Frise til forfatterstafet
Forfatterstafetten forår 2023

Forfatterstafetten forår 2023

Redaktionen, forår 2023
Top image group
Frise til forfatterstafet
Forfatterstafetten forår 2023

Forfatterstafetten er tilbage. I denne forårssæson har vi sat Katrine Marie Guldager stævne til en samtale om "Birgithe med th", som "ikke bærer over, hun bærer nag!", og Åsne Seierstad, som med "Afghanerne" er tilbage i det kriseramte land, 20 år efter udgivelsen af den internationale bestseller om boghandleren i Kabul.

Vi taler med Solvej Balle om "Om udregning af rumfang", det storstilede syvbindsværk-under-tilblivelse, hvis første tre bind indkasserede hende Nordisk Råds Litteraturpris i efteråret.

Vi møder de DR romanprisnominerede forfattere Kristian Himmelstrup, Michael Holbek, Keld Conradsen, Lea Marie Løppenthin og Cecilie Lind.

Forfatterstafetten taler også med Thomas Boberg om det gnistrende faderopgør "69 dæmoner", med Peder Frederik Jensen om "Rans vilje", som foregår under stormfloden i 1872. Vi møder Kim Blæsbjerg til en samtale om "De bedste familier”, der skildrer de menneskelige omkostninger ved at arbejde på kemikaliefabrikken Cheminova i 1950'erne, Caspar Eric til en samtale om at omsætte livet med et handicap til poesi, og endelig taler vi med den norske autofiktionsmester Vigdis Hjorth om coming-of-age-romanen "15 år - det revolutionære forår".  

Følg med på Facebook og her på siden, når vi løbende lancerer Forfatterstafettens dybdegående interviews om nogle af tidens rigtig gode bøger.

 

Artikel type
News Item

Vigdis Hjorth: Livet er en gave - og en stor opgave

I coming-of-age romanen “Femten år” følger vi pigen Paula i de skelsættende år, hvor hun træder ind i voksenlivet med et gryende klarsyn. Pludselig ser hun familiens forløjede og småtskårne liv udefra og forstår, at hvis hendes iboende livsglæde skal kunne udfolde sig, må hun vælge sin egen vej i verden. Vi mødte den prisvindende forfatter Vigdis Hjorth i en intens og eksistentiel samtale om ungdommens frigørelse og om at tage livet alvorligt. 

"Det er så vigtigt og så alvorligt at være til, bare ved det, at du findes, sætter du ting i bevægelse. Det er en stor, stor mulighed og et stort ansvar. " 

Læs hele forfatterportrættet af Vigdis Hjorth

Caspar Eric: Det er ikke mit handicap jeg slås med

Caspar Erics aktuelle digtsamling “Nye balancer” er et opråb til os alle om, at vi svigter de handicappede. Vi forstår ikke det emotionelle og usynlige arbejde, mennesker med handicap må udføre for overhovedet at være en del af vores samfund. Vi mødte Caspar Eric til hvad der blev en personlig og optændt samtale om, hvorfor denne bog med genrebetegnelsen "Handicapdigte" skulle skrives nu:  

"Hvad er det, jeg skal sige for at røre nogen? Hvad fanden skal jeg sige, før det gør dig vred, og før du forstår, hvor vildt det er med den her oversethed? At vi har en hel gruppe af samfundet, som lever i skyggen og ikke får den hjælp, de fortjener, og at den gruppe i øvrigt udgør 15 procent af Danmarks befolkning, og hvis vi også tæller usynlige handicaps og psykiske handicaps med så er det 30 procent af Danmarks befolkning. Det er en tredjedel af os."

Læs hele forfatterportrættet af Caspar Eric

Keld Conradsen: Mysteriet om en videnskabelig skandale

I “Byen og havet” hvirvles læserne ind i et geologisk drama om kontinenternes drift - en kontroversiel opdagelse i 1960'ernes Danmark. Vi mødte DR Romanprisnominerede Keld Conradsen til en samtale om den spændingsmættede roman, som knytter menneskeskæbner sammen på tværs af tid. I det hele taget spiller tiden en markant rolle for det geologiske plot:

“I geologien arbejder man med tid i stor skala. Ofte  i den meget, meget lange skala. Man får tiden under huden. Det giver et blik som faktisk er en gave, synes jeg. Så det har jeg forsøgt at få over i bogen og få formidlet.”

Læs hele forfatterportrættet af Keld Conradsen

Michael Holbek: Mellem månelanding og ungdomsoprør

Michael Holbek kommer ud af en familie af håndværkere og ufaglærte. Dem har han nu skrevet den både barske og rørende roman “Strøm” om, som er nomineret til DR Romanprisen. 

TV-transmissionen af månelandingen i 1968 kickstarter elektrikeren Eivinds drøm om en fremtid med foden under eget bord. Håndværkersvogeren Bruno drømmer om at finde den helt store fidus og kaster sig ud i at smugle hash til hippierne. Uskylden og moralen får hurtigt ben at gå på, og i Eivinds søn Kim vokser en trang til at gøre sig fri af alle de fejlslagne drømme og finde sin egen vej i livet.

Vi mødte Michael Holbek til en samtale om bogen, og om hvordan forældregenerationens skæbner var stramt flettet sammen med den socialklasse, de tilhørte og den tid, de levede i.

"Jeg kan selv huske 60’erne. Der var en tro på at nu bliver verden meget bedre. Pludselig fik vi hus, og vi fik bil, og min mor fik carmencurlers i stedet for sin tørrehjelm. Og det virkede, som om man havde penge nok, selv om de jo var lånt i banken til tårnhøje renter. Så kom 70’erne, og så kom oliekrisen.”

Læs hele forfatterportrættet af Michael Holbek

Solvej Balle: et livsværk om én enkelt dag

Solvej Balle modtog Nordisk Råds Litteraturpris allerede efter bind III af “Om udregning af rumfang”. Det er et filosofisk projekt af format, som forfatteren her har kastet sig ud i, og som efter planen skal blive til et syvbindsværk.

Handlingen er enkel og svimlende på samme tid: Tara Selter sidder fast i tiden. Hver morgen vågner hun til den 18. november, som er en gentagelse af den samme dag, igen og igen.

I indtil videre fire bøger har Solvej Balle fra sit forlag på Ærø begået den bedrift at tryllebinde læsernes opmærksomhed med en handling, der foregår i denne ene, grå vinterdag, som er gået ud af hak.

Vi mødte hende til en samtale om dette livsværk under tilblivelse, og spurgte, hvordan hovedpersonen Tara forholder sig til sin mærkværdige skæbne? Solvej Balle svarede retorisk:

“Egentlig er det mærkeligt, at hun ikke har undret sig over verden. Verden er selvfølgelig blevet mærkelig, men det var den også før: Det er mærkeligt, at vi kan være på den her planet, som kører rundt. Vi vænner os til, at man bliver født, og man skal dø, og tiden går og sådan noget. Egentlig er det faktisk ret specielt, at vi vænner os til det.”

 

Læs hele forfatterportrættet af Solvej Balle

Lea Marie Løppenthin: Hvad skal vi gøre af kroppen, når vi dør?

“Livet går over sine bredder” er en spraglet kollektivroman, som har bedemandsforretningen Cyklus som omdrejningspunkt. I løbet af fire til seks uger bliver de afdøde forvandlet til frugtbar muld i den komposteringsmaskine, Cyklus kalder for Bitavlen. - Måske lidt for frugtbar endda, viser det sig, for ud af mulden opstår en ny slags mennesker, de jordfødte.

Vi mødte Lea Marie Løppenthin til en samtale om det originale værk, som blandt meget andet undersøger spændingsfeltet mellem udbytning og værdighed, når det kommer til menneskekroppe og det, der ligner:

“Der er et sammenstød i tanken om bæredygtighed og empati, når man f.eks. tænker andre mennesker eller andre væsener som noget, der kan genanvendes hver del. Man ser sig selv som bæredygtig, fordi man ser hver del af grisen eller den jordfødte som genanvendelig. Men samtidig har man fuldstændig fremmedgjort sig fra det her andet liv som et liv.”

Læs hele forfatterportrættet af Lea Marie Løppenthin

Thomas Boberg: Digtene kom ud i en bølge af inspiration

Thomas Bobergs far-dæmon har spøgt i ham altid, men det var først nu, han var klar til at skrive den ud. I Forfatterstafettens samtale om den nye digtsamling “69 dæmoner” fortæller digteren med det store og etablerede forfatterskab bag sig, hvordan netop denne digtsamling pressede sig på og kom ud næsten af sig selv i én kraftudladning. Hvorfor netop nu, spurgte vi ham?

“Måske er det først nu, jeg er blevet klar, fordi det er også et opgør med mig selv. Alt det, der er i den bog, er jo ikke et anklageskrift, det er noget, der er i mig. Hvad er det for nogle myter, som jeg selv er blevet flasket op med?".

Læs hele forfatterportrættet af Thomas Boberg

Peder Frederik Jensen: For at passe på naturen skal vi værdsætte den

I ”Rans vilje” følger vi den tavse sømand Roar, der lever alene i udmundingen af Rødby fjord. Indtil han tager en lille pige til sig, som efter en stormflod kommer drivende i en kasse. Og så begynder han at fortælle. Myter, sagn og historier. Vi mødte Peder Frederik Jensen til en samtale om vigtigheden af håndens arbejde, fortællingens kraft og om hvad der sker, når vi glemmer naturen.

”Vi mister noget, når vi glemmer de gode håndværk. Og vi mister noget, når vi glemmer, at verden er bygget af konkrete ting, og at vi som mennesker kan bygge den og sy den og lappe den, og på den måde få en bedre fornemmelse måske af naturen, af materialerne i den her verden.”

Læs hele forfatterportrættet af Peder Frederik Jensen

Cecilie Lind: Kvinders påtvungne selvbevidsthed står i vejen for begæret

I den prisbelønnede roman “Pigedyr” går Cecilie Lind helt tæt på en helt ung pige, et barn nærmest, der har sex med meget ældre mænd. Vi mødte Cecilie Lind til en samtale om bogen med det betændte emne, med hvilken Cecilie Lind vil belyse det kvindelige begær i en patriarkalsk kultur.

"Jeg har skrevet en karakter, der har brug for at blive set på, for at hun kan se sig selv. Det er kun er i den andens blik og især i mandens blik, at hun er i stand til at eksistere. Det skulle spejle den kulturelle idé om den unge kvinde som billede, og begæret efter hende." 

Læs hele forfatterportrættet af Cecilie Lind

Åsne Seierstad: Vi har stadig et ansvar for Afghanistan

“Afghanerne” går helt tæt på tre menneskers skæbne efter Talebans magtovertagelse i 2021: Den landflygtige kvindesagsforkæmper Jamila, Taleban-kommandanten Bashir, og den unge jurastuderende Ariana, for hvem fremtiden med ét synes håbløs. Vi mødte den norske journalist og forfatter Åsne Seierstad til en samtale om bogens tilblivelse og Vestens ansvar i forhold til Afghanistan.

”Er der en fremtid, er der noget som helst håb? Vi havde muligheden, vi var der i tyve år. Og jeg synes, der er alt for lidt debat om, hvad gjorde vi galt.”

Læs hele forfatterportrættet af Åsne Seierstad

Kim Blæsbjerg: De ansatte på Cheminova var tavse om forgiftning

Hold ud, ti stille, bliv ved. Det er tilgangen hos familierne i Kim Blæsbjergs nye roman “De bedste familier”, som går tæt på de personlige skæbner forbundet med kemikaliefabrikken Cheminova i 1950’erne. Vi mødte Kim Blæsbjerg til en samtale om det moderne velfærdssamfunds begyndelse, om Danmarkshistoriens største miljøskandale, og om den tavshedskultur i hjemegnen, som han med romanen vil gøre op med.

”Jeg tror, rigtig mange har tænkt: hvis jeg i ny og næ må tage en tur hjem på afgiftning og ligge der og lide, jamen så tjener det det højere mål, at mine børn får en bedre opvækst end jeg selv havde.”

Læs hele forfatterportrættet af Kim Blæsbjerg

 

Katrine Marie Guldager: Der mangler omsorg i vores samfund

”Birgithe med th” tegner et skarpt og bittersødt portræt af en kriseramt og kontrær kvinde i 50’erne. Forfatterstafetten møder Katrine Marie Guldager til en snak om den korte roman, som strøg hurtigt til tops i boghandlernes top ti, da den udkom i januar i år. For hvad er der egentlig med Birgithe? Katrine Marie Guldager har et bud:

”Jeg synes, at omsorgen i vores samfund er meget nedprioriteret. Det hele skal målstyres, og det skal være så effektivt og helst digitalt. Men det betyder, at blikket for det andet menneske, hvor man mødes og ser hinanden, den omsorg, der ligger i at anerkende hinanden, bliver sparet væk. Derfor kan det godt blive et lidt omsorgsløst samfund, et samfund hvor for mange mennesker ikke føler sig set, og det tror jeg kan udløse en enorm vrede.”

Læs hele forfatterportrættet af Katrine Marie Guldager

 

Kristian Himmelstrup: Vi kender kun glansbilledet af Louis Pio

Kristian Himmelstrup nuancerer vores rosenrøde syn på grundlæggeren af Socialdemokratiet. I Forfatterstafettens interview om romanen "Pio", som er nomineret til DR Romanprisen, fortæller han til Litteraturformidler Sarah Hvidberg, at Louis Pio langt fra kun var den politiske idealist og kvindesagsforkæmper, som vi kender.

Romanen følger Pio, da han bliver så meget en torn i øjet på magthaverne, at han til syvende og sidst bliver presset til at forlade landet. Men hvem havde troet, at Pios nye tilværelse i USA skulle forvandle ham til rendyrket kapitalist?

"Pio er et navn, der er stivnet lidt i historien. Det var i hvert fald sådan, jeg havde det, da jeg stødte på ham, mens jeg arbejdede med en biografi om J.P. Jacobsen, og så læste jeg lidt op. Og så blev jeg fascineret af alt det, der ikke stod."

Læs hele portrættet af Kristian Himmelstrup

 

Gense tidligere sæsoner - eller hør dem på farten

Se eller gense tidligere sæsoner af Forfatterstafetten, for eksempel Efterår 2022, hvor Maren Uthaug fortæller om fremtidsromanen "11%", som hun siden vandt De Gyldne Laurbær for, og vi taler med Glenn Bech om hans meget omtalte manifest "Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet". Som noget nyt, kan Forfatterstafetten nu også lyttes som podcast. Find den i din foretrukne podcast-app.

Forfatterstafetten efterår 2022
Medvirkende: Jens Andersen, Marianne Larsen, Gry Jexen, Kristian Leth, Hanne-Vibeke Holst, Dennis Jürgensen, Maren Uthaug, Glenn Bech, Rasmus Nikolajsen, Anne-Marie Vedsø Olesen, og Linn Ullmann.

Forfatterstafetten forår 2022
Medvirkende: Sissel-Jo Gazan, Anne-Cathrine Riebnitzsky, Rakel Haslund-Gjerrild, Geeti Amiri, Thomas Korsgaard, Josefine Klougart, Kim Fupz Aakeson, Pia Tafdrup, Martin Kongstad, Leonora Christina Skov, Lotte Kirkeby, og Jesper Stein.

Forfatterstafetten efterår 2021
Medvirkende: Susanne Staun, Kristian Bang Foss, Kaspar Colling Nielsen, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Knud Romer, Helle Vincentz, Merete Pryds Helle, Leif Davidsen, Tine Høeg, og Jesper Wung-Sung.

Tilmeld dig Nyt fra Forfatterweb

Nyt fra Forfatterweb udkommer ca. en gang om måneden og er Forfatterwebs nyhedsbrev.

Det er nemt at tilmelde sig og at framelde sig igen, hvis man skulle ønske det. 

Abboner på Nyt fra Forfatterweb for at blive opdateret på vores nyeste portrætter, opdateringer og temaer på Forfatterweb, aktuelle interviews i Forfatterstafetten, og meget mere.