dennis jürgensen
Foto: Les Kaner

Dennis Jürgensen (børn og unge)

redaktør Mathias F. Clasen, 2003. Blå bog og bibliografi opdateret 2010.
Top image group
dennis jürgensen
Foto: Les Kaner

Dennis Jürgensen, forfatteren til succesromanen Kærlighed ved første hik, har primært skrevet børne- og ungdomsbøger, men han har også lavet voksenbøger, filmmanuskripter og enkelte artikler. Egentlig havde Dennis ikke forestillet sig et liv som forfatter, men da han hverken ville læse videre efter folkeskolen eller stå tidligt op for at gå på arbejde, prøvede han skriveriet. Dennis’ mange bøger spænder over talrige genrer, men især har forfatteren en forkærlighed for ’humor’ samt ’de fantastiske genrer’, dvs. horror, fantasy og science fiction, som dette portræt også giver klare definitioner af.

 

28448678

Blå bog 

Født: 3. februar 1961 i Brønshøj. Bor i Rødovre.

Uddannelse: Realeksamen.

Debutbog: Kærlighed ved første hik (1981).

Priser: Børnebibliotekarernes Kulturpris; 2001. Orla-prisen, 2005 og 2007.

Seneste udgivelse: Kælderkrigerne. Tellerup.dk, 2010.

Inspiration: Edgar Allan Poe og Stephen King.

Hør lydklip fra 'Tunnelmanden'

 

 

 

 

 

Interview med Dennis Jürgensen

Artikel type
boern

Introduktion

Dennis Jürgensen, en af Danmarks mest populære forfattere, er født 1961 og bor i Rødovre ved København. Han debuterede som 20-årig med den korte humoristisk-romantiske roman Kærlighed ved første hik, som i 1999 blev filmatiseret under samme titel. Dennis har primært skrevet børne- og ungdomsbøger, men han har også lavet voksenbøger, filmmanuskripter og enkelte artikler.

Egentlig havde Dennis ikke forestillet sig et liv som forfatter, men da han hverken ønskede at læse videre efter folkeskolen eller stå tidligt op for at gå på arbejde, prøvede han skriveriet. Efter afslag fra flere forlag antog Forlaget Tellerup Kærlighed ved første hik, og Dennis har lige siden været hos dette forlag, som har udgivet hans mere end 40 bøger.

Dennis’ mange bøger spænder over talrige genrer, men især har forfatteren en forkærlighed for humor samt »de fantastiske genrer«, dvs. horror, fantasy og science fiction.

Dennis har en særlig evne til at skrive om ganske almindelige mennesker i ualmindelige situationer, hvilket især kommer til udtryk i forfatterens mere fantastiske historier. Her bliver folk hjemsøgt af spøgelser, transporteret til fjerne verdener og planeter, ædt af zombier, truet af mytologiske monstre og meget andet. Nogle af bøgerne er mest for sjov, mens andre kritiserer forhold eller tendenser i samfundet. Og nogle af bøgerne er ren handling, mens andre fungerer på mange planer og indeholder symbolik og begavede referencer. Forfatterbudskaber og symbolik får dog aldrig lov til at stå i vejen for handlingen: ”Jeg glemmer [...] aldrig den rendyrkede handling i historien. Den er lokomotivet som både skal trække mig og forhåbentlig også læseren frem til endestationen.”

Over 20 år efter udgivelsen er Kærlighed ved første hik stadig enormt populær. Ifølge en undersøgelse fra 1999 er bogen blevet læst af over 600.000 mennesker, så man kan roligt sige, at bogen er en del af den danske kulturarv.

I 2001 modtog Dennis Børnebibliotekarernes Kulturpris , hvis formål er at »gøre opmærksom på den kvalitative, originale, danske kulturproduktion rettet mod børn og unge«.

Forlaget Tellerup startede i 1992 en læser- og bogklub for Dennis-læsere, Dennis-Klubben. Klubben har sin egen hjemmeside på http://www.dennisklubben.dk, hvor man bl.a. kan melde sig ind, læse mere om Dennis, diskutere hans bøger og få specielle tilbud.

Forfatterskabet & genrerne

Dennis’ hidtidige forfatterskab er på flere måder meget varieret:- Bøgerne henvender sig til forskellige aldersgrupper: der er illustrerede børnebøger, fx Snevampyren, der er ungdomsromaner, fx Jord i hovedet, og der er voksenbøger, fx Relief.
- Der er romaner og novellesamlinger, fx Midnatstimen, Grønne øjne og Måske.
- Der er forskellige genrer, fx realisme, humor, krimi, gys/horror, splatter, fantasy og science fiction. Dog er det karakteristisk, at humoren går igennem langt det meste af forfatterskabet – på tværs af genrer og målgrupper.

Da Dennis i 1981 debuterede med Kærlighed ved første hik, var det først og fremmest som humoristisk børne- og ungdomsforfatter , en betegnelse, der også dækker hans næste bog, Er du blød, mand? (1982), samt Jord i hovedet (1984) og Hår(d) (1999), selvom hovedpersonen i sidstnævnte er noget ældre end hovedpersonerne i ungdomsromanerne fra 80erne.

Men i Balladen om den forsvundne mumie (første bog i serien om Freddy og monstrene), som udkommer i 1982, er det ikke længere realismen, der drager. Det viser sig nemlig for den 11-årige Freddy, at de monstre han læser om i tegneseriebladet SLIM er virkelige, men gemmer sig på et voksmuseum. Freddy-bøgerne markerer således et skel, hvor Dennis begynder at skrive fantastisk – en betegnelse der rummer tre genrer: horror, science fiction og fantasy.