Hotakainen, Kari
Foto: Veikko Somerpuro

Kari Hotakainen

Artikel type
voksne
journalist Andreas Tonnesen, iBureauet/Dagbladet Information. 2009.
Top image group
Hotakainen, Kari
Foto: Veikko Somerpuro
Main image
Hotakainen, Kari
Foto: Hilde Lillejord / POLFOTO

Indledning

Finske Kari Hotakainen slog sit navn fast for et bredere nordisk publikum med romanen “Hjemmefronten”, som indbragte ham Nordisk Råds Litteraturpris i 2004. Portrættet af lagerarbejderen Matti Virtanens metodiske fortabelse viser med al tydelighed, at vi her har en forfatter, der med benhård og satirisk tone formår at spidde den afmagt og indestængthed, der lurer under det moderne velfærdssamfunds regelrette indretning. Også i “Isaak-katedralen”, der udkom på dansk i 2006, bliver der med såvel humor som melankoli taget livtag med den angst og afmagt, det enkelte menneske føler indsat i en verden, der ikke er hans egen. I Hotakainens seneste roman “De uberørte” blander det samfundskritiske sig med noget, der ligner en kriminalhistorie, og vi følger en række ensomme skæbner, der alle har problemer med erotikken og intimiteten.

Hotakainen udfolder sine samfundssatiriske fortællinger med et sprog, der i sin kraft og præcision fører læseren helt ind under huden på hverdagens mennesker, hvor normaliteten konstant koger over og brænder på i al sin rablende vanvid.

52360048

Blå bog

Født: 9. januar 1951 i den finske by Pori.

Uddannelse: Humaniorastudier ved universitetet i Helsinki.

Debut: Harmittavat takaiskut, 1982 (digte, ikke oversat til dansk).

Litteraturpriser: Kalevi Jäntii Prisen, 1989. Savoniaprisen, 1993. Finlandsprisen, 1993. “Tak for bogen medaljen”, 1998. Topeliusprisen, 2000. Finlandiaprisen, 2002. Nordisk Råds Litteraturpris, 2004. Nordisk Dramatikerpris, 2006.

Seneste udgivelse: Naturens lov. Gyldendal, 2016. (Luonnon laki, 2013). Oversat af Birgita Bonde Hansen. Roman.