Gitte Løkkegaard

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, 2015. Blå bog og bibliografi opdateret juli 2024.
Top image group

Tv- og radiojournalist Gitte Løkkegaard debuterede som børnebogsforfatter i 2003 med ”Axel Højhus får en familie”. I hendes børne- og ungdomsromaner møder hovedpersonerne ofte udfordringer, som kræver nysgerrighed, åbenhed, rummelighed og opfindsomhed. 11-årige Victoria er træt af sin sammenbragte familie og vender alting på hovedet, så hun ikke behøver at skifte hjem hver uge. 10-årige Karl flytter fra Jylland til Nørrebro og bliver ven med den muslimske dreng Khalel og søsteren Sawsan, der vil synge i MGP. Gymnasiepigen Nina forelsker sig i sin chef og udforsker seksualitetens mørke side.

 

138662977

Blå bog

Født: 1. november 1963, Bording Kirkeby.

Uddannelse: Studentereksamen. Selvlært tv- og radiojournalist.

Debut: Axel Højhus får en familie. Carlsen, 2003. Illustreret af Peter M. Jensen.

Seneste udgivelse: Sammen med Kenneth Jakobsen Bøye: Flikflak og ordkludder. Carlsen, 2024. Illustreret af Louis Kønig-Wheatley. (Karlsen og Ko, 3).

Inspiration: Morten Sabroe.

Artikel type
boern

Baggrund

”Hun var på vej til ét af sine hjem. Det på Nørrebro hos hendes mor og Søren i ulige uger. Det andet lå i Gentofte hos hendes far og Anne i de lige uger. Hver eneste fredag skiftede hun familie. Hun sagde farvel til én familie om morgenen, gik i skole og tog hjem til en helt anden familie, når sidste time var slut. Sådan var Victorias liv (…).”
”Victoria Roses to liv”, s. 13.

Gitte Løkkegaard er tv- og radiojournalist og forfatter. Hun blev født 1. november 1963 i Bording Kirkeby mellem Herning og Silkeborg, hvor hun også er opvokset. Hun husker sin barndom i landsbyen således: ”Jeg var en rigtig hestepige. Jeg red dagligt på to heste, men jeg spillede også håndbold og var med i de årlige dilettantstykker, som blev øvet i forsamlingshuset. Det foregik alt sammen i Bording. Fra Hallen til rideskolen var der godt en kilometer og forsamlingshuset lå i midten, så mit aktive liv var udspændt over disse godt og vel tusind meter.” (Laila Kempel: Det var på gymnasiet, jeg fik min tro på, at min stemme kunne høres. Aoh.dk, 2013-09-02). I gymnasiet blev hun introduceret for en større verden, som gav hende en tro på, at hendes stemme kunne høres. Selvom der kun var syv kilometer fra Bording Kirkeby til Ikast, så husker hun, at der var en verden til forskel.

Gitte Løkkegaard har ingen formel journalistuddannelse, men begyndte sin journalistiske karriere i Danmarks Radio, hvor hun i en årrække var tilknyttet. Hun blev kendt som studievært på ungdomsprogrammet ”P4 i P1”, ”Strax” og senere i ”Løkkegaards” på P1. Hun var idékvinde til tv-serien ”De moderne familier” på DR. Hun har produceret dokumentarudsendelserne ”Selmas krig” og ”De teenageramte familier”, og hun har medvirket i ”Smagsdommerne”.

Som dokumentarist har Gitte Løkkegaard fortalt mange historier fra virkeligheden, men fra 2001 begyndte hun for alvor at beskæftige sig med at skrive fiktion. Hun debuterede som børnebogsforfatter i 2003 med bogen ”Axel Højhus får en familie”. Hendes bog ”MGP-missionen” blev filmatiseret i 2013 med Martin Miehe-Renard som instruktør. Blandt store læseoplevelser for unge nævner hun John Greens bog ”En flænge i himlen”. Morten Sabroes voksenbog ”Sidste tog” har også gjort et stort indtryk på hende. Gitte Løkkegaard har ud over børne- og ungdomsromaner skrevet bogen ”Tine Bryld – et lettere kaotisk ridt” (2009) om forfatteren og radioværten Tine Brylds liv. 

MGP-missionen. Karl og Khalel klarer ærterne

”Hvordan kunne hans mor tro, at han hellere ville bo i København end her i Hvide Sande? Her var havnen og havet og fjorden, her var hans skole, her var hans mormor og morfar, som han havde boet sammen med hele sit næsten 11-årige liv, og her var Rasmus, hans bedste ven, som han altid havde kendt. De surfede på fjorden og satte kæmpedrager op (…)”
”MGP-missionen. Karl og Khalel klarer ærterne”, s. 6.

Gitte Løkkegaards ”MGP-missionen. Karl og Khalel klarer ærterne” (2009) handler om 10-årige Karl, der flytter med sin mor fra den lille by Hvide Sande ved Vesterhavet til København. Karls mor har fået job på Det Kongelige Teater, hvor hun skal sy kostumer til skuespillerne. De flytter ind i en lejlighed på Nørrebro, og Karl begynder i den lokale folkeskole. Her møder han den muslimske dreng Khalel, som han bliver venner med. Khalel har en søster på 12 år, Sawsan, som elsker at synge.

Karls mor er skeptisk over for, at Karl har muslimske venner, fordi hun mener, at muslimer undertrykker kvinder. Omvendt er Khalels forældre heller ikke begejstrede for, at han ser Karl. Trods forældrenes gensidige fordomme om hinandens kulturer, så insisterer de to drenge på at have et venskab.

Sawsan har i al hemmelighed meldt sig til MGP, børnenes melodi grand prix, men hun tør ikke fortælle det til sine forældre, for de vil aldrig give hende lov til at optræde på tv. Så Karl og Khalel beslutter sig for at hjælpe Sawsan. De tager alle tre af sted på en fælles mission med toget til Aarhus, hvor MGP skal afholdes. De får hjælp af Khalel og Sawsans fætter Tareq, så Sawsan kan deltage i MGP.

27710131

Selvom Karl har lagt en besked til sin mor om, at han snart kommer hjem igen, så er Karls mor og Khalel og Sawsans forældre ude af sig selv af bekymring. Forældrene efterlyser børnene og sidder sammen hjemme hos Karls mor og venter på at høre nyt fra politiet, da de pludselig ser Sawsan optræde i MGP på tv. Trods forviklinger lykkes det Sawsan at synge i finalen og få sine forældres accept.

Historien er fortalt i tredje person datid fra Karls synsvinkel, og i den sidste fjerdedel af bogen skifter synsvinklen også til de bekymrede forældre. Tematisk handler bogen om miljøskifte fra provins til hovedstad, om venskab på tværs af kulturer og glæden ved musik. Drengenes venskab og ”missionen” ender med at bringe de to familier tættere sammen. Bogen blev filmatiseret i 2013 med Martin Miehe-Renard som instruktør.