Erik Fosnes Hansen

Artikel type
voksne
cand. mag. Maria Roslev, iBureauet/Dagbladet Information, 2011.
Main image
Hansen, Erik Fosnes
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Erik Fosnes Hansens forfatterskab kredser om tilfældigheder, især de meget mærkværdige tilfældigheder, nærmest mirakuløse. Selv er han på ingen måde en tilfældighed, men vel snarere et mirakel som forfatter. Kun 20 år gammel debuterede han med romanen ”Falketårnet” og fik øjeblikkelig succes, og allerede som 25-årig placerede han sig på litteraturens verdenskort med sin anden roman ”Salme ved rejsens afslutning”. Siden har han udgivet endnu to romaner. I alle romanerne er fortiden fortællingens scene. Indholdsmæssigt er de forskellige, men et fællestræk er forkærligheden for afvigeren, outsideren. Det fokus har resulteret i fire romaner med en fantastisk psykologisk indsigt, en sproglig musikalitet, en allegorisk leg med mennesker og masker og et godt plot. Det er ikke uden grund, at han anses som en fantastisk fortæller på linje med landsmanden Knut Hamsun.

27072992

Blå bog

Født: 6. juni 1965 i New York.

Uddannelse: Litteraturvidenskab og kunsthistorie ved Universitetet i Bergen samt uddannelse ved Skrivekunst-akademiet i Hordaland, også i Bergen.

Debut: Falketårnet. Dreyers forlag, 1985.

Litteraturpriser: P2-lytternes romanpris, 1998. Bokhandlerprisen, 1998. Bokhandlerprisen, 2006.  Cappelenprisen, 2006.

Seneste udgivelse: Løvekvinden. Gyldendal, 2007. (”Løvekvinnen”, 2006).

Inspiration: To romaner, der har gjort indtryk på forfatteren som barn, er ”Ulvehiet” af Oskar Bratten og ”Den siste viking” af Johan Bojer.