jan guillou
Foto: Modtryk

Jan Guillou

litteratur- og kulturanmelder Bo Tao Michaëlis. Politiken, 2001. Senest opdateret af cand.mag. Karina Søby Madsen, 2018. Blå bog og bibliografi opdateret oktober 2023.
Top image group
jan guillou
Foto: Modtryk

Den svenske journalist, tv-medarbejder og forfatter Jan Guillou fandt i 1986 en veritabel guldmine, da han udsendte sin første roman om den adelige og venstreorienterede agent og greve Carl Hamilton, kendt i efterretningsvæsnet under kodenavnet Coq Rouge. Guillous hårdtslående bøger er filmatiseret flere gange og også drejet til en svensk tv-serie. Med sit forfatterskab på omkring 50 udgivelser rammer han oftest en vedkommende samfundshistorisk åre: fra de middelalderlige romaner om Arn til serien ”Det store århundrede” om 1900-tallets udgydelser og fra den selvbiografiske ”Ondskab” om kostskoleliv til romaner om den såkaldte ”krig mod terror”.

 

137029561

Blå bog

Født: 17. januar 1944 i Södertälje, Stockholm.

Uddannelse: Journalist.

Debut: Coq Rouge, 1986. 

Litteraturpriser: Stora Journalistpriset, 1984. Aftonbladets TV-pris, 1984. Bedste svenske kriminalroman, 1988. SKTF:s pris-årets författere, 1998. Årets bok-Månadens boks litterära pris, 2000.

Seneste udgivelse: Bedrag bedragerne. Modtryk, 2023. (Eventuellt uppsåt, 2023). Oversat af Anders Johansen.

Inspiration: Den franske forfatter Jean-Marie Gustave Le Clézio.

 

 

 

 

Videoklip
Hør Jan Guillou fortælle om ”Blå stjärnan”, der er femte del af romansuiten ”Det store århundrede”:

 

Se filmene Arn 1 - tempelridderen og Arn 2 : riget ved vejens ende på Filmstriben

Artikel type
voksne

Baggrund

”’Forstår jeg dig rigtigt, Eduar, du mener, at selvmordsbomber og den slags angreb skader den palæstinensiske sag mere, end de … hvad skal jeg sige, mere end de fremmer den?’
’Jamen altså, det troede jeg, jeg havde forklaret, så selv en Säpo-mand kunne fatte det,’ svarede han med et resigneret suk.”
”Fjenden i os selv”, s. 187.

Den svenske journalist, debattør, tv-medarbejder og forfatter Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou er født i 1944 i Stockholm. Hans far Charles Guillou var fransk og arbejdede på den franske ambassade i Stockholm. Da Charles og Guillous mor, Marianne Hansén, blev skilt, endte Guillou med at vokse op med sin mor og stedfaren Nils Hansén. Stedfaren beskrives som voldelig og sadistisk i Guillous selvbiografiske roman ”Ondskan” (”Ondskaben”, 1993), som han udgav i 1981. ”Ondskan” er inspireret af Guillous ophold på kostskolen Solbacka som 15-årig. Om skolen har forfatteren fortalt: ”Den jeg gik på var den fysisk mest brutale. Vi betragtede andre kostskoler som lavere. Lidt blødere personer. Hvorimod vi var de stærke. Vi kunne tåle tæsk.” (Anita Brask Rasmussen: Kostskoler udvikler sociale krøblinge. Information, 2004-05-29).
Den venstreorienterede Guillou studerede indledningsvist jura, men endte med at blive journalist, hvilket han så som en mere effektiv måde at forandre verden på. I sin karriere har han udtrykt mange kontroversielle holdninger, ofte om det, han kalder ”vestens hykleri” og misforståelsen af muslimer (Bent Winther: Guillou i nyt stormvejr: Muslimer har det værre end jøder. Berlingske, 2015-02-24 og Jan Guillou: Manifestationen i Paris var fantastisk uppvisning i hyckleri. Aftonbladet, 2015-01-25).

I 1986 udsendte Guillou sin første roman om den adelige og venstreorienterede agent og greve Carl Hamilton, kendt i det svenske efterretningsvæsen under kodenavnet Coq Rouge, der også er titlen på den første bog i krimiserien. Det blev til i alt tolv romaner plus en slags epilog eller efterskrift, ”Hamlon” (1995), en slags skitse til en mulig fortsættelse og redegørelse for serien. Bøgerne gjorde Jan Guillou til en af de bedst sælgende skandinaviske forfattere i verden, og bøgerne er filmatiseret flere gange.

I 2009 kom det frem, at Guillou havde kontakt til KGB i Sverige i årene 1967-1972. Han nægtede dog at have været spion. ”Jeg var ung og kolossalt naiv,” udtalte Jan Guillou til Dagens Nyheter i forbindelse med sagen. (Anita Brask Rasmussen: Jan Guillou kritiseres massivt efter KGB-afsløring. Information, 2009-10-27).

Jan Guillou har siden sin debut i 1971 skrevet omkring 50 bøger. Han er i dag mangemillionær og bor og arbejder i Stockholm sammen med sin kone og udgiver Ann-Marie Skarp, forlagschef på Piratförlaget, som han blev gift med i 2010. Han har to børn, Ann-Lin og Dan fra et tidligere ægteskab.

Coq Rouge

Inspirationen til den svenske greve og agent Carl Hamilton ligger lige for. Nemlig Ian Flemings spionromaner om agent 007, James Bond med licens til at dræbe. Sådan en licens har Hamilton også i inderlommen fra sin første færd i ”Coq Rouge” fra 1986 (”(Kodenavn) Coq Rouge”, 1987), hvor han sendes ud i den hemmelige krig mellem den palæstinensiske modstandsorganisation PLO og det israelske efterretningsvæsen, Mossad. ”Coq Rouge” er første del i en serie af i alt 13 bøger om Hamilton.

27430716

Greven er en effektiv og kynisk dræbermaskine, oplært og opdraget hos CIA i USA i de mest komplicerede kampteknikker og skydevåben. Men bortset fra at Hamilton er søofficer som sin engelske kollega i Secret Service, har de egentlig kun deres morderiske kunnen til fælles og den seksuelle karisma, der følger med, når man færdes i en verden med smukke, men fatale kvinder.

Politisk set ligger Hamilton som sagt klart til venstre for midten. I sin første bog udtrykker han, modsat tidens politiske korrekthed, forståelse og sympati for PLO’s sag. Og det er genreoverskridende, i Vesten i hvert fald, at det er de tunge drenge fra Tel Aviv, som er thrillerens skurke. Hvilket kan forekomme underligt, når man tænker på, at Hamilton er en aristokratisk playboy, født med en sølvske i munden og rundet af den svenske overklasse med penge og pligter.