k follett
Foto: Olivier Favre / Rosinante

Ken Follett

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015. Blå bog og bibliografi opdateret september 2023.
Top image group
k follett
Foto: Olivier Favre / Rosinante
Main image
Follett, Ken
Foto: Erez Lichtfeld / Scanpix

Den walisiske forfatter Ken Follett er kendt for sine spændingsromaner og historiske romaner, som har millioner af læsere verden over. Han fik sit gennembrud i 1978 med spionromanen ”Nålens øje”. Folletts fascination af katedraler fik ham i 1980’erne til at skrive middelalderromanen ”Jordens søjler” og efterfølgeren ”Uendelige verden”. Siden har han fejet benene væk under sine fans med Century-trilogien om det 20. århundrede, hvor passionerede karakterer i fem familier og nationaliteter kæmper for frihed og kommer helt tæt på de historiske begivenheder og historiske personer på den politiske scene.

 

136372211

Blå bog

Født: 5. juni 1940 i Cardiff, Wales.

Uddannelse: Universitetsgrad i filosofi og videreuddannelse i journalistik.

Debut: The Big Needle. Everest Books, London, 1974.

Litteraturpriser: Edgar Award, Mystery Writers of America, 1979. Corine Award, 2003.

Seneste udgivelse: Lysets våben. Cicero, 2023. (The armour of light, 2023). Oversættelse: Annelise Skov.

Inspiration: Stephen King, Richard North Patterson, Lee Child og Jane Austin.

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jack rejste mod Anjou og fik arbejde på en klosterkirke i Tours. Det voldte ham ingen problemer at overtale bygmesteren til at antage ham på prøve. Det værktøj, han havde med, viste, at han var murer, og efter en dags arbejde vidste mesteren, at han var en dygtig murer.”
”Jordens søjler”, s. 669.

Ken Follett blev født den 5. juni 1949 i Cardiff, Wales, og da han var ti år, flyttede han sammen med sin familie til London. Han er den ældste af fire søskende, og faren var skatteinspektør. Han er opvokset i et religiøst hjem, og som barn måtte han ikke gå i biografen eller se TV for sine pietistiske forældre, så han lærte hurtigt at sætte pris på bøgernes verden. Som barn var han især opslugt af Ian Flemings James Bond-bøger og Enid Blytons De fem-bøger. Han tog en universitetsgrad i filosofi ved University College London og en videreuddannelse i journalistik, blev politisk aktiv på centrum-venstre-fløjen og lagde afstand til sin religiøse baggrund. Som 19-årig blev han gift med sin skolekæreste Mary og fik sin første søn.

Follett fik arbejde som journalist på lokalavisen i Cardiff og senere på Evening News i London. I slutningen af 1970’erne søgte han væk fra journalistikken og blev underdirektør på et lille forlag, samtidig med at han selv begyndte at skrive romaner, først under pseudonymer og siden i eget navn. Follett har i flere interviews sagt, at han begyndte at skrive for at kunne betale sine bilregninger, og gennembruddet kom i 1978 med romanen ”Eye of The Needle”.

Follett blev rig og berømt og flyttede tre år til Sydfrankrig sammen med sin familie. I 1980’erne skrev han spionromaner og politiske thrillers, indtil han fik udgivet sin første historiske middelalderroman ”Jordens søjler” i 1989. Den blev efterfulgt af ”Uendelige verden” og Century-trilogien, som foregår i det 20. århundrede.

I slutningen af 1970’erne blev Follett involveret i aktiviteter omkring partiet Labour, og i 1984 blev han gift med sin kone nummer to, Barbara, som var parlamentsmedlem for Labour i perioden 1997-2010. Ken Follett er på listen over de 100 mest sælgende forfattere gennem tiden og har solgt over 150 millioner eksemplarer af sine bøger, og bl.a. ”Jordens søjler” er blevet lavet til mini-tv-serie.

Nålens øje

”Han sprang tilbage for at undgå den første, rædselsfulde blodstrøm og trådte derefter et par skridt frem igen for at gribe hende, før hun ramte gulvet. Han slæbte hende hen til sengen, prøvede på ikke at se på hendes hals, og lagde hende ned. Han havde myrdet før, så han forudså reaktionen; den satte altid ind, så snart han følte sig sikker.”
”Nålens øje”, s. 13.

Ken Follett fik sit gennembrud som forfatter med spionromanen ”Eye of The Needle” i 1978 (”Stormøen”, 1980). Romanen foregår i 1944, mens de allierede planlægger invasionen i Normandiet. Hitlers mesterspion Henry Faber med kodenavnet ”Die Nadel” (Nålen) bor på et pensionat i London og arbejder ved jernbanerne. En aften overraskes han af sin værtinde Mrs. Garden, mens han står på sit værelse med sine kodebøger, og han dræber hende med den stilet, som er hans foretrukne mordvåben.
Sideløbende fejrer et ungt par, David og Lucy, bryllup. På deres bryllupsrejse kører de galt i bilen, og den nyuddannede pilot David mister begge sine ben. Da han ikke længere er i stand til at blive pilot, forærer Davids far parret en ø, Stormøen, der ligger ved Skotlands østkyst, som de flytter til.

26566797

Historieprofessoren Godliman og den tidligere politimand Bloggs får til opgave af den britiske efterretningstjeneste at fange Faber. Faber får ordre fra Det Tredje Rige om at undersøge FUSAG (De Forenede Staters Første Armégruppe), og han afslører, at hæren er falsk, og at D-dag-invasionen kommer til at foregå i Normandiet. Adskillige soldater forsøger at arrestere Faber, men han dræber dem med sin stilet og flygter til Skotland, hvor en ubåd skal samle ham op og bringe ham tilbage til Tyskland. Faber stjæler en lille fiskerbåd for at sejle ud til ubåden, men bliver fanget af et stormvejr og forliser ved Stormøen.

Lucy, som er fanget i et ulykkeligt ægteskab med David, der er bitter efter ulykken, tager sig af Faber, og de to indleder en affære. David opdager utroskaben og Fabers FUSAG-billeder og forsøger at dræbe ham, men bliver selv dræbt. Faber lyver over for Lucy og kalder det et uheld, men hun finder senere ud af sandheden, og vil det mon lykkes Faber at slippe bort?

Romanen er fortalt i tredje person og krydsklipper mellem Faber, Godliman og Bloggs’ jagt på ham samt historien om det unge par, Lucy og David. Folletts spionroman er fyldt med krig, intriger og lidenskab, der alt sammen får skæbnesvangre konsekvenser for de involverede parter.