trine bundsgaard
Foto: Robin Skjoldborg

Trine Bundsgaard

cand.mag. Maria Roslev, 2015. Blå bog og bibliografi opdateret maj 2023.
Top image group
trine bundsgaard
Foto: Robin Skjoldborg

Det er især virkeligheden og børns virkelige problemer, der er i centrum i Trine Bundsgaards forfatterskab, som nu tæller mere end 30 titler, og som begyndte med børnebogen ”Rune Ole fra Akelejevej” i 2006. Seneste skud på forfatterskabsstammen er dog en fantasyserie, ”Feernes Ø” fra 2015. Men til trods for sit fantastiske univers og feer i hovedrollen handler den også om, hvad det vil sige at være menneske. Forfatteren er bare glad for virkeligheden. Hun har også en stor indlevelsesevne, og netop evnen til at leve sig ind i børns liv roses hun for af kritikere og læsere.

 

136038915

Blå bog

Født: 28. november 1971 i Odense.

Uddannelse: Cand.mag. i dansk fra Syddansk Universitet.

Børnebogsdebut: Rune Ole fra Akelejevej. Forlaget Carlsen, 2006.

Litteraturpriser: Bogslugerprisen, 2010.

Seneste udgivelse: Himmeløjne. Gyldendal, 2023. Illustreret af Signe Kjær.

Inspiration: Kim Fupz Aakeson, Jens Blendstrup, Dy Plambeck, Siri Hustvedt, Tove Jansson, Astrid Lindgren og Bjarne Reuter.

Artikel type
boern

Baggrund

””9.-klasserne råbte efter os. De kaldte os perkere og pyromaner,” siger Ramish. ”Og så er det Hassib, som bliver smidt ud.”
”Han tævede den dreng, Ramish,” siger faren. ”Han brækkede næsen på ham og flængede hans læbe.”
”Jeg er ligeglad,” siger Ramish. ”Han skulle have haft flere tæv. Mange flere.””
”Ramish og hærværket”, s. 65.

Trine Bundsgaard er født og opvokset i Odense. Hun boede de første fem år i Vollsmose, inden forældrene blev skilt. Derefter flyttede hun med sin mor til et andet kvarter i Odense. Bundsgaard er født i 1971, så hendes opvækst er præget af 1970’ernes tidsånd. Det vil i Bundsgaards tilfælde sige radioprogrammet Giro 413, mange nuancer af brunt, frihed og politisk bevidsthed – tiden kan man læse meget mere om i hendes børnebog ”Mig og Tude-Tine. Historier fra dengang alting var brunt” fra 2012.

Selvom Bundsgaard som barn var længe om at lære at læse og skrive, betød fortællinger tidligt meget for hende. Hendes mor var selv en flittig læser og læste altid højt for sin datter, så hun gav forfatteren ”glæden ved at forsvinde i et litterært univers.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, juni 2015). Selv jonglerede Bundsgaard også med flere fortællerstemmer i sine lege. Hun fortæller: ”jeg brugte meget af min barndom på at lege, at jeg var en anden og forestille mig, at jeg var en fattig bondepige, forsanger i ABBA (den lyshårede!) eller journalist. Jeg har også en fornemmelse af at have forskellige stemmer kørende i baghovedet – på en kreativ og legende måde.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, juni 2015).

Netop evnen til indlevelse i andres situation kendetegner Trine Bundsgaards forfatterskab, så i den forstand kan man sige, at hun begyndte livet som forfatter tidligt. Det var imidlertid et opslag om en skriveworkshop på Forlaget Carlsen, der i 2003 fik hende i gang med den første børnebog. Indtil da havde hun skrevet kreativt en rum tid, mest begyndelser, og også udgivet en bog for voksne, ”Ammestuehistorier – fortællinger om graviditet, fødsel og moderskab” i 2001, der var baseret på det speciale, som hun havde afleveret på Syddansk Universitet samme år. Hun fortæller om workshoppen: ”Jeg skrev historien om Rune Ole næsten færdig på workshoppen. Det var helt fantastisk at give mig selv lov til at skrive – og at få overskredet min blufærdighed i forhold til at andre skulle læse min tekst.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, juni 2015).

Men det tager tid at udgive en bog, så det var først i 2006, at ”Rune Ole fra Akelejevej” udkom. Siden er der kommet mere end 30 bøger fra hendes hånd, og hun har skrevet mere eller mindre på fuld tid siden 2008. Før 2008 arbejdede hun også som lærer i folkeskolen – et job hun var meget glad for – og hun skrev artikler og tekster til reklamer og hjemmesider. Hun har også skrevet historier til websiden frilaesning.dk, som skoler kan abonnere på.
I dag bor hun i Odense med sin mand og deres tre børn, og hun er glad for at
bruge tid med sin familie, for som hun siger: ”dem bliver jeg sjældent træt af at være sammen med. Hvis jeg kan lokke dem på tur, er jeg ekstra glad.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, juni 2015).

Serien ”Bedste venner”

””Han kommer aldrig tilbage,” siger Asta. ”Og det kan jeg ikke forstå,” Hun holder hænderne for øjnene. De svier. Hun kommer til at græde, når hun tænker på hr. Bibi. Og på at hun ikke skal se ham igen. Hun prøver at lade være med at tænke på Bæst, for det kan hun slet ikke holde ud.
”Asta, hr. Bibi og det lille bæst”, s. 49.

Trine Bundgaards serie ”Bedste venner” består af ni bind, og den er planlagt til at udkomme i 10. Den første bog ”Asta og det store flytterod” udkom i 2010, og den seneste ”Asta og den lille søster” udkom i 2014. Ind imellem ligger bøgerne ”Asta og det glemte gravsted”, ”Asta og Fanny for evigt”, ”Asta på lejrskole”, ”Asta og løgnehistorien”, ”Asta og fødselsdagsgaven”, ”Asta, hr. Bibi og det lille bæst” og ”Asta og den hemmelige nøgle”. Asta er seriens hovedperson, og i første bind følger vi hende, da hun før 2. klasse flytter med sin familie til Fyn og derfor skal skifte skole. Det er ikke let for hende. Hun savner sin gamle veninde Silja. Men langsomt lærer hun nabopigen Fanny at kende, og selvom hun både driller og lyver, bliver de efterhånden gode veninder.

51475224

Serien er en tredjepersonsfortælling fortalt fra Astas synsvinkel. Det er Astas verden, læseren drages ind i, og den er rig på beskrivelser af det nære liv – dumme søskende, livet i skolen, problemer med forældre, glæden ved en veninde, spirende kærlighed, tab og undren over sig selv og andre.

Genkendeligheden vil derfor være stor hos målgruppen. Serien er realistisk, og sprogligt er den enkel uden svære sproglige billeder, så den er let at læse.
Lars Hornemans sort-hvide illustrationer passer godt til seriens indhold. De gengiver Astas opfattelse af andre med kropssprog og ansigtsudtryk.
Bundsgaards serie er vedkommende og tematisk interessant for målgruppen. Det er fængende læsning for børn, der både er ved at lære at læse og at forstå sig selv og andre.