Portræt af Roald Dahl
Foto: Hans van Dijk

Roald Dahl

Winni Thorup, 1991. Blå bog og bibliografi opdateret 2023.
Top image group
Portræt af Roald Dahl
Foto: Hans van Dijk

 

Ingen tvivl om at han har været en skrap og handlekraftig herre, Roald Dahl. Og lige så skrappe, usentimentale og humoristiske er hans bøger. Han er ondskabsfuld, ulækker og kynisk, siger nogle. Han er kærlig, sjov og ærlig, siger andre. Børn elsker hans barske humor, engelske børn har gang på gang kåret ham til deres yndlingsforfatter. Voksne kender ham især for hans gysere og hans Skæbnefortællinger på TV.

 

135534919

 

Blå bog

Født: 13. september 1916, Llandaff, Cardiff, Wales.

Død: 23. november 1990, Oxford, Osfordshire, England.

Seneste udgivelse: Charlie og chokoladefabrikken. Gyldendal, 2023. (Charlie and the chocolate factory, 1964). Illustreret af Quentin Blake.

 

 

 

 

 

 

 

Videoklip

Interview med Roald Dahl fra 1984 (engelsk).

Artikel type
boern

Om Roald Dahl

Han var RAF-pilot under 2. verdenskrig og var tæt på at blive brændt ihjel, da han engang blev skudt ned over Ægypten. Jeg ville klø mig i næsen, fortæller han, men der var ingen næse, den var smeltet væk.

Hans kone, en kendt amerikansk skuespiller, fik et slagtilfælde og blev opgivet af lægerne. Han ville ikke give op og trænede og hersede med hende, til han til sidst fik hende til at gå og tale igen. Hans søn blev slynget ud af barnevognen af en bil og blev hårdt såret. Han blev midlertidigt blind og fik vand i hjernen. I stedet for at sende sønnen på en åndssvageanstalt, opfandt han en ventil, som blev indopereret i drengens hoved. Den ventil bruges nu verden over.

Ingen tvivl om at han har været en skrap og handlekraftig herre, Roald Dahl. Og lig så skrappe, usentimentale og humoristiske er hans bøger. Han er ondskabsfuld, ulækker og kynisk, siger nogle. Han er kærlig, sjov og ærlig, siger andre.

Børn elsker hans barske humor, engelske børn har gang på gang kåret ham til deres yndlingsforfatter.

Voksne kender ham især for hans gysere og hans Skæbnefortællinger på TV.

Der er også gys i Roald Dahls bøger for børn, men de er først og fremmest sjove. De fleste kan læses op for børn fra 8 år, men også større børn og voksne, der kan lide gys og grin, vil nyde ham.

Ikke for de sarte

"Vil du ha´ et hiv på min cigar, sagde hun. Jeg er kun syv, mormor. Jeg er ligeglad med hvor gammel du er, sagde hun. Du blive aldrig forkølet, hvis du ryger cigarer". (Heksene)

Hun er en klog gammel rad, den 7-årige forældreløse fortællers mormor, og hun ved alt om hekse. De hader børn (børn stinker værre end hundehømhømmer!) og de gemmer deres ondskab, deres kløer, deres blå spyt og deres skaldethed bag en facade af venlighed, handsker og parykker. Selv om drengen forvandles til en mus, lykkes det alligevel de to at afsløre heksenes plan om at udrydde alle børn i England.

Det er en gyselig, sjov og rørende historie, om hvordan mod og kærlighed overvinder ondskaben.