Peter Asmussen
Fot: Morten Holtum

Peter Asmussen

Artikel type
voksne
cand.mag. Anna Møller, iBureauet/Dagbladet Information, 2015.
Top image group
Peter Asmussen
Fot: Morten Holtum
Main image
Asmussen, Peter
Foto: Morten Holtum

Dramatikeren, manuskriptforfatteren og forfatteren Peter Asmussen skriver grufuldt velplacerede replikker, der præcist indrammer det ulykkelige menneske og fremstiller det i alle dets nuancer af sort – uden af den grund at benævne ulykkeligheden direkte. Hans skrift kredser om det, der ikke kan beskrives: Længsels udstrakte hånd, der med en afvisnings skarphed med ét slag afskæres al næring og henfalder til den tomhed, den kom fra.

I romanen ”Det Der eR” fungerede en kompliceret kærlighedshistorie i DDR-tiden som indgang til både et portræt af en østtysk kvinde og til en lukket verden i Østblokken. I ”Og tilsidst går verden under” udspiller en række mere eller mindre dramatiske scener sig på den samme lysning ved en klippeskrænt, og således bliver lysningen den kulisse, hvorfra et menneskes liv bliver fortalt.

50971155

Blå bog

Født: 28. marts 1957.

Død: 25. juni 2016

Uddannelse: Student fra Østre Borgerdyd Gymnasium, 1975.

Debut: Stemme. Gyldendal, 1989.

Litteraturpriser: Kjell Abell-prisen fra Det Danske Akademi, 2000. Danske Dramatikeres Forbunds Ærespris, 2000. Reumert-pris som Årets dramatiker, 2010. Allen-prisen, 2012. Reumert-pris som årets dramatiker, 2016.

Seneste udgivelse: Og tilsidst går verden under. Gyldendal, 2014.

 

peter