julie m day
Foto: Forlaget Leatherbound

Julie M. Day

cand.teol. Charlotte Hitzner, Bureauet, april 2019.
Top image group
julie m day
Foto: Forlaget Leatherbound

Elvere med lysende øjne, mystiske skriftruller og skjulte verdner. Julie M. Days bøger om landet Trafallas og den unge kvinde Grace Sullivan, der pludselig befinder sig midt i kampen mellem det gode og det onde, er fængende fantasy med masser af gang i.

Tematisk kredser bøgerne om identitet og om at opdage en skjult sandhed om sig selv. I Graces tilfælde, at hun er halvt elver med rødder i en magisk og meget anderledes verden, end den hun hidtil har kendt til.

134308982

Blå bog

Født: 11. maj 1988 i København.

Debut: Grænsen til Trafallas – Den halves arv. Skriveforlaget, 2017.

Litteraturpriser: Årets YA-udgivelse i Horsensposten, 2018.

Seneste udgivelse: Af ild og vind. Turbine, 2022. (Sagakvartetten, 2).

Inspiration: J.K. Rowling og J.R.R. Tolkien.

Artikel type
boern

Baggrund

”Hvordan var det muligt? Det burde ikke kunne lade sig gøre. Det her var forkert. Jeg skulle væk. Denne her drøm var for livagtig. Hvis bare jeg kunne vågne, hvis bare der havde været nogen til at vække mig…”

”Grænsen til Trafallas – Skyggen fra Nord”, s. 531.

Julie Meta Day er født den 11. maj 1988 i København. Familien med far, mor og en storesøster flyttede siden til Skanderborg, hvor Julie M. Day er opvokset.

Julie M. Day har altid været glad for fantasy og blev for alvor opslugt af genren, da hun som 8-årig stiftede bekendtskab med J.K. Rowlings bøger om troldmanden Harry Potter.

Det var dog ikke en barnedrøm at blive forfatter, selvom det at fortælle og udtrykke sig altid har spillet en rolle i Julie M. Days liv. Selv siger hun om dette: Som barn ville jeg gerne være buschauffør eller maler. Ikke maler som i Monet, men maler som i én der maler væggene i et hus. Jeg har altid været fascineret af farver og af deres sammensætning. Som ung voksen ville jeg gerne være skuespiller. Jeg ville, så at sige, gerne fortælle historier, men da jeg begyndte at skrive, opdagede jeg, at det var mine egne historier, jeg gerne ville fortælle […](Eva Lucia: Forfatterinterview - Julie M. Day. Evaluciamusicandliterature.wordpress.com, 2018-03-19).

I en sommerferie, hvor Julie M. Day kedede sig på sit arbejde, begyndte hun at skrive. Ikke om noget bestemt, bare skrive. Efter et stykke tid begyndte en karakter at tage form. Det viste sig at være hovedpersonen i ”Grænsen til Trafallas – Den halves arv”, den unge kvinde Grace Sullivan. I de følgende tre år arbejdede Julie M. Day med sin roman i hemmelighed. Først da hun havde skrevet næsten 400 sider, fortalte hun sin mor, hvad hun var i gang med og lod hende dernæst læse historien. Der skulle gå endnu fire år, inden hun endelig i 2017 fik udgivet første bind i serien om Trafallas.

Julie M. Day bor i Odder med sin mand og sin søn. Ved siden af sin forfattervirksomhed afholder hun skriveworkshops med skoleklasser.

Grænsen til Trafallas-serien

”Ganske forsigtigt, og med en fornemmelse af at gøre noget, jeg ikke burde, rullede jeg det mystiske, næsten gennemsigtige papir ud. Materialets struktur mindede om et blads, tyndt og fint, og på en gang både stærkere og endnu mere skrøbeligt end normalt papir.”

”Grænsen til Trafallas – Den halves arv”, s. 11.

”Grænsen til Trafallas”-serien består af ”Grænsen til Trafallas – den halves arv” (2017) og ”Grænsen til Trafallas – Skyggen fra Nord” (2018). Et tredje bind er planlagt til udgivelse i 2019.

For 1000 år siden levede mennesker og elvere side om side. Elverne besad magiske kræfter, som voksede i menneskenes nærvær. Derfor ville nogle elvere udnytte menneskene for at opnå større magisk magt. En krig brød ud mellem to grupper af elvere. Victorlianerne, der mente, at menneskerne skulle leve frie og oprørerne, der ønskede at undertrykke menneskene og gøre dem til slaver. Victorlianerne trak sig sejrrige ud af krigen, men for at forhindre, at elvere fremover skulle kunne bruge menneskene til at gøre sig mægtige, blev menneskenes verden adskilt fra elvernes af en magisk grænse.

54235348

Alt dette er Grace Sullivan uvidende om. Hun er en ung kvinde på 22, der bor sammen med sin faster, Betty, i byen Suamico. Det har hun gjort, siden hun som helt lille mistede sine forældre. Grace arbejder i et antikvariat, hvor hun en dag falder over en mystisk skriftrulle, der lyser, når hun rører ved den. Fra da af ændres Graces liv sig for altid. Skriftrullen rummer nemlig nøglen til, hvordan grænserne mellem elvernes verden, Trafallas, og menneskenes verden kan åbnes igen. Omtrent samtidig med at Grace finder skriftrullen, dukker en mystisk mand op i Suamico. Han holder øje med Grace og med skriftrullen.

Hans navn er Galio, og han er elver. Han ved, at det ikke kun er skriftrullen, der skal bruges til at åbne grænsen. Det skal Grace også. Hun er nemlig halv, det vil sige, at hun er barn af en elver og et menneske. Galio bortfører Grace til Trafallas for at overdrage hende til oprørernes leder, Otera. Inden det sker, bliver hun befriet af elveren Zachos, der kan forvandle sig til en stor hvid tiger. Han fører hende i sikkerhed hos sin bror Kanthos og svigerinde Fëra. Hos Fëra og Kanthos lærer Grace at bruge magi og tale elversprog. For en stund ånder alt fred, men oprørerene er på sporet af Grace, og en ny krig mellem victorlianerne og oprørerne er uundgåelig.

”Grænsen til Trafallas”-serien kredser tematisk dels omkring det godes kamp mod det onde, dels om det at finde sin plads i verden. Grace skal på et personligt plan både finde ud af, hvem hun selv er, hvor hun kommer fra og hvilken af sine identiteter – menneske eller elver – hun skal vælge. Samtidig skal hun også finde ud af, hvilken rolle hun spiller i den store sammenhæng, for både mennesker og elveres fortsatte overlevelse.