ted hughes
Foto: Scanpix

Ted Hughes

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. 2017.
Top image group
ted hughes
Foto: Scanpix

Indledning

Den engelske poet Ted Hughes regnes for en af de mest innovative modernistiske digtere i nyere, engelsk litteratur. Hans univers er dystert og mytisk, og det vrimler med sorte fugle, vilde kattedyr og grimme fisk. Mest kendt er han dog nok for sit ægteskab med Sylvia Plath. Store dele af hans forfatterskab er inspireret, mærket og renskrevet af den nu ikoniske, amerikanske forfatterinde. Hun forgudede hans lyrik, der allerede fra debuten blev rost af anmeldere og etablerede forfattere, heriblandt T.S. Eliot. Hughes’ sidste digtsamling, ”Birthday Letters” fra 1998 (”Fødselsdagsbreve”, 1999), der omhandler hans og Sylvia Plaths forhold, blev en bestseller, da den udkom kort før hans død i 1998.

22676903

Blå bog

Født: 17. august 1930 i Mytholmroyd, Storbritannien.

Død: 28. oktober 1998 i London, Storbritannien.

Uddannelse: Engelsk, arkæologi og antropologi på Pembroke College i Cambridge, hvorfra han dimitterede i 1954.

Debut: The Hawk in the Rain. Harper, 1957.

Litteraturpriser: New York Poetry Center First Publication Award, 1957. Guinness Poetry Award, 1958. The Queen’s Gold Medal for Poetry, 1974. Guardian Children’s Fiction Award, 1985 m.fl. Derudover blev han i 1984 udnævnt til Poet Laurete, den officielle, laurbærkronede hofdigter af det engelske kongehus, og fik fortjenesteordenen i 1998. Hughes har også fået en litteraturpris opkaldt efter sig, den såkaldte Ted Hughes Award, der uddeles hvert år til en britisk digter.

Seneste udgivelse: Fødselsdagsbreve. Gyldendal, 1999. (Birthday letters, 1998). Oversat af Pia Juul.

Inspiration: William Shakespeare, William Butler Yeats, Henry Williamson, William Wordsworth, Sylvia Plath.

 

Artikel type
voksne

Baggrund

Edward James Hughes blev født ind i en arbejderfamilie i det vestlige Yorkshire i 1930. Hans far, der var veteran fra 1. Verdenskrig, drev en tobakshandel, og hans storebror Gerald lærte ham at jage og fiske. Barndommens fascination af heden og dens mangfoldige dyreliv satte sine spor i Hughes’ skrivning, og hele livet fastholdt han jagt og fiskeri som sine foretrukne hobbyer.

Allerede som 15-årig skrev han sine første digte. Efter to års tjeneste som mekaniker i det engelske flyvevåben modtog han et stipendie til at læse på Pembroke College i Cambridge. Her studerede han antropologi og arkæologi, hvilket gav ham mulighed for at dyrke sin interesse for myter og legender.

I 1956 grundlagde han det litterære tidsskrift ”St. Botolph’s Review” sammen med en gruppe venner, og det var til tidsskriftets udgivelsesfest, at han mødte Sylvia Plath. De blev gift fem måneder senere. Plath havde læst nogle af Hughes’ tekster, og det var på hendes initiativ, at hans første manuskript blev udgivet. Hun indsendte et renskrevet udvalg af hans bedste digte til en litteraturkonkurrence, New York City Poetry Center havde udskrevet, hvor førstepræmien var en udgivelse. Hughes vandt og debuterede med ”The Hawk in the Rain” i både England og Amerika i 1957. Plath og Hughes indgik i et intenst kreativt og gensidigt inspirerende makkerskab. De rejste meget, boede en periode i USA, fik to børn og flyttede i 1961 tilbage til England. Her indledte Hughes en affære med Assia Wevill, og ægteskabet med Sylvia gik i opløsning.

I 1963 begik Sylvia Plath selvmord, og herefter fulgte en årrække, hvor Hughes fokuserede på at skrive radiodrama og børnelitteratur. Også ægteskabet med Wevill gik skævt, og i 1969 efterlignede hun Sylvias selvmord. Wevill tog Hughes’ 4-årige datter med sig i døden.

Ted Hughes’ privatliv har været årsag til stor kontrovers i offentligheden, og han er blevet udskældt, særligt af kvindesagskæmpere, for Plaths tragiske død. Selv undgik han at kommentere sagen, indtil han i 1998 udgav digtsamlingen ”Birthday Letters” (”Fødselsdagsbreve”, 1999). Den blev den hurtigst sælgende digtsamling i England i det 20. århundrede, og som de fleste andre af hans udgivelser blev den modtaget positivt af både kritikere og læsere. Derudover blev han hædret af det engelske kongehus, og en mindeplade i Poet’s Corner i Westminster Abbey hylder hans litterære virke.

Lupercal

”Hele dagen derpå, udslidt,/ sover hun i solen.// Åbner nu og da/ i stilhedens flammeskær/ en halvt smeltet juvel.”

”Puma” fra ”Lupercal”.

”Lupercal” er titlen på Ted Hughes’ anden digtsamling, der udkom i 1960. ”Lupercal” er en reference til de gamle romeres religiøse fejring af deres frugtbarhedsgud. Samtidig knytter der sig en legende til navnet om hunulven, der ammede Roms grundlæggere, de to tvillinger Romulus og Remus. Det latinske navn for ulv er canis lupus. ”Lupercal” beskrives i titeldigtet, og i ”Februar”, som var den måned festlighederne blev afholdt, optræder ulven i hovedrollen. Hughes beskriver den ensomme ulv i løb og på sneen under månen. Den bliver billedet på noget fordækt, en udstødt, der er tabt for verden.

Beskrivelsen af dyr og deres færden i landskabet er karakteristisk for mange af samlingens digte. Svin, myg og kæmpegedden skildres udefra i tredjeperson, og høgen indefra i en jegfortælling om rovfuglens drifter. Flere af digtene har desuden en politisk undertone. I ”En bevidstløs kvinde” nævnes det afkølede forhold mellem Rusland og Amerika i første vers, hvorefter digtet udfolder en angst for konsekvenserne ved brug af atomvåben. Man kan ikke længere stole på nogen, så alt brænder sammen. I kontrast til den brændende jord beskrives i sidste strofe, hvordan en kvinde mister bevidstheden i en hvid hospitalsseng. Krig, maskiner og våben omtales også i ”Tigersalme”, hvor dyrenes brutalitet sættes i kontrast til det meningsløse i menneskenes myrderier. Tigeren har et klart formål med sin voldelige adfærd. Den er sulten, og drab er et naturligt led i dens kamp for overlevelse. Anderledes forholder det sig med mennesket: ”Tigeren/ dræber med mådehold, efter nøje besigtigelse af terrænet./ Maskingeværerne ryster på hovedet. De skratsladrer vedholdende statistisk.”

Dette digt og syv andre fra ”Lupercal”, der alle handler om vilde dyr, er oversat til dansk af Thorkild Bjørnvig i 1995. Måske er Bjørnvigs egne digte, det tætteste vi kommer på et dansk sidestykke til Ted Hughes, for som digter Peter Laugesen pointerer: ”I dansk sammenhæng minder han måske mest om Thorkild Bjørnvig. Samme optagethed af de store kræfter i historien og naturen. Samme digteriske omsorg for dyrene.” (Peter Laugesen: Døden som postbud. Information, 1999-15-12).