dan brown
Emmi Korhonen

Dan Brown

journalist Pia Andersen, 2006. Opdateret af cand.mag. Christian Baun. 2013. Blå bog og bibliografi opdateret 2020.
Top image group
dan brown
Emmi Korhonen

Dan Browns hæsblæsende spændingsromaner om hemmelige selskaber og mystiske sammensværgelser har skudt ham til tops på bestsellerlister verden over. Hans roman “Da Vinci Mysteriet” afslører kristendommen som et stort bluffnummer, og den er blevet historiens hidtil mest solgte voksenbog – faktisk kun overgået af Bibelen. Dan Brown graver med vild energi i religionens, kunsthistoriens, videnskabens og politikkens fortidige og nutidige mysterier. Ingenting er, som det ser ud til at være, men det hele hænger sammen alligevel. Koden skal blot brydes.

 

48677185

Blå bog

Født: Den 22. juni 1964 i Exeter, New Hampshire, USA.

Uddannelse: Studier i engelsk og kunsthistorie ved Phillips Exeter Academy, Amherst College og ved universitetet i Sevilla i Spanien. Dimitterede i 1986.

Debut: Digital Fortress, St. Martin's Press, 1997.

Litteraturpriser: British Book Awards Book of the Year, 2005.

Seneste udgivelse: Vild symfoni. Politiken, 2020. (Wild symphony, 2020). Oversat af Lene Ewald Hesel. Billedbog.

Inspiration: Robert Ludlum, John Steinbeck og William Shakespeare. 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Langdon tænkte på kvinden med det piggede strithår der havde myrdet dr. Marconi med koldt blod … soldaterne der skød efter dem … det italienske politi der havde samlet sig ved Porta Romana … og nu en overvågningsdrone der ledte efter dem i Boboli-haven. Han blev tavs og gned øjnene mens han tænkte over sine muligheder.”
”Inferno”, s. 126.

Dan Brown er født og opvokset i byen Exeter i New Hampshire i det nordøstlige USA. Barndomshjemmet var fyldt med bøger: Browns far var matematikprofessor og underviste på Phillips Exeter Akademiet, moderen var professionel musiker med speciale i religiøs musik. Selv valgte Brown at studere engelsk og kunsthistorie, men sammenstødet mellem forældrenes baggrunde i naturvidenskabens og kunstens verdener udgør en hovednerve i hans forfatterskab.

Efter sin universitetsuddannelse boede Brown en periode i Hollywood, hvor han uden det store held forsøgte at ernære sig som komponist. Han fulgte også i faderens fodspor, før han endelig greb pennen: Han blev lærer og underviste i engelsk på Phillips Exeter Akademiet. Men da Browns romandebut, “Digital fortress” fra 1997 (”Tankados kode”, 2006), gav en del succes, begyndte han at skrive på fuldtid. 

Browns bøger bygger på mange måneders research, og det var under dette arbejde, han fik vækket en gammel fascination af Leonardo Da Vincis malerier. Fascination blev endelig sat på skrift i verdens hidtil bedst sælgende voksenroman, “Da Vinci Mysteriet” fra 2003. Bogen handler om et hemmeligt komplot, hvis afsløring truer selve kristendommens historie og fundament.

“Da Vinci Mysteriet”s voldsomme succes kom bag på Dan Brown. Han har nu trukket sig tilbage og undgår al kontakt til pressen. Bogen har rejst hed debat: Der er blevet rejst flere retssager mod han, blandt andet anklages han for plagiat, og den katolske kirke har gjort meget for at tilbagevise den kontroversielle religionshistorie, bogen indeholder. Selv fastholder Brown, at bogen ikke er et angreb på kirken, men at den snarere har søgt at opfordre til diskussion af spørgsmål om tro og religion: “Jo mere energisk vi diskuterer disse emner, des bedre bliver vores forståelse af vores egen spiritualitet. Kontrovers og dialog er sundt for religion som helhed. Religion har kun en sand fjende – apatien – og lidenskabelig debat er en eminent modgift.” (Interview med Dan Brown på Browns officielle hjemmeside, www.danbrown.com. Skribentens oversættelse).

Dan Brown bor til daglig i byen Rye i New Hampshire sammen med sin kone Blythe. Hun er maler og kunsthistoriker, og hun bistår ham flittigt i hans research. Browns arbejdsrutine starter allerede klokken 4 om morgenen, hvor han veksler skriveriet med armbøjninger og sit-ups i sit kontor. Han er desuden en habil tennisspiller.

Tankados kode og Morderisk bedrag

“Nu hang den luftbårne mikrobot og svævede inde i den stillestående luft i bygningens store centralrum som et andet insekt i en kæmpestor lade. Med sit fugleperspektiv af rummet nedenunder cirklede mikrobotten lydløst hen over de intetanende mennesker, der arbejdede her.”
“Morderisk bedrag”, s. 29.

Dan Brown har skrevet to højteknologiske thrillers, debuten “Digital fortress” fra 1997 (”Tankados kode”, 2006) og “Deception Point” fra 2001 (“Morderisk bedrag”, 2005).

”Tankados kode” tematiserer overvågnings- og informationssamfundets skrøbelighed. Den hemmelige efterretningsorganisation NSA har en supercomputer, som kan bryde alle koder i verden. Men pludselig dukker en kode op, som computeren ikke kan håndtere, og den smukke, kvindelige kryptograf Susan Fletcher må tage affære. Koden viser sig at true både den nationale sikkerhed og Susans liv og lemmer. Hun må finde frem til bagmanden i kamp mod tiden.

25882008

“Morderisk bedrag” handler om omfattende bedrageri i Washington. NASA har ved hjælp af avanceret satellitteknologi fundet en meteor i isen på Arktis. Den indeholder tegn på, at der er liv i rummet.

Men den smukke efterretningsagent Rachel Sexton får færden af, at noget er rivende galt, og hun må indse, at hun selv er en brik i et morderisk magtspil, der udgår fra de højeste instanser. Sammen med tv-dokumentarist og havbiolog Michael Tolland kaster hun sig ud i en livstruende, hektisk tour de force til lands, vands og i luften for at opklare bedraget og få fat i de sande, videnskabelige fakta.

Den danske titel, “Morderisk bedrag”, yder ikke bogen retfærdighed. Den engelske titel, “Deception Point”, sætter netop spot på det faktum, at det punkt, hvorfra bedraget udgår, hele tiden ser ud til at skifte.