passagerer også reddet, og besætningens lyssky handling kommer frem. De øvrige deltagere undgår domstolens undersøgelsesudvalg, men Jim får frataget sit sejlecertifikat for sin pligtforsømmelse. Han må nu bruge resten af sit liv på en hård kamp for at genvinde sin selvrespekt og rejser til Patusan, et fjernt sted med en blanding af malaysiere og Bugis-folk, hvor hans fortid kan forblive skjult.

”Lord Jim” bliver opfattet som Conrads mest romantiske roman. Den er spækket med smukke, lyriske beskrivelser og har en dramatisk struktur, som – dog ikke nødvendigvis i kronologisk rækkefølge – viser udviklingen af en situation fra start til slut: Jims fald, hans oprejsning og hans død.

I størstedelen af historien hører vi om Jim gennem fortælleren Marlow, der også optræder som fortæller i tre andre af Conrads romaner, blandt andet ”Mørkets hjerte”. Marlow springer ud og ind mellem generelle betragtninger og beskrivelser af specifikke begivenheder med en vis brug af ironi. 

Som Conrads andre romaner handler også ”Lord Jim” i høj grad om menneskesindet og de kræfter, der styrer det. Et af romanens gennemgående temaer er skæbne. Jim har hele sin barndom og ungdom drømt om heltegerninger til søs, men mister både sin ære og sine fremtidige muligheder, da han springer ned i redningsbåden til de andre besætningsmedlemmer. ”Lord Jim” rejser spørgsmålet, om den enkelte person er ansvarlig for sine handlinger eller er underlagt en større orden og giver via forskellige stemmer i bogen flere mulige svar på det spørgsmål.

Den hemmelige agent

”Mr. Verloc følte den latente uvenlighed af alt udendørs med en styrke, der nærmede sig en direkte legemlig smerte. Der findes ikke noget fag, der svigter en mand mere komplet, end det at være hemmelig politiagent. Det virker som om éns hest pludselig falder død om under én midt ude på en ubeboet og tørstig slette.”
”Den hemmelige agent”, s. 48-49.

Den politiske spændingsroman The Secret Agent, 1907 (”Den hemmelige agent”, 1998) regnes for en af Joseph Conrads bedste værker.

Romanen foregår i London i 1886 og handler om Mr. Verloc, som er hemmelig agent. Han bor sammen med sin kone Winnie, sin svigermor og sin psykisk handicappede svoger Stevie. Verloc er venner med en gruppe anarkister, som ikke har udrettet det store, men hvis handlinger alligevel er kendt af politiet.
Verloc får besked af sin arbejdsgiver, ambassaden, om, at han skal bombe det berømte Greenwich-observatorium som en form for godtgørelse for hans indtil videre ringe bedrifter og for at ’stimulere hans årvågenhed’. Verloc vælger dog at placere bomben på Stevie, som springer i luften i Greenwich Park, uden for det planlagte mål, uden at ødelægge andet eller andre end sig selv.

Med ”Den hemmelige agent” og bogens politiske tema bevæger Conrad sig væk fra sine typiske søfartsfortællinger. Romanen præsenterer begreber som anarkisme, spionage og terrorisme og blev skrevet på et tidspunkt, hvor terroristaktiviteter var stigende, og der havde været adskillige dynamitangreb i både Europa og USA samt flere mord på statsoverhoveder. Karakteren Stevie er baseret på den franske anarkist Martial Bourdin, som døde i Greenwich Park, da de sprængstoffer, han bar på sig, sprang før tid.

22058827

Handlingen skifter frem og tilbage mellem tiden før og efter bombningen og mellem beskrivelser af familielivet, Verlocs samtaler med anarkisterne og arbejdsgiverne samt politiets efterretningsarbejde.

Historien er fortalt af en alvidende fortæller med beskrivelser af både personernes ydre og indre. De grundige, ofte ironiske, personskildringer, kombineret med den udenforstående beskrivelse af dem giver et detaljeret billede af personerne.

”Den hemmelige agent” er en stærk ironisering over anarkisme-begrebet og en udforskning af moral. Bogen sætter spørgsmålstegn ved, om Verloc er ond, fordi han lader det være op til sin handicappede, uskyldige svoger at udføre terrorhandlingen, eller om han i virkeligheden ikke er så slem, fordi han forsøger at udføre handlingen uden dræbte og så enkelt som muligt for at bevare sit job og i omsorg for sin familie.
På grund af sit terroristtema blev ”The Secret Agent” et af de tre mest citerede litterære værker i de amerikanske medier i ugerne efter 11. september 2001.

Genrer og tematikker

Joseph Conrad skrev i en tid, hvor det britiske imperium var på sit højeste, og han trækker i sine værker på egne erfaringer fra sin tjeneste i den franske og den britiske handelsflåde.

Conrads eget liv var eventyrligt og omfattede blandt andet våbensmugling og politiske sammensværgelser, og hans oplevelser dannede baggrund for handlingen i mange af hans romaner. F.eks. gav rejsen langs Venezuelas kyst ham stof til romanen ”Nostromo”, hvor førstestyrmanden på Conrads skib blev model for helten. I ”Mørkets hjerte” minder hovedpersonen Marlows rejse op ad floden meget om Conrads egen i Congo, hvor han fik et foruroligende indblik i ondskabens væsen i form af nådesløs natur, korruption og undertrykkelse.

Samtidig med, at værkerne beskriver forskellige sider af det verdensomspændende imperium udforsker de den menneskelige psykes dybder. I Conrads fortællinger optræder der ofte en eller flere personer med en skidt karakter eller dårlig moral, og han skildrer, ofte ved brug af ironi og igennem flere synsvinkler, konsekvenserne af de tvivlsomme karaktertræk.

På grund af sine eksotiske historier og lyriske stil fik Conrad ry som en romantisk fortæller, men i dag regnes han først og fremmest som en foregangsmand for den moderne litteratur med sin komplekse fortælleform, dybe temaer og mange lag.

Ingenting er sort-hvidt i Conrads værker. Verden såvel som menneskesindet er skrøbeligt og kan hvert øjeblik krakelere og åbenbare noget frygteligt.

T. E. Lawrence, en af Conrads mange forfattervenner, gjorde følgende observationer over Conrads forfatterskab: ”Han er absolut den mest uforglemmelige ting i prosa, der nogensinde har været: Jeg ville ønske jeg vidste, hvordan han skriver hvert afsnit (...) Det følger ikke en almindelig prosarytme, men noget eksisterende kun i hans hoved, og da han aldrig kan sige, hvad det er han vil sige, ender alle hans ting i en slags sult, en antydning af noget, han ikke kan sige eller gøre eller tænke. Så hans bøger ser altid større, end de er.” (Wikipedia: Opslag om Joseph Conrad).

Beslægtede forfatterskaber

Joseph Conrad er anerkendt som en vigtig foregangsmand for den moderne litteratur, og hans fortællestil og antihelte har påvirket mange forfattere, blandt andre Ernest Hemingway, D.H. Lawrence, F. Scott Fitzgerald, Graham Greene, William S. Burroughs, Joseph Heller, V.S. Naipaul, Italo Calvino og John Maxwell Coetzee.

Conrads romaner har også været inspiration til flere film, f.eks. Alfred Hitchcocks film ”Sabotage” fra 1936 (baseret på Conrads roman ”The Secret Agent”), Ridley Scotts ”The Duellists” fra 1977 (baseret på Conrads novelle ”The Duel”), Francis Ford Coppolas ”Dommedag nu” fra 1979 (baseret på Conrads roman ”Heart of darkness”) og ”The Secret Agent” (baseret på romanen med samme titel) fra 1996.

 

Bibliografi

Romaner

Joseph Conrad:
Forlis. Martins Standardudg., 1916. (Lord Jim, 1900).
Joseph Conrad:
Almayers dårskab. John Martin, 1916. (Almayer's Foll. 1895).
Joseph Conrad:
Den hemmelige agent. Martins Standardudg., 1917. (The Secret Agent. 1907).
Joseph Conrad:
Niggeren på 'Narcissus'. Martins Standard Kroneudg., 1917 (The Nigger of the 'Narcissus'. 1897).
Joseph Conrad:
Tajfun. Martin, 1918. (Typhoon. 1902).
Joseph Conrad:
Ruslands skygge. Martin, 1918. (Under Western Eyes. 1911).
Joseph Conrad:
Almayers gæst. 1919. (An Outcast of the Islands. 1896).
Joseph Conrad:
Sejr. Martin, 1920. (Victory. 1915).
VJoseph Conrad:
Ad Østens Kongevej. Martin, 1921. (1902).
Joseph Conrad:
Den store Redning. Martin, 1921. (The Rescue. 1920).
Joseph Conrad:
Dødssejleren. Martin, 1922. (The Shadow Line. 1917).
Joseph Conrad:
Fribytteren. Martin, 1924. (The Rover. 1923).
Joseph Conrad:
Den gyldne pil. Martin, 1925. (The Arrow of Gold. 1919).
Joseph Conrad:
Tilfældet. Martin, 1931. (Chance. 1913).
Joseph Conrad:
Mørkets hjerte. Aschehoug, 1956. (Heart of Darkness. 1899).
Joseph Conrad:
Nostromo. Erichsen, 1966. (Nostromo. 1904).

Noveller

Joseph Conrad:
Hvileløse historier. Pio, 1904. Indhold: Karain; Et minde; Idioterne; En fremskudt post; Tilbagekomsten; Lagunen.
Joseph Conrad:
Freya fra de syv Øer. Martin, 1919. (Freya of the Seven Isles. 1912).
Joseph Conrad:
Lagunen. Martin, 1920. (The Lagoon. 1897).
Joseph Conrad:
En fremskudt Post. Martin, 1920. (An Outpost of Progress. 1898).
Joseph Conrad:
Ungdom. Martin, 1921. (Youth. 1902).
Joseph Conrad:
Planteren paa Malata. Martin, 1926. (The Planter of Malata. 1915).
Joseph Conrad:
Stærke Sind og vilde Skæbner. Martin, 1929.
Joseph Conrad:
Et smil af lykken: fortælling. SFA-89, 2012. (A smile of fortune. 1912).
Joseph Conrad:
Den hemmelige parthaver: fortælling. SFA-89, 2012. (The Partner. 1915).
Joseph Conrad:
Hvileløse historier. eBibliotek 1800. 2014.

Erindringer og essays

Joseph Conrad:
Havets spejl. Martin, 1929. (The Mirror of the Sea).

Om forfatterskabet

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Joseph Conrad

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Opslag om Joseph Conrad.