portræt af Jonas Eika
Foto: Daniel Hjorth

Jonas Eika

cand.mag. og journalist Johanne Luise Boesdal, 2016 og 2019. Opdateret af cand.mag. Anna Møller, december, 2024.
Top image group
portræt af Jonas Eika
Foto: Daniel Hjorth

Som forfatter er Jonas Eika i en liga for sig. Fra debuten ”Lageret Huset Marie”, der på sin egen stille facon tematiserede kapitalismens begrænsninger for den menneskelige udfoldelsesevne, over den økokritiske novellesamling ”Efter Solen”, der indbragte forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris i 2019, til storværket ”Åben himmel” fra 2024. Forfatteren, der anvender pronominerne de/dem, er en genrebryder med den litterære verdens øjne rettet på sig, og potentialet for en plads på øverste hylde af den internationale kulturverden er enormt – om Jonas Eika så har lyst til at blive placeret der eller ej.

139005546

 

Blå bog

Født: 1991, Aarhus.

Uddannelse: Forfatterskolen, 2015.

Debut: Lageret Huset Marie. Lindhardt og Ringhof, 2015. Roman.

Litteraturpriser: Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, 2016. Montanas Litteraturpris, 2018. Michael Strunge Prisen, 2018. Den svære Toer-pris, 2018. Blixenprisen, 2019 for årets skønlitterære udgivelse. Nordisk Råds Litteraturpris, 2019.

Seneste udgivelse: Åben himmel. Basilisk, 2024. Roman.

Inspiration: Kenneth Jensen, Kristian Bang Foss, Simone Weil og Clarice Lispector.

 

 

 

Videoklip
Jonas Eikas tale ved overrækkelsen af Nordisk Råds Litteraturpris 2019. SVT, 2019-10-30.

Artikel type
voksne

Baggrund

””(…) Men jeg kan fortælle jer dette: Alle mine årer havde fødselsveer. Jeg længtes efter at mit begær skulle bære frugt, at forstå og smage min elskede fuldt ud, sådan at han kunne bære frugt sammen med mig, og vi kunne blive fuldstændigt forenede, uden forskel.””
”Åben himmel”, s. 331.

Jonas Eika Rasmussen er født i Hasle, Aarhus, i 1991 og bor i dag i København. Forfatteren blev student fra Aarhus Statsgymnasium i 2010, og i 2012 var de elev på Testrup Højskole, hvor de blev undervist af Christian Dorph, Mads Eslund og Olga Ravn. I 2015 dimitterede de fra Forfatterskolen, og samme år udkom romandebuten ”Lageret Huset Marie”, som forfatteren modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris for.

Inspirationen til ”Lageret Huset Marie” fik Jonas Eika som ansat i en lagerhal i månederne op til en vandretur på pilgrimsruten El Camino de Santiago. I 2018 udkom forfatterens anden bog, novellesamlingen ”Efter Solen”, som de året efter modtog Nordisk Råds Litteraturpris for – som den yngste modtager nogensinde.

Jonas Eikas takketale, der visse steder var rettet direkte mod det eksisterende politiske system og statsminister Mette Frederiksen, var kontroversiel og blev efterfølgende stærkt diskuteret i medierne, da forfatteren (til klapsalver) opfordrede at lukke udrejsecentrene i stedet for udelukkende at takke for prisen. En stor del af prisens 350.000 kroner skulle omfordeles til kampen for at lukke udrejsecentrene, fortalte Jonas Eika efterfølgende og præciserede: ”(…) beslutningen om den præcise omfordeling er ikke min alene; min plan er, at den skal træffes i fællesskab, af personer som er en aktiv del af forskellige antikapitalistiske og antiracistiske kampe.” (Jonas Eika. Facebook, 2019-11-03).

Efter udgivelsen af ”Efter Solen” oversatte Jonas Eika ”Fængselskapitalisme” (2021) af Jackie Wang sammen med Nanna Dahler og skrev efterord til bogen, og forfatteren redigerede også et udvalg af Ivan Malinowskis digte under titlen ”Er døden ikke politisk?” (2023) og skrev forord dertil. Derudover har de løbende undervist i skrivning ved bl.a. Gladiatorskolen og Skrivekreds i Nordvest og udgivet aktivistiske essays såsom ”Modstand og delagtighed” (2018), der blev trykt i det tværskandinaviske litteraturtidsskrift Vagant. I efteråret 2024 udgav Jonas Eika sin tredje bog, den over 700 sider lange ”Åben Himmel”, der følger et lille fællesskab af kristne mystikere i 1200-tallets Belgien.

Aktuelt værk: Åben himmel

””Begine.” Nogle siger det blot om religiøse kvinder som ikke er i kloster, andre med tanke på vores gråbrune klæder der ikke er bleget eller indfarvet med noget. (…) Det var meningen at vi skulle leve som apostlene, uden ejendele og uden hierarki, i et fælles afkald på magt. Den magt der kommer af at eje, og den det er at kunne sige jeg.”
”Åben himmel”, s. 35.

I 2024 udgav Jonas Eika den mammutstore ”Åben himmel”, der er over 700 sider lang, og som tog forfatteren næsten seks år at skrive. Romanen er en fortælling om fromme kvinder i beginer-bevægelsen, og den foregår fra påske til påske år 1233-1234. Beginerne var en betegnelse for kristne mystikere, der søgte at leve som Jesus’ apostle – spartansk og uden hierarki og med jævnlige fasteperioder.

Beginerne i ”Åben himmel” er en gruppe kvinder, der bor sammen i et hus i nærheden af belgiske Liege. En af kvinderne, Jacomyne, er datter af en rig købmand og egentlig på vej i kloster, en anden, Ida, blev fundet i en å, mens hun syg af længsel efter sin søster var i gang med at indtage de rå ål, hun havde fanget i åen, og en tredje er husets uformelle leder, Clarissa. Clarissa og Ida er de primære bærere af synsvinklen, og romanen er skrevet i tredjeperson og indlagte kursivafsnit, hvor Ida (i jegform) skriver om beginerne. Da Clarissa får en række syner under en af sine mange fasteperioder, bliver hun overbevist om, at Jesus’ kærlighed kun tilhører hende, og mens hun gradvist falder hen i en form for mild sindssyge, brydes beginer-søstrenes hus op. Samtidig fortsætter den katolske kirkes voldsomme korstoge mod katharerne og deres ”hedenske kætteri”, og det presser beginernes fundament.

139005546

Sproget i ”Åben himmel” er præget af samme groteske detaljegrad som ”Efter Solen”, og især scenerne, hvor Clarissa er syg af begær efter at indtage Jesus’ kød i form af nadverritualets oblat, og scenen, hvor Ida fortærer de rå ål, er skrevet i et særdeles malende billedsprog. Beginernes form for tro fremstilles som vitalistisk (livgivende) kristen mysticisme. Figuren Ida har en panteistisk tilgang til kristendommen og ser dermed sig selv gennemstrømmet af naturen, mens Clarissas tro udvikler sig som erotisk og lidenskabelig spiritualitet, og selvom romanen til dels er historisk fiktion og bygger på virkelighedens beginere, så er den samtidig en syret abstraktion, der blander fantasi og virkelighed.

I den essayistiske tekstsamling ”Efter fasten”, der blev skrevet til ”Antologi over ny dansk litteratur – det hellige” (2018) og senere udgivet på en norsk klimaaktionsside for forfattere, skriver Jonas Eika om selv at faste, at forestille sig apostlenes liv og om kristne mystikere i 1200-tallet, og tekstsamlingen kan med fordel læses sammen med ”Åben himmel”.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Åben himmel"