Per Gammelgaard er født 28. juni 1948. Han er opvokset i Ormslev ved Aarhus, hvor hans far drev en købmandsforretning. Det lå ikke kortene, at han skulle blive forfatter. Hans far håbede, at sønnen ville gå i hans fodspor, mens den unge Per dengang drømte om en karriere inden for musik. På sin hjemmeside fortæller forfatteren: ”Jeg var vild med musik, købte plader, lavede hitlister, opfandt OKR, Ormslev Købmandshandels Reklameradio, og fik lov til at besøge Jørn Hjorting. Jeg ville være sanger, entertainer, og satte plakater op rundt omkring i landsbyen: Stor underholdning i Per Gammel-gaards gård!” (Per Gammelgaard: Biografi. www.pgammelgaard.dk (konstateret utilgængelig feb. 2023)). Det blev da også til en enkelt optræden i Tivoli Friheden, før den unge Pers stemme gik i overgang, og han måtte indstille sin karriere som sanger.
Det var Johannes V. Jensens bog ”Den lange rejse”, der ansporede Per Gammelgaards interesse for litteratur. Bogen fik han udleveret af en lærer i realskolen. Efter realskolen havde han forskellige småjobs, blandt andet på Ormslev Kvartsværk og hos DR’s provinsafdeling, inden han startede på Krogerup Højskole. Det tog ham to år på aftenskole at få den studentereksamen, der gav ham adgang til Biblioteksskolen i København, hvorfra han blev uddannet i 1973. Vejen til den 4-årige uddannelse på Danmarks Biblioteksskole beskriver Gammelgaard således på sin hjemmeside: ”Det lyder måske, som om vejen var let. Men det var den ikke. Kun med nød og næppe kom jeg i realen. Og på Vestergårsskolen i Viby blev enhver lyst slået i stykker af nøjeregnende, ondskabsfulde lærere. Det gjaldt om at holde ud. Det gjaldt om at komme væk.” (Per Gammelgaard: Biografi. www.pgammelgaard.dk (konstateret utilgængelig feb. 2023)). På Biblioteksskolen viste Gammelgaard for første gang sine digte til en lærer, og responsen var, at de slet ikke var så ringe endda. Han debuterede som forfatter i 1972 med digtsamlingen ”Min mormor og John Coltrane”. Herefter fulgte flere digtsamlinger, inden han i 1982 udgav sin første roman: ”Er du hjemme Johanne?”. Siden dengang har han skrevet mere end hundrede bøger til både børn og voksne. I et interview med magasinet ”Overgrunden” har Gammelgaard udtalt, at han ikke finder en genre finere end en anden, og at han finder det stimulerende at kunne skifte genre indimellem.
Per Gammelgaard bor i dag i Frederikshavn, hvor han ud over at skrive bøger arbejder som bibliotekar. Selv kalder han, derfra hvor han skriver for ”et ståsted med udkig ud i verden”. (Brian Stevn: En underlig fisk. Overgrunden – et anderledes bogkatalog, efteråret 2017).
Per Gammelgaard har modtaget Statens Kunstfonds legat 14 gange i årene 1974-2017. Derudover modtog han i 2011 Statens Kunstråds skønlitterære pulje.