Carlos Ruiz Zafón

stud.mag. Michelle Mølgaard Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Top image group
Foto: Isolde Ohlbaum
Main image
Ruiz Zafón, Carlos
Foto: Isolde Ohlbaum

Indledning

Spanske Carlos Ruiz Zafóns forfatterskab er en kærlighedserklæring til litteraturen. På det hemmelige bibliotek De Glemte Bøgers Kirkegård gemmer der sig utallige skatte – gamle bøger, der er blevet glemt med tiden. Det er dette magiske sted og de bøger, der tages med herfra, som danner rammen om Carlos Ruiz Zafóns meget filmiske, dragende og mystiske fortællinger, der begynder i Barcelona i tiden efter den spanske borgerkrig.

 

53987478

Blå bog

Født: 25. september 1964 i Barcelona.

Død: 19. juni 2020 i Los Angeles.

Debut: El príncipe de la niebla, 1993.

Litteraturpriser: The Edebé literary prize for young adult fiction, 1993. The Protagonistas Prize, Spanien, 2001. The La Vanguardia Readers’, Spanien, 2001. Original Voices Award in Fiction, USA, 2005. BookSence Book of the Year, USA, 2005.

Seneste udgivelse: Åndernes labyrint. Lindhardt og Ringhof, 2018. (El laberinto de los espíritus, 2016). Oversat af Iben Hasselbalch.

Inspiration: Orson Welles, Raymond Chandler, Charles Dickens, Charlotte Brontë og J.S. Bach.

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Stedet her er et mysterium, Daniel, en helligdom. Hver bog, hvert bind du ser, har sjæl. Sjælen fra den, der skrev den, og sjælen fra dem, der har læst den og oplevet den og drømt om den. Hver gang en bog skifter ejer, hver gang nogen lader blikket glide ned over dens sider, vokser dens ånd og bliver stærkere.”
”Vindens skygge”, s. 9.

Den catalanske forfatter Carlos Ruiz Zafón er født i Barcelona d. 25. september 1964. Hans forældres hus lå tæt på arkitekten Antoni Gaudís ufuldstændige katedral ’la Sagrada Familia’. Katedralen, samt de indtryk han fik fra sin skolegang på den gotiske jesuitskole Sarriá, påvirkede den unge Zafóns fantasi. Allerede som barn skrev han gotiske historier, som han underholdt sine klassekammerater med. Efter studietiden arbejde Zafón nogle år i reklamebranchen, men opgav sidenhen dette for at hellige sig litteraturen i stedet.

I 1993 flyttede Carlos Ruiz Zafón til Los Angeles for at arbejde på sin karriere som forfatter. Samme år udgav han sin første ungdomsroman i hjemlandet Spanien, ”El príncipe de la niebla”. I årene 1994-1999 fulgte tre ungdomsromaner i samme serie og en række manuskripter.

Først i 2001 slog Carlos Ruiz Zafón sit navn fast som voksenbogsforfatter, da han udgav sin første voksenroman ”Vindens skygge”. Anmelderne kunne ikke få armene ned af begejstring, og bogen høstede flere priser i hjemlandet. I 2004, da bogen udkom i USA, blev den udpeget af New York Public Library til at være en af årets ”25 books to remember”. Året efter kunne danske læsere for første gang læse Zafóns debutroman.

Om årsagen til at der skulle gå så længe, inden han begyndte at skrive voksenromaner, har Zafón udtalt: ”Min første roman, som er en mystisk eventyrhistorie, vandt en vigtig ungdomslitteraturpris i mit hjemland Spanien, og blev derfor en stor succes. I dag er det en af de bøger, der er en del af det faste pensum i mange folkeskoler. Jeg tror, jeg med udgivelsen blev et offer for min egen succes inden for ungdomslitteratur. Det var ikke den genre, der lå mest naturligt til mig, og det var ikke den genre, jeg havde planlagt, at jeg skulle udgive bøger indenfor, men alligevel opnåede jeg stor succes med den. På den måde blev ungdomsbøgerne en slags læringsproces for mig, gennem dem kunne jeg eksperimentere med mange genrer og teknikker, indtil jeg følte mig klar til at skrive den bog, jeg altid har villet skrive, nemlig ”Vindens skygge”. (Paul Blezard: An interview with Carlos Ruiz Zafón. www.carlosruizzafon.co.uk. Egen oversættelse).

Efter ”Vindens skygge” fulgte endnu to bøger i samme serie. Først ”El juego del angel” i 2008, der udkom i Danmark i 2010 under titlen ”Englens spil”, og herefter ”El prisionero del cielo” i 2011, der året efter udkom på dansk med titlen ”Himlens fange”.

Carlos Ruiz Zafóns bøger er oversat til mere end 50 sprog og er udgivet i 45 lande. Han er en af Spaniens bedst sælgende forfattere i nyere tid, og han har vundet adskillige internationale litteraturpriser for sine bøger. 

Vindens skygge

”Det er en skik, at når man besøger stedet her for første gang, skal man vælge en bog, den, man helst vil have, og adoptere den, sørge for at den aldrig bliver væk, at den altid holdes i live. Det er en meget vigtig opgave. For hele livet, forklarede min far. I dag er det din tur.”
”Vindens skygge”, s. 10.

Carlos Ruiz Zafóns roman La sombra del viento”, 2001 (”Vindens skygge”, 2005) handler om drengen Daniel Sempere, der bor alene med sin far i Barcelona, hvor han hjælper til i faderens antikvarboghandel.

Daniels mor blev kort efter borgerkrigen ramt af et kolera, og tabet af hende har efterladt et tomrum hos den unge Daniel. En morgen vågner Daniel op og kan ikke huske sin mors ansigt. Samme morgen tager Daniels far den 10-årige Daniel med hen til det magiske sted De Glemte Bøgers Kirkegård. Det er et hemmeligt bibliotek, som gemmer på bøger, som ingen længere husker, bøger, som er forsvundet med tiden. Daniel får lov til at vælge en bog fra den hemmelige samling. Betingelsen er, at han skal vogte bogen med sit liv.

25331540

Han vælger bogen ”Vindens skygge” af Julián Carax, en bog der åbner op for en mystisk fortælling, som gennem Daniel fortsætter uden for bogen, da den unge dreng forsøger at finde frem til bogens ukendte forfatter.

En aften møder Daniel den hjemløse Fermín Romeo De Torres på gaden. Han beslutter sig for at hjælpe ham, og Fermín bliver ansat i faderens boghandel som bibliografisk assistent. Fermín og Daniel udvikler et venskab, og Fermín ender med at hjælpe Daniel med at opklare bogens mysterier. Fermín er en løjerlig fyr med taletøjet i orden, hvilket kommer til udtryk i bogens mange dialoger. Men Daniels nye ven og fortrolige bærer også på en hemmelighed.

Det tager Daniel flere år at finde svar på de mange spørgsmål, bogen åbner op for, og rejsen, der blandt andet byder på forelskelser, både af den lykkelige og ulykkelige slags, er med til at forme den unge Daniel. ”Vindens skygge” er derfor først og fremmest en historie om at blive voksen, og for jeg-fortælleren Daniel ligger nøglen hertil blandt andet i hans fortid. Han får sig nogle knubs på vejen, men bliver efterhånden mere selvsikker.

Plottet i bogen er en sammenfletning af en masse små mysterier, som alle sammen på en eller anden måde er forbundet til den gåde, Daniel forsøger at opklare. Persongalleriet tæller farverige karakterer, og det er langt fra alle, der ønsker, at Daniel skal finde frem til sandheden.