Bent Faurby

Vagn Sohn, 2004.
Main image
Faurby, Bent
Foto: POLFOTO

Indledning

Dansk forfatter. Har skrevet letlæsningsbøger for børn og unge. Bent Faurby har skrevet mange bøger. Der er historier om alt fra boaslanger til professionelle fodboldspillere og fra historier om årets måneder til en heks, der sælger Mikkel en måske magisk ønskestol. Der er også fagbøger. For Bent Faurby synes det er vigtigt at have noget viden om historien, geografien og biologien. Så han har skrevet om Tordenskjold, forbindelsen over Øresund, sørøvere, hajer og meget, meget mere. Nogle gange blander fiktion og fakta sig sammen, som når han skriver om Toms rejse til Island. Så får man en masse at vide om vulkaner og gejsere.

 

29934657

Blå bog

Født: 21. marts 1937 i Kolding.

Bor i Højbjerg ved Århus.

Uddannelse: Lærereksamen 1960 (Silkeborg Seminarium) I dag pensioneret lærer.

Debut: Bankrøveriet i Søby, 1976.

Priser: Undervisningsministeriets Skriverpris for læservenligt forfatterskab, 1998.

Seneste udgivelse: Sport i gamle dage. Gyldendal, 2013. (79.609). De små fagbøger.

 

Artikel type
boern

Om Bent Faurby

Bent Faurby så ganske meget til sin far i barndommen, for han var nemlig også Bents klasselærer. Så lærergerningen har været en stor del af hans liv. Efter seminarietiden var han lærer på Østbirk Skole nær Horsens fra 1960 - 1962, derefter i Upernavik et år og fra 1963 til pensioneringen i 1997 på Hørning Skole nær Århus. I dag har vejret en afgørende indflydelse på Bent Faurbys tilværelse, idet solskin betyder golf og regnvejr forfatning af børnebøger.

Bent Faurby blander sig også i skoledebatten. Det er blevet til en række læserbreve i blandt andet Politiken. Og holdningerne, der bygger på livslang erfaring med skolevæsnet, er klare. ”I mine sidste år som lærer havde vi mange diskussioner på lærerværelset om det fornuftige i at børn skulle have en ordentlig paratviden. ’De skal jo bare lære at slå det op’, var en af de floskler, der ofte blev fremført. Som om man kan slå noget op uden at have en vis viden i forvejen. Heldigvis ser det ud til, at den nuværende undervisningsminister er enig med mig i, at det ikke er ligegyldigt, om en gymnasieelev eller for den sags skyld en folkeskoleelev tror, at hovedstaden i Jerusalem hedder Cairo. Eller at eleverne ikke aner, hvor mange verdensdele, der findes. At de så ikke ved, hvor Nakskov ligger, kan jeg til nød forlige mig med” - er Bent Faurbys klare holdning til debatten om paratviden, der med sikkerhed dukker op gang på gang.

Der må godt stilles krav til de unge, mener Bent Faurby. Intet må være kedeligt, men man lærer nu engang ikke engelske og tyske verber uden at sætte sig ned og terpe. 50 år efter at den lille Bent Faurby lærte salmevers, er han faktisk taknemmelig over at kunne dem. Ét er skolen og pædagogikken, men hvad der er allervigtigst er forældrerollen, og Bent Faurby er bestemt ikke enig med nutidens forældrerolle, ”En anden ting, jeg har svært ved at forlige mig med, er de mange forældre, der ikke tør tage forældreforpligtigelsen på sig. De tør ikke sætte grænser, for så er man straks autoritær, et ord som i dag af mange opfattes som et stygt skældsord. Forældrene vil have succesbørn, og opdrager dem som ”butlerbørn”, der får ryddet vejen for alle små som store problemer. Resultatet er, at når børnene alligevel kommer ud for problemer, så aner de ikke, hvordan de skal takle dem og går helt i spåner.”

Børn kan ikke tage ansvaret for egen læring, hvilket ellers var blevet indskrevet i undervisningsministeriets læseplaner. Bent Faurby kommenterer det ganske præcist, ”Se bare på de mange gymnasieelever, der nøje holder hus med, hvor mange dage de kan tillade sig at pjække fra undervisningen. Eller de elever - og det er også mange - der på tekniske skoler og handelsskoler sjældent møder op til undervisning om fredagen, fordi de har tømmermænd fra torsdagens udskejelser Hvor gode er de til at tage ansvar for egen læring? Som om børn så kan!”

Hvad læser forfatteren?

Bøger spillede en stor rolle i Bent Faurbys barndom, for når der ikke læstes skolebøger boede han nærmest i en stor grøn lænestol i stuen sammen med en masse bøger. ”Lykken var at slæbe en stak bøger med hjem fra biblioteket og så begrave sig i stolen. Jeg sejlede på de store have med Kaptajn Nemo og Peder Most, jeg slog indianere ihjel, men græd, da den sidste mohikaner døde.” siger Bent Faurby og mindes, at der næppe var en børnebog på Kolding Bibliotek, han ikke havde læst. Ældre læsere af dette vil kunne have delt læseoplevelserne om Most og Nemo, der regerede henholdsvis på havene og under overfladen. Men meget af, hvad Bent Faurby læste, står tilbage som historie. Tidens tand har fortæret Klit Per, anstaltsdrengen Paw og drengebogsheltene Jan og Erling, der sendte dusinvis af store og små forbrydere til en retfærdig straf. Da Bent Faurby var ung, syntes han ikke, at ungdomsbogen var opfundet endnu, så egentlig lystlæsning er der først blevet tid til i pensionisttilværelsen. Som forfatter, forlagskonsulent og lærer har læsningen gennem karrieren primært været af professionel karakter. Men nu læser han med stor glæde romaner om historiske personligheder. Herbjørg Wassmos bøger om Dina har han slugt med stor fornøjelse

Fodboldhelte

Fodbold, kæreste, familie. Der skal tages stilling til de ting i den nævnte rækkefølge, hvis man er en særdeles talentfuld juniorfodboldspiller fra Lunderskov. Thomas, som det drejer sig om, er så succesrig i sit fodboldspil, at han bliver tilbudt en lærlingekontrakt i en belgisk fodboldklub. Det bliver problemerne bestemt ikke mindre af. Fra at være feteret topscorer bliver han nu udsat for misundelse fra holdkammeraterne og han er dybt uenig med træneren. Og han føler sig ganske alene i storbyen Bruxelles. Men Thomas er stædig og ambitiøs. De to bøger om Thomas og bolden er ungdomsbøger.

28200161

En anden fodboldhelt er Henrik. I 6. klasse rykker han op på Hørbys bedste drengehold. Hvad, der beviser Henriks talent, er at alle andre på holdet går i 7. klasse. Men Hørby er lille, og det er ikke sjovt at skulle spise kirsebær med de store hold. Der skal trænes og spilles. Det kan føre til en trist valgsituation, hvis man er inviteret til fest hos Pia, som man er lidt forelsket i, og samtidig skal til fodboldstævne. Og hvis fodbolden også forhindrer en i at komme med på klasseudflugt, er prisen for at spille på førsteholdet måske for høj. Bogen er for de lidt yngre.

 

 

 

 

 

Håndboldheltinder

Pigeromantik, kvindehåndboldlandsholdet og skolegangen vikler sig ind i håndbolden, som er det centrale i Bent Faurbys 3 bøger om De jern-hårde babies.

22933426

De tre veninder Rikke, Sara og Mette melder sig ind i den lokale håndboldklub. De rykker hastigt op i graderne, og til sidst gælder det kampen om det jyske mesterskab. Men der er også skader og kærlighed undervejs. Alt er ikke lyserødt i disse ganske almindelige skolepigers liv.

Et år med Jeppe og Lærke

Det, der er skægt ved Lærke, er at man ikke ved, hvad hun kan finde på. Hun laver så mange skøre ting. Jeppe og Lærke er gode venner, og måske er de også nærmest kærester. I serien om de 2 børn er der en bog for hver af årets måneder. Og Jeppe, Lærke og hendes lillesøster Gry laver, hvad der er aktuelt for naturen og vejret i netop den måned. Der er spøgelser og forelskede unge mennesker, der ligger ovenpå hinanden i en hule under majbøgeskovens nyudsprungne grene. Der er en syg hareunge, der skal slås ihjel, og Lærke laver varm kakao; det må hun godt, for hendes mor har aldrig sagt, at hun ikke må. Serien er fantasifuldt tegnet og tilrettelagt af Irene Hedlund. Tegninger af ugler på ski og forelskede mus udgør en historie i historien.

Så er det jul igen

Af nisseslægt kommer Grumserne også, men de er nu nissernes værste fjender. Gennem 24 kapitler får vi i Jagten på den forsvundne julestjerne lov til at følge Nisselines og Nisselas’ møje for at få den forsvundne julestjerne tilbage til den landsbykirke, hvor de bor.

23731118

Undervejs møder vi både rotter og Slamtudsen. Vi er i et rigtigt julerige beboet med folketroens overnaturlige væsner.

Frede og Fie

Frede og Fie er absolut gode venner.

25749561

De møder mange spændende mennesker. Nogle driller, nogle er irriterende og nogle har en hund, der stjæler legetøj. Men Frede og Fie løser altid problemerne, for de er verdens bedste venner. Men hvad gør de to bedstevenner, når hunden Bella, som også er en legetøjstyv, løber væk med Fies fætter Simon, og måske har spist ham, for Bella er stor og Simon lille?

Hvad nu, Tom?

Tom er en usikker dreng. Det usikre barn har allermest brug for er sejre. Ikke nødvendigvis sejre over andre, men sejre i de sager, hvor man er usikker. Bent Faurby har skrevet 16 bøger om Tom. De 15 af bøgerne ender godt. Og for hver sejr Tom oplever, bliver han mere sikker på sig selv. Alle børn er usikre på et eller andet, selv om de virker meget selvsikre. Det var Bent Faurby også som dreng, og meget af forfatterens egen usikkerhed har været inspiration til bøgerne om Tom. Bøgerne om Tom er blandt Bent Faurbys mest kendte.

Magi eller hvad?

Mikkels far samler på gamle legetøjsbiler, som Mikkel ikke må lege med, og hans mor samler på glas. Så de går tit på loppemarked. Søren kan egentlig godt lide det, og i dag får han 20 kroner til en is. Men pludselig er Mikkels far og mor forsvundet, og uden at ville det, bliver han draget ind i en bod, hvor en gammel kone med tre kulsorte tænder og tørklæde sælger ham en stol til blot 20 kr. Stolen er så fin, at Mikkels far og mor knap nok tror, han har kunnet få den for så få penge. Da de kommer hjem sætter han sig på stolen og drømmer om sine skønne ferier hos farfar og farmor. Straks efter ringer telefonen. Det er farmor, der inviterer ham på efterårsferie. Er stolen forhekset? Og hvad, hvis man ønsker sig hævn over klassens tyran? Det kan man læse om i Den magiske stol, hvis man er over 10 år.

Den lidt for virkelige verden

Børnebøger har deres tidsaldre. I slutningen af 70’erne og begyndelsen af 80’erne skulle bøgerne gerne være realistiske. De skulle tage udgangspunkt i de unges egen situation og deres problemer. For enhver ung skulle gerne have et problem. Og alle unge skulle gerne have en bevidsthed om andres problemer; ungdomsbogen var politisk. Bent Faurby udgav en række af sådanne bøger på Munksgaards forlag i perioden 1976 - 1983. Her kan man læse om en grønlænder, der kommer til Danmark, og må stjæle en knallert for at blive en del af fællesskabet. En butikstyv, en husbesættelse og en bombetrussel var også i tidsånden, og det skrev Bent Faurby om. Bøgerne indeholder en elementær spænding, men læses i dag bedst som et dokument fra en svunden tid.

En dansk søhelt

Den danske søhelt, der ganske vist er født i Bergen, er emnet for 2 bøger af Bent Faurby. De enkelte kapitler i Kattegats skræk og Søhelten tager udgangspunkt i den gamle vise om søhelten, Jeg vil sjunge om en helt. Det historisk korrekte i bøgerne er tvivlsomt, hvorfor bøgerne da også er at finde under skønlitteratur.

Fagbøgerne

Vidste du, at englændernes bombardement af København i 1907 var det første ensidige militære angreb udelukkende på civile mål? Vidste du, at hver tredje islænding døde af sult på grund af vulkanen Lakis udbrud i 1784? Vidste du at en tigerhaj kan æde skildpadder. Vidste du, at hvis en sørøver stjal fra en kammerat fik han næsen eller ørerne skåret af? Vidste du, at der findes vandedderkopper, der kan spise små fisk? Vidste du, at delfiner hjælper autister med at blive raske? Vidste du, at ét gram gift fra en havslange er nok til at dræbe 1000 mennesker? Disse ting og meget, meget mere kan man læse om i de fagbøger Bent Faurby har skrevet. Der er nyttig viden og spændende viden. Bøgerne kan læses helt fra de mindste klasser til folkeskolens ældste klasser.

Bearbejdelser

Mange klassiske ungdomsbøger er ganske svære at læse for børn og unge i dag. Sproget var svært og hverdagen var fyldt med ting vi ikke bruger mere og derfor næppe kender navnene på.. Det er raske drenge, der er hovedpersonerne i de to bøger Bent Faurby har bearbejdet. Oliver Twist og Jim Hawkins er hovedpersonerne i hhv. Charles Dickens' roman fra forrige århundrede om at overleve og sejre i Londons slum og R. L. Stevensons bog om drengen, der sejler den halve jord rundt for at finde en sørøverskat på Skatteøen. Begge bøger er langt kortere end de originale værker og mange personer og episoder er fjernet, men handlingen står ganske klar.

Illustrationerne

Der er klassiske børnebogsillustratorer blandt tegnerne, der lægger streg og farver til Bent Faubys bøger. Thora Lund og Dina Gellert har med professionalisme og varme lagt illustrationer til mange børnebøger. Flemming Aabechs streg vil mange nikke genkendende til. Ikke bare fra bøger, men også fra ugeblade, plakater og brochurer. Jesper Deleurans fine, klassiske streg er også letgenkendelig. Af ganske særlig interesse er de tegninger Irene Hedlund har lagt til Bent Faurbys ord. Samarbejdet mellem forfatter og tegner synes forbilledligt, hvilket i tilfældet synes ganske gunstigt, idet de er gift med hinanden.

Bibliografi

Bibliografi

Faurby, Bent:
Knallertbanen. 1976. Munksgaards Bison-serie.
Faurby, Bent:
Butikstyven. 1997. Munksgaards Bison-serie.
Faurby, Bent:
Bomben. 1981. Munksgaards Bison-serie.
Faurby, Bent:
Bankrøveriet i Søby. Munksgaards Bison-serie.
Faurby, Bent:
På ulige vilkår. 1982. Unge læsere.
Faurby, Bent:
Vi savner et sted. Noget om: husbesættelser. 1983.
Faurby, Bent:
Fodboldhelten. 1984. Roman for unge.
Faurby, Bent:
Professionel. 1985. Roman for unge.
Faurby, Bent:
Tom spiller fodbold. 1985. Dingobog.
Faurby, Bent:
Mark til hest. 1987. Ja-bøgerne for begynderlæsere.
Faurby, Bent:
Kattegats skræk. 1989.
Faurby, Bent:
Søhelten. 1989.
Faurby, Bent:
På kælkebakken. 1990. Årstidsbøger, januar.
Faurby, Bent:
Fastelavn er mit navn. 1990. Årstidsbøger, februar.
Faurby, Bent:
Hjemme hos Jeppe. 1990. Årstidsbøger, marts.
Faurby, Bent:
Påskeferien. 1990. Årstidsbøger, april.
Faurby, Bent:
En hule i skoven. 1990. Årstidsbøger, maj.
Faurby, Bent:
Heksejagt. 1990. Årstidsbøger, juni.
Faurby, Bent:
Kanoturen. 1990. Årstidsbøger, juli.
Faurby, Bent:
Sandslottet. 1990. Årstidsbøger, august.
Faurby, Bent:
Dragen. 1990. Årstidsbøger, september.
Faurby, Bent:
Hjemme hos Lærke. 1990. Årstidsbøger, oktober.
Faurby, Bent:
Tror du på spøgelser? 1990. Årstidsbøger, november.
Faurby, Bent:
Nu er det jul igen. 1990. Årstidsbøger, december.
Faurby, Bent:
Tom og Uffe på ski. 1992. Dingobog.
Faurby, Bent:
Den magiske stol. 1996. Roman.
Faurby, Bent:
Delfiner. (58.96.). 1996. De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Bank under bordet, Tom. 1996. Dingobog.
Faurby, Bent:
Island. (45.5.). 1997. De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Hajer. (58.6.). 1997. De små fagbøger (Udløste Skriverprisen).
Faurby, Bent:
Tom på vulkaner. 1997. Dingobog.
Faurby, Bent:
De jern-hårde babies. 1997-98. Bind 1-3. Zoom ind-serien.
Faurby, Bent:
Boa hjælper Dan. 1998. Mini zoom-serien.
Faurby, Bent:
Boa og Fister. 1998. Mini zoom-serien.
Faurby, Bent:
Boa og Søren. 1998. Mini zoom-serien.
Faurby, Bent:
Boa på dyrskue. 1998. Mini zoom-serien.
Faurby, Bent:
Frede og den hvide hund. 1998. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Frede og Fie. 1998. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Frede og Peter Pan. 1998. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Frede og tyven. 1998. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Slanger. (58.7.) . 1998. De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Sørøvere. (65.99.). 1998.
Faurby, Bent:
Grønland: landet, hvor bjergene sejler. 1999. Geofakta.
Faurby, Bent:
Krokodiller. 1999. De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Sverige. 1999. De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Tom og Uffe på fisketur. 1999. Dingobog.
Faurby, Bent:
Broen over Øresund. (95.). 2000.
Faurby, Bent:
Frede og farfar. 2000. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Frede og Fie får hævn. 2000. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Tasketyven. 2000. Zoom ind-serien.
Faurby, Bent:
Sommer. Alinea, 2000. Årstidsbøger.
Faurby, Bent:
Australien. De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Bjørne. 2001. Første fakta.
Faurby, Bent:
Falck. 2001. Første fakta.
Faurby, Bent:
Frede og Fie bliver væk. 2001. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Frede og Fie leger cirkus. 2001. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Jagten på den forsvundne julestjerne. 2001.
Faurby, Bent:
Skatteøen. 2001. Bearbejdelse af R. L. Stevensons roman. Dingo klassiker.
Faurby, Bent:
Tømrer. 2001. Første fakta.
Faurby, Bent:
Efterår. Alinea, 2001. Årstidsbøger.
Faurby, Bent:
Edderkopper. (58.43.). 2002. De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Grønland. (46.7.). 2002. Gyldendals Første fakta-serie.
Faurby, Bent:
Forår. Alinea, 2002. Årstidsbøger.
Faurby, Bent:
Vinter. Alinea, 2002. Årstidsbøger.
Faurby, Bent:
Danmark. 2003. Gyldendals Første fakta-serie.
Faurby, Bent:
Frede er en helt. 2003. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Frede og Fie er barnepige. 2003. Lille Dingobog.
Faurby, Bent:
Håndbold. 2003. Gyldendals Første fakta-serie.
Faurby, Bent:
Oliver Twist. 2003. Bearbejdelse af Charles Dickens roman. Dingo klassiker.
Faurby, Bent:
OL - sport og drama. 2004.
Faurby, Bent:
Magnus og Marie fanger en mus. 2005.
Faurby, Bent:
Magnus og Marie leger doktor. 2005.
Faurby, Bent:
Stenalder. 2005.
Faurby, Bent:
Frede og Fie i Vandland. 2005
Faurby, Bent:
Noahs store ønske. 2006. Lille Dingo.
Faurby, Bent:
Fly. 2006. Første fakta (62.95).
Faurby, Bent:
Hajer. 2006. Første fakta (58.6).
Faurby, Bent:
Magnus og Marie på skovtur. 2006. Mini zoom. Let.
Faurby, Bent:
Magnus og Marie skal sove. 2006. Mini zoom. Let.
Faurby, Bent:
Krokodiller. 2007. Gyldendals Første fakta-serie.
Faurby, Bent:
Magnus og Marie i cirkus. 2007. Mini zoom. Let.
Faurby, Bent:
Magnus og Marie finder en skat. 2007. Mini zoom. Let.
Faurby, Bent:
Noahs første spring. 2007. Lille Dingo.
Faurby, Bent:
Noah på ridelejr. 2007. Lille Dingo.
Faurby, Bent:
Noah får en halv hest. 2008. Lille Dingo.
Faurby, Bent:
Noah, Nanna og Bandit. Gyldendal, 2009. Lille Dingo.
Faurby, Bent:
Trafik i gamle dage. Gyldendal, 2010. (65.809). De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Penge : fra byttehandel til nethandel. Klematis, 2008. (33.2).
Faurby, Bent:
LEGO klodsen. Gyldendal, 2011. (79.31). Fakta & fiktion. Gul.
Faurby, Bent:
Olympiske lege. Gyldendal, 2012. (79.609). De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Børn i gamle dage. Gyldendal, 2012. (30.1662). De små fagbøger.
Faurby, Bent:
Sport i gamle dage. Gyldendal, 2013. (79.609). De små fagbøger.

Om Bent Faurby

Forfatterbesøg i skolen. 1998. Præsentation af Bent Faurby og 12 andre ungdomsforfattere.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Bent Faurby

Om forfatterskabet

Links

Biografi af Bent Faurby på Litteratursiden.
Her får man de vigtigste pejlemærker i Bent Faurbys forfatterskab. Årstal for litterære priser, angivelse af debut og markante værker, henvisninger til biografier i håndbøger og links til omtaler på nettet.