camilla hübbe
Foto: Lena Paaske

Camilla Hübbe

cand.mag. Katrine Lehmann Sivertsen 2014. Opdateret i 2017. Blå bog og bibliografi opdateret maj 2024.
Top image group
camilla hübbe
Foto: Lena Paaske
Main image
Hübbe, Camilla
Foto: Kirsten Bille

En af hovedforfatterne til julekalenderen ”Tvillingerne og julemanden” fra 2013 er også børnebogsforfatter. Camilla Hübbe debuterede med en bog om en livlig cirkusfamilie og har siden skrevet en række børne- og ungdomsbøger. Det drejer sig bl.a. om de illustrerede ungdomsromaner ”Tavs”, der er inspireret af mangategneserier og japansk kultur, og ”Nord”, hvor den nordiske mytologi vækkes til live. Eksistentielle temaer som døden, kærligheden og det fælles ansvar for verdens fremtid indgår i forfatterskabet. De samme gør skildringen af genkendelige ungdomsproblemer med ensomhedsfølelse, pinlige forældre og nye venskaber.

62974842

 

Blå bog

Født: København, 1963.

Uddannelse: Cand.mag. i dramaturgi fra Aarhus Universitet.

Debut: Cirkus Saragossa. Politikens Forlag, 2007.

Litteraturpriser: Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 2013. Statens Kunstfond, Produktionspræmie, 2017.

Seneste udgivelse: Nord - pigen i dybet. Høst, 2022. Illustrator: Rasmus Meisler.

 

Videoklip

Artikel type
boern

Baggrund

”Sort. Sort. Sort. Tænk, at der kan være så meget mørke i verden. Jeg kan ikke se himlen over mig eller jorden under mig. Jeg kan kun mærke farten. Mon vi har ramt et sort hul? Er vi ved at forsvinde ind i intetheden til et endnu mørkere mørke? Til alt held lyser katten i natten”.
”Tavs”, s. 67.

Camilla Hübbe blev født i København i 1963 og voksede bl.a. op i bydelen Østerbro. Forfatteren fremhæver selv, at hun nød at vokse op i storbyen, hvor kvarterets børn kunne køre på rulleskøjter på Langelinie og lege i Blindeinstituttets have. Camilla Hübbe var blandt de første piger, som blev optaget på Sankt Annæ Gymnasium i Valby. Skolen havde tidligere kun optaget drenge, der sang i Københavns drengekor, men optog nu også musikalske piger. I gymnasiet mødte hun Maria Bramsen, som siden hen skulle bliver kendt som forsanger i de danske bands Tøsedrengene og Ray Dee Ohh.

Efter studentereksamen startede Camilla Hübbe på studiet dramaturgi i Aarhus, og da hun var færdig med sin uddannelse arbejdede hun de næste 15 år på diverse teatre, blandt andet Det Kongelige Teater, med især opsætninger af klassikere. Hun kastede sig herefter over tv-mediet som manuskriptkonsulent i Danmarks Radio. Camilla Hübbe er en af hovedforfatterne bag den succesfulde tv-serie ”Nynne”, som blev sendt på TV3 i 2006.

Efter arbejdet med ”Nynne” begyndte Camilla Hübbe at skrive sine egne ting. Til en nytårsaften mødte hun igen sin gamle gymnasieveninde Maria Bramsen, som havde lagt sangen på hylden og nu lavede illustrationer. De besluttede at lave en bog sammen, hvilket resulterede i børnebogen ”Cirkus Saragossa” skrevet af Camilla Hübbe og illustreret af Maria Bramsen. Bogen var Camilla Hübbes debut som skønlitterær børnebogsforfatter. Hun fremhæver selv, at det gode ved at være forfatter er, at alt kan lade sig gøre i det fiktive univers: ”Som forfatter kan alt lade sig gøre, man kan bestige Mount Everest, være helt, bangebuks, verdensborger”, forklarer Camilla Hübbe (Camilla Hübbe. Biografi. www.boernelitteratur.dk).

Hun fremhæver i samme interview det særlige ved at skrive til børn og fortæller samtidig, at hendes egne børn er hendes vigtigste inspirationskilder og kritikere: ”Inspirationen til mine bøger er Karla Roberta og Frode, mine børn, som kritisk og tålmodigt har lyttet til de bøger, jeg har skrevet. Da jeg slog loppen Leila fra Lugano ihjel i min første Saragossabog, blev de så kede af det, at jeg skyndte mig at genoplive hende. For mig er det at skrive børnebøger at lytte til børn og give dem lyst til at lytte til mig”.

Camilla Hübbe var en af manuskriptforfatterne på julekalenderen ”Tvillingerne og julemanden”, som blev vist på TV2 i december 2013. De illustrerede bøger ”Tavs”, ”Louis Armstærk” og ”Nord” er blevet til i samarbejde med illustrator Rasmus Meisler.

Cirkus Saragossa

”Ved siden af Elvis sad hans mor, Mercedes. Hun kørte bilen. Hun var god til at styre og bestemme. For hun var cirkusdirektør i Cirkus Saragossa og vant til at dirigere rundt med kameler, elefanter og dødtrætte popcornsælgere.”
”Cirkus Saragossa”, s. 6.

Camilla Hübbe debuterede i 2007 med bogen ”Cirkus Saragossa”. Børnebogen udspringer af et samarbejde med Maria Bramsen, som har stået for illustrationerne. Bogen er en oplæsningsbog, der henvender sig til børn fra cirka 6 år, og handler om drengen Elvis og hans usædvanlige familie, der hidtil har levet som omrejsende cirkusfamilie.

Bedstemoren Lola får imidlertid konstateret knogleskørhed – hvilket er særligt uheldigt, når man er Danmarks første kvindelige kanonkonge. Elvis’ mor, som er cirkusdirektør med et imponerende overskæg, beslutter derfor, at familien skal slå sig ned i det hus, Lola har arvet efter sin tvillingesøster. Elvis’ mor ønsker også for Elvis, at han skal får lov til at gå i skole og have en mere normal barndom, end hun selv har haft som cirkusbarn. Elvis vil dog hellere være artist og savner sin gode ven elefanten Tammi. Den livlige cirkusfamilie, der også består af onkel Sonny, som er dværg og løvetæmmer, samt løven Musse og søløven Luffe, må alle sande, at det er svært at falde til i den lille søvnige Lilleby, når man er vant til et cirkusliv.

I løbet af historien lærer de dog mange mennesker i byen at kende og bliver efterhånden glade for den nye tilværelse – uden dog at slippe deres særlige cirkustalenter.   

26995493

Bogen tager problematikker op, som er velkendte for mange børn, der har oplevet at flytte og skulle falde til et nyt sted. Mobning og venskab er også vigtige tematikker. Fortællingen skildrer ligeledes, hvordan det kan være svært at sige undskyld og tilgive hinanden. I ”Cirkus Saragossa” har bedstemoren Lola og hendes tvillingesøster, der går igen som et spøgelse, nemlig et gammelt regnskab, de skal have gjort op. Historien fremhæver også den styrke, der ligger i forskelligheden. Cirkusfamilien skal vænne sig til at indgå i det lille landsbysamfund, men det er netop en pointe i bogen, at de også skal holde fast i deres egne talenter: Det er kun en fordel, at vi alle er forskellige.

Bogen er blevet læst op af skuespiller Peter Frödin for Danmarks Radio og udsendt som podcast. ”Cirkus Saragossa” er desuden blevet opsat som teaterforestilling. Camilla Hübbe har skrevet endnu en bog om drengen Elvis med titlen ”Bye, bye Elvis”.