Forfatterstafetten
Forfatterstafetten forår 2023

Forfatterstafetten forår 2023

Redaktionen, forår 2023
Top image group
Forfatterstafetten
Forfatterstafetten forår 2023

Forfatterstafetten er tilbage. I denne forårssæson har vi sat Katrine Marie Guldager stævne til en samtale om "Birgithe med th", som "ikke bærer over, hun bærer nag!", og Åsne Seierstad, som med "Afghanerne" er tilbage i det kriseramte land, 20 år efter udgivelsen af den internationale bestseller om boghandleren i Kabul.

Vi taler med Solvej Balle om "Om udregning af rumfang", det storstilede syvbindsværk-under-tilblivelse, hvis første tre bind indkasserede hende Nordisk Råds Litteraturpris i efteråret.

Glæd dig til samtalerne med de DR romanprisnominerede forfattere Kristian Himmelstrup, Michael Holbek, Keld Conradsen, Lea Marie Løppenthin og Cecilie Lind.

Forfatterstafetten møder også Thomas Boberg til en samtale om det gnistrende faderopgør "69 dæmoner", Peder Frederik Jensen for at tale om "Rans vilje", som foregår under stormfloden i 1872. Vi taler med Jeanette Varberg om spændingsromanen "Enkernes land", og med Kim Blæsbjerg om "De bedste familier”, der skildrer de menneskelige omkostninger ved at arbejde på kemikaliefabrikken Cheminova i 1950'erne.

Følg med på Facebook og her på siden, når vi løbende lancerer Forfatterstafettens dybdegående interviews om nogle af tidens rigtig gode bøger.

 

Artikel type
News Item

Peder Frederik Jensen: For at passe på naturen skal vi værdsætte den

I ”Rans vilje” følger vi den tavse sømand Roar, der lever alene i udmundingen af Rødby fjord. Indtil han tager en lille pige til sig, som efter en stormflod kommer drivende i en kasse. Og så begynder han at fortælle. Myter, sagn og historier. Vi mødte Peder Frederik Jensen til en samtale om vigtigheden af håndens arbejde, fortællingens kraft og om hvad der sker, når vi glemmer naturen.

”Vi mister noget, når vi glemmer de gode håndværk. Og vi mister noget, når vi glemmer, at verden er bygget af konkrete ting, og at vi som mennesker kan bygge den og sy den og lappe den, og på den måde få en bedre fornemmelse måske af naturen, af materialerne i den her verden.”

Læs hele forfatterportrættet af Peder Frederik Jensen

Cecilie Lind: Kvinders påtvungne selvbevidsthed står i vejen for begæret

I den prisbelønnede roman “Pigedyr” går Cecilie Lind helt tæt på en helt ung pige, et barn nærmest, der har sex med meget ældre mænd. Vi mødte Cecilie Lind til en samtale om bogen med det betændte emne, med hvilken Cecilie Lind vil belyse det kvindelige begær i en patriarkalsk kultur.

"Jeg har skrevet en karakter, der har brug for at blive set på, for at hun kan se sig selv. Det er kun er i den andens blik og især i mandens blik, at hun er i stand til at eksistere. Det skulle spejle den kulturelle idé om den unge kvinde som billede, og begæret efter hende." 

Læs hele forfatterportrættet af Cecilie Lind

Åsne Seierstad: Vi har stadig et ansvar for Afghanistan

“Afghanerne” går helt tæt på tre menneskers skæbne efter Talebans magtovertagelse i 2021: Den landflygtige kvindesagsforkæmper Jamila, Taleban-kommandanten Bashir, og den unge jurastuderende Ariana, for hvem fremtiden med ét synes håbløs. Vi mødte den norske journalist og forfatter Åsne Seierstad til en samtale om bogens tilblivelse og Vestens ansvar i forhold til Afghanistan.

”Er der en fremtid, er der noget som helst håb? Vi havde muligheden, vi var der i tyve år. Og jeg synes, der er alt for lidt debat om, hvad gjorde vi galt.”

Kim Blæsbjerg: De ansatte på Cheminova var tavse om forgiftning

Hold ud, ti stille, bliv ved. Det er tilgangen hos familierne i Kim Blæsbjergs nye roman “De bedste familier”, som går tæt på de personlige skæbner forbundet med kemikaliefabrikken Cheminova i 1950’erne. Vi mødte Kim Blæsbjerg til en samtale om det moderne velfærdssamfunds begyndelse, om Danmarkshistoriens største miljøskandale, og om den tavshedskultur i hjemegnen, som han med romanen vil gøre op med.

”Jeg tror, rigtig mange har tænkt: hvis jeg i ny og næ må tage en tur hjem på afgiftning og ligge der og lide, jamen så tjener det det højere mål, at mine børn får en bedre opvækst end jeg selv havde.”

Læs hele forfatterportrættet af Kim Blæsbjerg

 

Katrine Marie Guldager: Der mangler omsorg i vores samfund

”Birgithe med th” tegner et skarpt og bittersødt portræt af en kriseramt og kontrær kvinde i 50’erne. Forfatterstafetten møder Katrine Marie Guldager til en snak om den korte roman, som strøg hurtigt til tops i boghandlernes top ti, da den udkom i januar i år. For hvad er der egentlig med Birgithe? Katrine Marie Guldager har et bud:

”Jeg synes, at omsorgen i vores samfund er meget nedprioriteret. Det hele skal målstyres, og det skal være så effektivt og helst digitalt. Men det betyder, at blikket for det andet menneske, hvor man mødes og ser hinanden, den omsorg, der ligger i at anerkende hinanden, bliver sparet væk. Derfor kan det godt blive et lidt omsorgsløst samfund, et samfund hvor for mange mennesker ikke føler sig set, og det tror jeg kan udløse en enorm vrede.”

Læs hele forfatterportrættet af Katrine Marie Guldager

 

Kristian Himmelstrup: Vi kender kun glansbilledet af Louis Pio

Kristian Himmelstrup nuancerer vores rosenrøde syn på grundlæggeren af Socialdemokratiet. I Forfatterstafettens interview om romanen "Pio", som er nomineret til DR Romanprisen, fortæller han til Litteraturformidler Sarah Hvidberg, at Louis Pio langt fra kun var den politiske idealist og kvindesagsforkæmper, som vi kender.

Romanen følger Pio, da han bliver så meget en torn i øjet på magthaverne, at han til syvende og sidst bliver presset til at forlade landet. Men hvem havde troet, at Pios nye tilværelse i USA skulle forvandle ham til rendyrket kapitalist?

"Pio er et navn, der er stivnet lidt i historien. Det var i hvert fald sådan, jeg havde det, da jeg stødte på ham, mens jeg arbejdede med en biografi om J.P. Jacobsen, og så læste jeg lidt op. Og så blev jeg fascineret af alt det, der ikke stod."

Læs hele portrættet af Kristian Himmelstrup

 

Gense tidligere sæsoner - eller hør dem på farten

Se eller gense tidligere sæsoner af Forfatterstafetten, for eksempel Efterår 2022, hvor Maren Uthaug fortæller om fremtidsromanen "11%", som hun siden vandt De Gyldne Laurbær for, og vi taler med Glenn Bech om hans meget omtalte manifest "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet". Som noget nyt, kan Forfatterstafetten nu også lyttes som podcast. Find den i din foretrukne podcast-app.

Forfatterstafetten efterår 2022
Medvirkende: Jens Andersen, Marianne Larsen, Gry Jexen, Kristian Leth, Hanne-Vibeke Holst, Dennis Jürgensen, Maren Uthaug, Glenn Bech, Rasmus Nikolajsen, Anne-Marie Vedsø Olesen, og Linn Ullmann.

Forfatterstafetten forår 2022
Medvirkende: Sissel-Jo Gazan, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Rakel Haslund-Gjerrild, Geeti Amiri, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kim Fupz Aakeson, Pia Tafdrup, Martin Kongstad, Leonora Christina Skov, Lotte Kirkeby, og Jesper Stein.

Forfatterstafetten efterår 2021
Medvirkende: Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg, og Jesper Wung-Sung.

Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb

Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.

Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det. 

Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.