Forfatterstafetten efterår 2023

Forfatterstafetten efterår 2023

redaktionen, august 2023.
Top image group
Forfatterstafetten efterår 2023

En slægtsroman på tværs af fortid og fremtid, Danmark og USA, et intenst trekantsdrama, en islandsk dystopi og en septologi in-the-making. Det er blot nogle af de bøger vi taler om i Forfatterstafetten, som er tilbage i sin femte sæson.

Og sikke en bogsæson, det er. Vi taler med Theis Ørntoft om den planetariske murstensroman "Jordisk" og med Kamilla Hega Holst om den lige så massive og pink "386"; med islandske Friða Ísberg om sci-fi-dystopien "Mærket", og svenske Karolina Ramqvist om den inderlige barndomsautofiktion "Brød og mælk".

Vi møder britiske Tessa Hadley, aktuel på dansk med "Fri kærlighed", Joakim Garff, aktuel med "Solisterne", og Sternberg, aktuel med digtsamlingen "Fremmeddigte".

Vi møder Asta Olivia Nordenhof om den djævelske toer i serien om Scandinavian Star, og Kenneth Bøgh Andersen, som med "Dracula genfortalt" fuldender sin trilogi med gyserklassikere.

Mød også Kristian Bang Foss, som med "Manden der bar solen" har skiftet sin arena og er gået helt tilbage til bronzealderen, og Kirsten Thorup, som med "Mørket bag dig" fortsætter fortællingen om Harriet fra "Indtil vandvid, indtil døden".

Endelig kan du i denne sæson møde Alex Schulmann, som med "Malma station" har bedrevet endnu en plotdrevet, krydsklippet fortælling om barndom, svigt og en uudslukkelig længsel efter nærhed.

Med et interview med Helle Helle om roadmovie-romanen "Hafni fortæller" runder vi denne femte sæson af Forfatterstafetten af. 

Følg med her på siden og på Facebook, hvor vi ugentligt lancerer dugfriske interviews med sæsonens aktuelle forfattere om nogle af tidens mest spændende nye bøger. 

Artikel type
News Item

Helle Helle: Forandring kræver mod og højtbelagt smørrebrød

I den nye roman “Hafni fortæller” sender Helle Helle sin hovedperson Hafni afsted på roadtrip gennem Danmark, væk fra et kuldsejlet ægteskab med kurs mod smørrebrødsrestauranter i provinsen. Hafni ønsker at ændre sit liv, men kan man det? 

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF HELLE HELLE

Alex Schulman: Jeg er helt enkelt besat af barnet

I alle sine romaner borer den svenske succesforfatter Alex Schulman i konsekvenserne af svigt i barndommen. Hvad gør det ved et barn at føle sig fravalgt og forkert?

“Malma station” er en rørende skæbnefortælling fortalt i et medrivende tempo. Vi følger flere generationer på den samme togstrækning, og spændingen stiger romanen igennem og gør den svær at slippe.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF ALEX SCHULMAN 

Kenneth Bøgh Andersen: Alle kender Dracula men ingen kender Dracula

Alle kender historien om Dracula, men det er de færreste, der har læst den berømte, gamle gyserklassiker om den blodtørstige greve og vampyr, siger Kenneth Bøgh Andersen. Derfor satte forfatteren sig for at omskrive Bram Stokers klassiker fra 1897 i en helt ny og fængslende version med titlen “Dracula genfortalt”

Mød forfatteren i dette interview om hans trilogi af genfortællinger af de helt store gyserklassikere: "Frankenstein genfortalt", "Jekyll og Hyde genfortalt", og "Dracula genfortalt". 

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF KENNETH BØGH ANDERSEN

Kirsten Thorup: Vi er dybt afhængige af hjælpsomhed

I “Mørket bag dig” forsætter Kirsten Thorup fortællingen om Harriets svære liv under 2. Verdenskrig. Vi mødte Harriet i “Indtil vanvid, indtil døden” og i den selvstændige efterfølger vender hun hjem fra München til et besat København.  

Som krigsenke og mor til to små drenge finder hun hurtigt ud af, hvor afgørende gode venner er, for at klare sig i en turbulent tid.

Mød en af Danmarks mest læste forfattere i dette dybdegående interview om den nye roman. 

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF KIRSTEN THORUP 

Sternberg: Min hverdag er en hemmelighed for næsen af dig

Sternberg er aktuel med “Fremmeddigte” - en samling stramt komponerede digte, der kredser om det at være fremmed i en by, i et samfund og overfor sig selv. Digtene er afvisende og prøver hele tiden at skubbe os væk, men samtidig slår Sternbergs humor gnister, så det er svært at give slip på teksterne. 

Mød Sternberg i dette interview, som både handler om den nye digtsamling, hans digterpraksis og om Tidspentalogien, som, afslører han her, måske bliver udvidet til en hexalogi inden længe...

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF STERNBERG

Kristian Bang Foss: Bronzealderen kommer til live

I den helt aktuelle roman “Manden der bar solen” tager forfatteren os med tilbage til en turbulent tid med krig, klimaforandringer og folkevandringer. Det skaber store problemer for den lukrative og livsvigtige handel med rav for bronze mellem nord og syd.

Vi følger den unge høvdingesøn Raudon, som bliver ham, der skal samle de jyske stammer mod flygtningene fra syd.

Kristian Bang Foss er efterårets ottende gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan møde tidens mest markante forfattere.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF KRISTIAN BANG FOSS

Tessa Hadley: Kærligheden ændrer alt

“Fri kærlighed” udspiller sig midt under ungdomsoprøret i London i slutningen af 1960'erne. Forstadsfruen Phyllis' perfekte familieliv væltes omkuld af en stormende forelskelse i en yngre mand. Og Phyllis må træffe nogle svære valg, der går imod alle tidens normer for en gift husmor. Affæren sætter gang i en personlig udviklingshistorie, som holder læseren fanget. 

Mød Tessa Hadley i en åbenhjertig samtale om romanen og om et meget levende forfatterskab, der startede sent i livet.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF TESSA HADLEY

Friða Ísberg:  Alle ville eje budskaberne i min roman

Friða Ísbergs roman “Mærket” er en fremtidsfortælling, der udspiller sig i Island. Her er politikerne valgt på grund af deres empatiske evner, og inden længe skal en empatitest rulles ud til alle indbyggere i landet. Men langsomt forvandler utopien sig til en stadig mere dystopisk fortælling.

Mød Friða Ísberg i en samtale om politik og polarisering og behovet for nogle rum, hvor det er tilladt at være i tvivl. Interviewet er på engelsk.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF FRIDA ISBERG

Asta Olivia Nordenhof: Vi kultiveres til at tænke fjendtligt på hinanden

"Djævlebogen" er en helt anden bog end den, Asta Olivia Nordenhof havde sat sig for at skrive. Andet bind i syvbindsserien om mordbranden på Scandinavian Star skulle have heddet "Ideer" og have handlet om forretningsmanden T fra "Penge på lommen". 

I stedet kom denne djævelske genrehybrid altså, der forkaster alle konventioner, strukturer og foventninger og indeholder: "Fire forsøg på at besvare spørgsmålet om hvorvidt man kan elske under kapitalismen", som der står på første side. 

Vi mødte Asta Olivia Nordenhof til en samtale om denne udbryderroman, dens opgør med den kapitalistiske samfundsmodel vi alle er underlagt, som gør, at den ægte kærlighed mellem mennesker har trange kår, og vi ofte ender med at blive hinandens konkurrenter.

SE HELE PORTRÆTTET AF ASTA OLIVIA NORDENHOF

Joakim Garff: Kierkegaard og Andersen var grimme ællinger

I sin nye roman “Solisterne” sender Joakim Garff Søren Kierkegaard og H.C. Andersen ud på et rejseeventyr til Rom i 1849. Ganske vist er denne rejse aldrig sket i virkeligheden, men togkupéen skaber den ramme, der i romanens univers giver to af danmarkshistoriens største kulturpersonligheder mulighed for at udveksle tanker om tidens emner og deres forhold til livets store spørgsmål.

Det viser sig undervejs, at der er flere ligheder mellem de to forfattere, der begge var forud for deres tid og måtte leve med at være grimme ællinger. Se interviewet om romanen og bliv klogere på eventyrdigteren, filosoffen, og den danske guldalder.

Karolina Ramqvist: Er mad kærlighed?

Fra familiens spisebord fortæller svenske Karolina Ramqvist i “Brød og mælk” en sansemættet historie om en barndom, hvor maden spillede en stor rolle - måske som erstatning for den omsorg, hun manglede. Det er samtidig en skildring af tre generationer af kvinder i Sverige, fra krigens smalhals til i dag. Vi følger mormoren, hendes datter og barnebarn og oplever deres livskriser, længsler og radikalt forskellige forhold til mad.

Det konstante fokus på forholdet til maden i romanen giver et subtilt og originalt indblik i kvindernes personlighed og evne til omsorg - og bliver en vigtig del af deres kulturhistorie.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF KAROLINA RAMQVIST

Kamilla Hega Holst: Mine personer kæmper med normerne

I “386” sender Kamilla Hega Holst læserne ind i et intenst trekantsdrama. Hvor godt kender karaktererne egentlig hinanden og hvad sker der med Johan, Mai og Daniel, når hemmelighederne pibler frem? Mød forfatteren i en åben og meget personlig samtale om romanen.

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF KAMILLA HEGA HOLST

Theis Ørntoft: Relationerne er livets vigtigste arbejde

Theis Ørntoft er aktuel med den stort anlagte slægtsroman “Jordisk”, hvori vi følger tre generationer i en familie, fra 1967 til 2036. Den handler om grader af forbundethed, siger Theis Ørntoft, både mellem mennesker og med den jord, vi bebor. Mød forfatteren i en eftertænksom samtale om romanen, som han har brugt fem år på at skrive. 

LÆS HELE FORFATTERPORTRÆTTET AF THEIS ØRNTOFT

Gense tidligere sæsoner - eller hør dem på farten

Se eller gense tidligere sæsoner af Forfatterstafetten, for eksempel Forår 2023, hvor du blandt andet kan møde Caspar Eric, som taler om nødvendigheden i at skrive "Nye balancer - handicapdigte" netop nu, Solvej Balle, som fortæller om sin septologi in-the-making "Om udregning af rumfang", som hun allerede for de første tre bind fik Nordisk Råds Litteraturpris 2022, og Kim Blæsbjerg fortæller om Cheminova-romanen "De bedste familier", som indkasserede ham Jyllandspostens Litteraturpris 2023.

Som noget nyt, kan Forfatterstafetten nu også lyttes som podcast. Find den i din podcast-app.

 

Forfatterstafetten forår 2023
Med Vigdis Hjorth, Caspar Eric, Keld Conradsen, Michael Holbek, Solvej Balle, Lea Marie Løppenthin, Thomas Boberg, Peder Frederik Jensen, Cecilie Lind, Åsne Seierstad, Kim Blæsbjerg, Katrine Marie Guldager og Kristian Himmelstrup. 

Forfatterstafetten efterår 2022
Med Jens Andersen, Marianne Larsen, Gry Jexen, Kristian Leth, Hanne-Vibeke Holst, Dennis Jürgensen, Maren Uthaug, Glenn Bech, Rasmus Nikolajsen, Anne-Marie Vedsø Olesen, og Linn Ullmann.

Forfatterstafetten forår 2022
Med Sissel-Jo Gazan, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Rakel Haslund-Gjerrild, Geeti Amiri, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kim Fupz Aakeson, Pia Tafdrup, Martin Kongstad, Leonora Christina Skov, Lotte Kirkeby, og Jesper Stein.

Forfatterstafetten efterår 2021
Med Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg, og Jesper Wung-Sung.

Find bøgerne på Læsekompas.dk

Forfatterweb er den saglige og faglige gennemgang af forfatterskaberne. På vores søstersite Læsekompas er det læseoplevelsen, som er i fokus.

Brug Læsekompas for at åbne op for den læseoplevelse, bogen byder på. Hvilken stemning er der i bogen, hvilke miljøer foregår den i, hvad er fortælletempoet og hvor lang er bogen?

Lav og del lister over læste bøger, bøger du vil læse, yndlingsbøger osv.

Find andre bøger, der minder om bogen, og gå på opdagelse i, hvordan bøgerne er forbundet. 

Log ind med dit biblioteks-login for at låne bøgerne direkte i Læsekompas.

SE LÆSEKOMPAS.DK: Forfatterstafettens bogliste

 

Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb

Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.

Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det. 

Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.