camilla hübbe
Foto: Lena Paaske

Camilla Hübbe

cand.mag. Katrine Lehmann Sivertsen og iBureauet/Dagbladet Information. 2014. Opdateret i 2017.
Top image group
camilla hübbe
Foto: Lena Paaske
Main image
Hübbe, Camilla
Foto: Kirsten Bille

Indledning

En af hovedforfatterne til julekalenderen ”Tvillingerne og julemanden” fra 2013 er også børnebogsforfatter. Camilla Hübbe debuterede med en bog om en livlig cirkusfamilie og har siden skrevet en række børne- og ungdomsbøger. Det drejer sig bl.a. om de illustrerede ungdomsromaner ”Tavs”, der er inspireret af mangategneserier og japansk kultur, og ”Nord”, hvor den nordiske mytologi vækkes til live. Eksistentielle temaer som døden, kærligheden og det fælles ansvar for verdens fremtid indgår i forfatterskabet. De samme gør skildringen af genkendelige ungdomsproblemer med ensomhedsfølelse, pinlige forældre og nye venskaber.

 

53555969

Blå bog

Født: København, 1963.

Uddannelse: Cand.mag. i dramaturgi fra Aarhus Universitet.

Debut: Cirkus Saragossa. Politikens Forlag, 2007.

Litteraturpriser: Rejselegat fra Statens Kunstfond, 2003. Arbejdslegat Kunstrådets børnelitteraturpulje, 2007. Rejselegat Statens Kunstfond, 2008. Arbejdslegat fra Statens Kunstfond, 2009. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 2013. Statens Kunstfond, Produktionspræmie, 2017.

Seneste udgivelse: Nord. Høst & Søn, 2017. Illustrator: Rasmus Meisler.

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Sort. Sort. Sort. Tænk, at der kan være så meget mørke i verden. Jeg kan ikke se himlen over mig eller jorden under mig. Jeg kan kun mærke farten. Mon vi har ramt et sort hul? Er vi ved at forsvinde ind i intetheden til et endnu mørkere mørke? Til alt held lyser katten i natten”.
”Tavs”, s. 67.

Camilla Hübbe blev født i København i 1963 og voksede bl.a. op i bydelen Østerbro. Forfatteren fremhæver selv, at hun nød at vokse op i storbyen, hvor kvarterets børn kunne køre på rulleskøjter på Langelinie og lege i Blindeinstituttets have. Camilla Hübbe var blandt de første piger, som blev optaget på Sankt Annæ Gymnasium i Valby. Skolen havde tidligere kun optaget drenge, der sang i Københavns drengekor, men optog nu også musikalske piger. I gymnasiet mødte hun Maria Bramsen, som siden hen skulle bliver kendt som forsanger i de danske bands Tøsedrengene og Ray Dee Ohh.

Efter studentereksamen startede Camilla Hübbe på studiet dramaturgi i Aarhus, og da hun var færdig med sin uddannelse arbejdede hun de næste 15 år på diverse teatre, blandt andet Det Kongelige Teater, med især opsætninger af klassikere. Hun kastede sig herefter over tv-mediet som manuskriptkonsulent i Danmarks Radio. Camilla Hübbe er en af hovedforfatterne bag den succesfulde tv-serie ”Nynne”, som blev sendt på TV3 i 2006.

Efter arbejdet med ”Nynne” begyndte Camilla Hübbe at skrive sine egne ting. Til en nytårsaften mødte hun igen sin gamle gymnasieveninde Maria Bramsen, som havde lagt sangen på hylden og nu lavede illustrationer. De besluttede at lave en bog sammen, hvilket resulterede i børnebogen ”Cirkus Saragossa” skrevet af Camilla Hübbe og illustreret af Maria Bramsen. Bogen var Camilla Hübbes debut som skønlitterær børnebogsforfatter. Hun fremhæver selv, at det gode ved at være forfatter er, at alt kan lade sig gøre i det fiktive univers: ”Som forfatter kan alt lade sig gøre, man kan bestige Mount Everest, være helt, bangebuks, verdensborger”, forklarer Camilla Hübbe (Camilla Hübbe. Biografi. www.boernelitteratur.dk).

Hun fremhæver i samme interview det særlige ved at skrive til børn og fortæller samtidig, at hendes egne børn er hendes vigtigste inspirationskilder og kritikere: ”Inspirationen til mine bøger er Karla Roberta og Frode, mine børn, som kritisk og tålmodigt har lyttet til de bøger, jeg har skrevet. Da jeg slog loppen Leila fra Lugano ihjel i min første Saragossabog, blev de så kede af det, at jeg skyndte mig at genoplive hende. For mig er det at skrive børnebøger at lytte til børn og give dem lyst til at lytte til mig”.

Camilla Hübbe var en af manuskriptforfatterne på julekalenderen ”Tvillingerne og julemanden”, som blev vist på TV2 i december 2013. De illustrerede bøger ”Tavs”, ”Louis Armstærk” og ”Nord” er blevet til i samarbejde med illustrator Rasmus Meisler.

Cirkus Saragossa

”Ved siden af Elvis sad hans mor, Mercedes. Hun kørte bilen. Hun var god til at styre og bestemme. For hun var cirkusdirektør i Cirkus Saragossa og vant til at dirigere rundt med kameler, elefanter og dødtrætte popcornsælgere.”
”Cirkus Saragossa”, s. 6.

Camilla Hübbe debuterede i 2007 med bogen ”Cirkus Saragossa”. Børnebogen udspringer af et samarbejde med Maria Bramsen, som har stået for illustrationerne. Bogen er en oplæsningsbog, der henvender sig til børn fra cirka 6 år, og handler om drengen Elvis og hans usædvanlige familie, der hidtil har levet som omrejsende cirkusfamilie.

Bedstemoren Lola får imidlertid konstateret knogleskørhed – hvilket er særligt uheldigt, når man er Danmarks første kvindelige kanonkonge. Elvis’ mor, som er cirkusdirektør med et imponerende overskæg, beslutter derfor, at familien skal slå sig ned i det hus, Lola har arvet efter sin tvillingesøster. Elvis’ mor ønsker også for Elvis, at han skal får lov til at gå i skole og have en mere normal barndom, end hun selv har haft som cirkusbarn. Elvis vil dog hellere være artist og savner sin gode ven elefanten Tammi. Den livlige cirkusfamilie, der også består af onkel Sonny, som er dværg og løvetæmmer, samt løven Musse og søløven Luffe, må alle sande, at det er svært at falde til i den lille søvnige Lilleby, når man er vant til et cirkusliv.

I løbet af historien lærer de dog mange mennesker i byen at kende og bliver efterhånden glade for den nye tilværelse – uden dog at slippe deres særlige cirkustalenter.   

26995493

Bogen tager problematikker op, som er velkendte for mange børn, der har oplevet at flytte og skulle falde til et nyt sted. Mobning og venskab er også vigtige tematikker. Fortællingen skildrer ligeledes, hvordan det kan være svært at sige undskyld og tilgive hinanden. I ”Cirkus Saragossa” har bedstemoren Lola og hendes tvillingesøster, der går igen som et spøgelse, nemlig et gammelt regnskab, de skal have gjort op. Historien fremhæver også den styrke, der ligger i forskelligheden. Cirkusfamilien skal vænne sig til at indgå i det lille landsbysamfund, men det er netop en pointe i bogen, at de også skal holde fast i deres egne talenter: Det er kun en fordel, at vi alle er forskellige.

Bogen er blevet læst op af skuespiller Peter Frödin for Danmarks Radio og udsendt som podcast. ”Cirkus Saragossa” er desuden blevet opsat som teaterforestilling. Camilla Hübbe har skrevet endnu en bog om drengen Elvis med titlen ”Bye, bye Elvis”.

 

SOS Gilleleje

” – Der kan jo ske de vildeste ting i denne her by, uden at nogen opdager det. – Hvad skulle der ske? sagde Osvald (…) – Alt muligt, forbrydelser, smuglerier, mord. Men I er så vant til, at alt er, som det plejer at være, at I ikke lægger mærke til, at der sker mystiske ting. Denne her by har brug for friske øjne.”
”SOS Gilleleje”, s. 12-13.

I 2009 udgav Camilla Hübbe en ungdomsroman inden for detektiv/krimi-genren med titlen ”SOS Gilleleje”. Handlingen udspiller sig i den nordsjællandske by Gilleleje, som drengen Simon netop er flyttet til. Simon har hidtil boet på Nørrebro i København og er fra bogens begyndelse langt fra begejstret for at være havnet i denne ”skodby”, som Simon også betegner ”verdens blindtarm”.

Det ændrer sig dog langsomt da en skoleopgave om Anne Franks dagbog fører Simon sammen med klassekammeraterne Oscar og Sigga. De tre venner opsøger et gammelt forladt hus, som viser sig ikke at være så forladt endda, og finder ud af, at husets beboer har været nazist under Anden Verdenskrig. Et hemmeligt kælderrum og oprulningen af familiehemmeligheder spiller herefter en stor rolle i opklaringen af både fortiden og nutidens skumle begivenheder. Gruppen med navnet SOS, en forkortelse for de tre børns navne, opdager bl.a. hvilken rolle Gilleleje spillede under Anden Verdenskrig.

28204892

Hübbe har med ”SOS Gilleleje” skrevet en spændende detektivroman, som også tager emner som ensomhed, pinlige forældre, venskab og spirende forelskelse op. Bogen indeholder mange dialoger men er ligeledes præget af en tredjepersonsfortæller med indre synsvinkel, der skifter mellem de tre børn, hvilket gør det muligt for læseren at komme tæt på de tre hovedpersoners tanker og følelser. Romanen er båret af et fremadskridende plot, men inddrager også historiske kendsgerninger.

De tre børn synes at lære mindst ligeså meget om nazisme, jødeforfølgelse og Anden Verdenskrig ved at løse de mysterier, de opdager i deres nærområde, som hvis de havde skrevet den opgave, de egentlig skulle i gang med. Ved at opdage, hvordan deres egne familier er involveret i de begivenheder, der skete under Besættelsen, lærer de samtidig om de jøder, som blev reddet til Sverige i oktober 1943. Ligesom de tre venner bliver læseren også lidt klogere på denne del af den danske historie samtidig med, at det er en underholdende historie og en skildring af typiske teenageproblemer.  

Camilla Hübbe har skrevet en efterfølger til ”SOS Gilleleje”. Den har titlen ”Rigets sikkerhed” og følger trekløveret Simon, Oscar og Sigga på nye eventyr.

 

Tavs

”Jeg rejser mig, ryster arme og ben. Jeg må finde Teo, finde det bjerg, som frøen talte om: Skrækkens bjerg. Jeg sætter katten fra mig ved frøens fod og begynder at gå. Men jeg har kun gået få skridt, da jeg får følelsen af, at katten vil med. Den er, som om den tavst miaver efter mig.”
”Tavs”, s. 34.

Et samarbejde mellem Camilla Hübbe og illustrator Rasmus Meisler resulterede i 2012 i den manga-inspirerede tegneserieroman ”Tavs”. Romanen handler om den trettenårige dreng Tavs, som er flyttet med sin familie fra Danmark til Japan. Tavs har mistet sin tvillingebror i en tragisk faldulykke på familiens ferietur, og han går nu rundt i Tokyo og føler sig ensom og forladt og ser skyggen af sin tvillingebror overalt.

Tavs begiver sig ud på en drømmeagtig rejse til ”Skrækkenes bjerg” for at genfinde sin døde bror i selskab af en lille hvid kat. På sin færd møder han bl.a. sære dæmoner, kæmpen Tengu og kæmpefluer i Fluernes by, der stinker af kød og råddenskab. Den hvide tøjkat, der forvandler sig til en levende kat og siden hen også til en pige med katteøjne, forsøger at stoppe ham fra at nå frem til det sted, hvor alle døde sjæle flyver ind i evigheden. Til sidst i historien er det kærligheden, som overvinder mørket og forhindrer hovedpersonen i at følge sin døde bror.  

Den illustrerede roman præsenterer en anderledes læseoplevelse for større børn og unge. De første to kapitler består kun af tekst, men fra kapital 3 spiller illustrationerne langsomt en større rolle i formidlingen af historien. På billedsiden leges der med sideopsætning og farver, ligesom symbolik spiller en vigtig rolle i fortællingen.

29351201

Det er en alvorlig bog, hvor Tavs’ rejse repræsenterer den smertefulde bevægelse hen mod det sted, hvor hovedpersonen kan give slip på sin døde tvillingebror og vælge livet. Romanen skildrer ligeledes følelsen af at være alene i et helt nyt miljø for et barn, der rejser rundt i verden med sin familie. Tematisk handler bogen dog ikke kun om tab, sorg, død og ensomhed. Også spørgsmål om identitet, drømme og en spirende kærlighed, som sejrer til sidst, er vigtige omdrejningspunkter i romanen. Bogen er inspireret af japansk kultur, og Camilla Hübbe og Rasmus Meisler har rejst og researchet i Japan forud for bogen.

Rasmus Meisler er medstifter af design- og illustrationsbureauet Spild af tid. ”Tavs” er også omskabt til en app til iPad, hvor der indgår lydeffekter og musik.

 

Louis Armstærk

”Den gamle Louis Armstrong-sang Summertime, and the livin’ is easy blev ved med at kværne i hendes hoved. Den sang hendes far for hende, når hun skulle sove. Når han aede hende over øjnene, så hun faldt i søvn. Sådan ville det blive igen. Snart. Selvom Mama T mente, det var svært, ville hun, Louis Amrstræk, finde ham.”


”Louis Armstærk”, s. 96-97.

Camilla Hübbes børnebog ”Louis Armstærk” fra 2015 har en 12-årig pige som hovedperson – men ikke en hvilken som helst pige: ”Louis Armstærk var absolut ikke, som piger er flest. Sej som ind i helvede var hun. Ingen kunne få hende til at tude. Hendes blik var som en jernstang. Nej, Louis Armstærk kunne man ikke få ned med nakken. For hun var en kriger, om end en lille én af slagsen” (s. 7).

følelserne overvælder hende, er der kun en ting, der hjælper, nemlig armbøjninger og helst mange af dem. Og der er ved historiens begyndelse mange ting, der ikke er så lette for Louise Møller, som pigen egentlig hedder. Hendes jazzmusiker-far er forsvundet i en orkan i New Orleans, og nu er en lejer og hans irriterende søn flyttet ind hos Louis’ familie. Alle tror, at faren er omkommet i orkanen, men Louis er overbevist om, at hun kan finde ham og rejser i al hemmelighed til USA. I rygsækken har hun en skildpadde med særlige evner, og de to hvirvles hurtigt ind i en eventyrlig men også farlig færd blandt cypresser, jazzmusik og nye venner.

51894391

Der er tale om en sansemættet fortælling med krydrede dufte, jazztoner, sumpet sydstatsnatur og overnaturlige væsner. Historien er fortalt med en 3. persons fortæller med indre synsvinkel hos fortællingens heltinde. En genkendelig nutidsvirkelighed blandes med symbolik og magiske, eventyrlige elementer, som en dreng, der kan forandre sig til en skildpadde, alligatormanden hr. Rougarou, der elsker jambalaya og skumfiduser, og det særlige væsen Vinden, som kaster sin vrede over verden, da Louis’ far spiller på hendes konkylieformede horn. Før hvert kapitel indvarsler en collageagtig illustration af Ramus Meisler, hvad der nu kommer til at ske i fortællingen. Tematisk omhandler historien overgangen fra barn til ungdomslivet. Som alle andre på Louis’ alder står hun foran en rejse væk fra barndommens tryghed og ud i noget både dragende og skræmmende, hvilket hendes eventyrlige amerikanske færd også handler om. Bogen behandler ligeledes opbrudte familier og oplevelsen af at savne sin gamle familie. Den viljefaste hovedperson lærer i løbet af fortællingen også nye ting om sig selv og erkender, at det også er helt fint ikke at være stærk og sej hele tiden.

Bogen egner sig både til selvlæsning for større børn og til at blive læst højt.

Nord

”Var det en del af nornernes plan, at hun skulle gå alene? Hvis de var skæbnegudinder, kunne de vel styre hendes rejse? Hun var død, hvis Ratatoskr ikke havde hjulpet hende op af mosen. Var hensigten at få hende helskindet gennem det farlige Jotunheim, befolket af magiske væsner, havde hun brug for hans hjælp.”

”Nord”, s. 85.

Den nordiske mytologi vækkes til live og møder nutidens klimaforandringer i ungdomsromanen ”Nord” fra 2017 fortalt af Camilla Hübbe og illustreret af Rasmus Meisler.

Fortællingen handler om den 14-årige pige Nord, som rejser ud for at finde sin forsvundne mor, der er blevet bortført af den gale forretningsmand Sejr. På sin vej møder hun skæbnegudinderne Urd, Verdande og Skuld og får følgeskab af egerndrengen Ratatoskr, der viser hende vej ned i underverdenen Niflheim under livstræet Yggdrasils rødder. Det går efterhånden op for pigen, at noget er helt galt. Dragen Nidhug er i færd med at ødelægge Yggdrasil, som har tabt sit evigt grønne løv, store ørkenområder breder sig i Sahara og dyrene opfører sig underligt. Et nyt Ragnarok synes at nærme sig: ”Sejr skyr ingen midler. De metoder, han bruger, har vendt op og ned på polerne, på sommer og vinter. Dyrene glemmer at spise og trækker mod nord, når de skulle mod syd. Snart dør de af kulde, snart af varme.” (s. 51).

53555969

”Nord” er en illustreret og eventyrlig udviklingshistorie om en pige, der som den eneste kan forhindre en katastrofe, og som undervejs må overvinde sin egen frygt. Det moderne eventyr er fortalt med en 3. persons fortæller med indre synsvinkel. Over hvert afsnit angiver en indrammet overskrift, om vi i det aktuelle afsnit er hos skæbnegudinderne, nornerne, hos Nord eller hos den onde Sejr. Som det ofte ses i eventyr, drejer det sig også her om en rejse fra barn til voksen for pigen i historien. Bogen præsenterer desuden et ungt publikum for væsner fra den nordiske mytologi, og ifølge forfatteren har bogen også til hensigt at genoplive børns tillid til, at de kan gøre en forskel og præge verdens fremtid: ”Tanken er at få børn og unge til at opdage, at de kommer et sted fra. At de har en fælles historie, et fælles sprog, en fælles kultur – og et medansvar for, at det hele ender godt” (Nord. Om Nord. Beskrivelse. Nord-app.com).

Papirudgaven af ”Nord” udkom i 2017, mens historien udkommer som digital fortælling oversat til flere nordiske sprog i 2018. En udstilling om bogens univers skal desuden turnere rundt på udvalgte danske biblioteker i 2018-19.

Genrer og tematikker

Camilla Hübbe har som forfatter beskæftiget sig med mange forskellige genrer. Hun har bl.a. skrevet humoristiske oplæsningsbøger til børn og plotdrevne detektivromaner til unge læsere. Hun bevægede sig i samarbejde med illustrator Rasmus Meisler ind på en nyt spor med blandingsbogen ”Tavs”, hvor illustrationerne er lige så vigtige som teksten, og hvor japansk kultur er en tydelig inspirationskilde. Samtidig med denne bog kom også applikationen ”Tavs”, hvor den illustrerede roman er omskabt til en digital version til iPad, og som med sin blanding af skrift, animation, musik og lyd er et bud på ny digital skønlitteratur til børn og unge. Den samme kombination af tekst og illustrator er kendetegnet for den magisk-realistiske historie ”Louis Armstærk” og ”Nord”. Den sidstnævnte er ligeledes en digital fortælling.

Camilla Hübbe har i sine bøger både benyttet sig af realistiske skildringer og mere eventyrlige fortællinger med symbolik og billedsprog. Hun behandler i sine børne- og ungdomsbøger ofte alvorlige emner, som er genkendelige for mange børn. En gennemgående tematik i forfatterskabet er for eksempel en skildring af, hvordan det kan være svært at passe ind et nyt sted, om man så kommer fra livet i et cirkus til en søvnig landsby, fra København til det mere stille Gilleleje eller fra Danmark til Japan. Forfatteren skildrer i sine bøger bl.a. den ensomhed, følelsen af at være helt anderledes end de andre og mobning, som kan være del af en sådan flytning. Samtidig fremhæves dog forskellighed og nye venskaber. Camilla Hübbe behandler i sine bøger ligeledes mere eksistentielle tematikker, som hvordan man bearbejder en stor sorg, og hvordan kærligheden kan overvinde alt. I den sansemættede bog til de lidt større børn, ”Louis Armstærk”, blandes en tilsyneladende realistisk fortælling med magisk-realistiske indslag af overnaturlige væsner og en dreng, der kan forvandle sig til en skildpadde.

Det moderne eventyr ”Nord” fra 2017 kombinerer glemte mytologiske sagnvæsner med nutidige problemstillinger om miljø- og klimaforandringer. Historiens læsere møder flere forskellige væsner fra den nordiske mytologi som f.eks. skæbnegudinderne, der ”kender fortiden, former nutiden og forsøger at påvirke fremtiden” (s. 75), dødsdragen Nidhug, som gnaver i rødderne af livets træ og egernet Ratatoskr, der er budbringer mellem de forskellige verdener. Som det ofte ses inden for eventyrgenren behandler historien overgangen fra barn til voksen, eksemplificeret ved Nords farefulde rejse ud i en ukendt verden. Bogen understreger ligeledes vigtigheden af at kende sin kulturs fortid og de unges mulighed for at sætte deres afgørende aftryk på klodens fremtid.

Beslægtede forfatterskaber

Bøgerne om drengen Elvis i ”Cirkus Saragossa” og ”Bye, bye Elvis” kan i stil og humor minde lidt om Ole Lund Kirkegaards børnebøger som bl.a. ”Gummi-tarzan” og ”Otto er et næsehorn”. Bøgerne ”SOS Gilleleje” og ”Rigets sikkerhed” lægger sig i forlængelse af den tradition for detektivhistorier for børn og unge, der går tilbage til De fem-bøgerne af den engelske børnebogsforfatter Enid Blyton, hvor fire børn og en hund i fællesskab løser en række mysterier.

Camilla Hübbes illustrerede roman ”Tavs”, er inspireret af de populære mangategneserier som f.eks. ”Dragon Ball” af Akira Toriyama og ”Naruto” af Masashi Kishimoto. Hübbe henviser i bogens efterord også selv til japansk kultur som inspirationskilde: ”Sidst men ikke mindst vil jeg takke nu afdøde japanske mestre: Mangaens fader Katsushika Hokusai og haikudigtningens mestre Matsua Basho og Kobayashi Issa. Disse tre er kilder til denne bogs tekst- og billedunivers”.

En anden børnebog, der lige som ”Tavs” handler om kærligheden mellem brødre, savnet, døden og et særligt dødsrige, er Astrid Lindgrens ”Brødrene Løvehjerte”.

Hovedpersonen i Camilla Hübbes ”Louis Armstærk” er nærmest en moderne Pippi Langstrømpe-figur, som ligesom pigen i Astrid Lindgrens historier om Pippi er både stærk og helt sin egen – men også et ensomt barn. Den illustrerede ungdomsroman ”Nord” er beslægtet med mange klassiske folkeeventyr i sin skildring af en pige, der begiver sig ud på en rejse mod voksenlivet. Samtidig er det en bog, der er forankret i sin samtid, bl.a. i sin tematisering af de aktuelle klimaudfordringerne indskrevet i en spændingsfyldt historie, hvor mytologisk stof også spiller en vigtig rolle.

Bibliografi

Børne- og ungdomsbøger

Hübbe, Camilla:
Cirkus Saragossa. Politikens Forlag, 2007.
Hübbe, Camilla:
Flamenco. Politikens Forlag, 2008.
Hübbe, Camilla:
SOS Gilleleje. Politikens Forlag, 2009.
Hübbe, Camilla:
Bye bye Elvis. Politikens Forlag, 2009.
Hübbe, Camilla:
Rigets sikkerhed. Politikens Forlag, 2010.
Hübbe, Camilla:
Tavs. Høst & Søn, 2012.
Hübbe, Camilla:
Louis Armstærk. Høst, 2015. Illustrator: Rasmus Meisler.
Hübbe, Camilla: Nord. Høst & Søn, 2017. Illustrator: Rasmus Meisler.

Andet arbejde, et udvalg

Hübbe, Camilla:
Instruktør på forestillingen ”Hiroshima, min elskede” på Kaleidoskop, 2000.
Hübbe, Camilla:
Bearbejdning af Shakespeares ”Hamlet” for Aalborg Teater, sæson 2000/2001.
Hübbe, Camilla:
Manuskriptforfatter på tv-serien ”Nynne” på TV3, 2006.
Hübbe, Camilla:
Gendigtning af Shakespeares ”Othello” for Den Kongelige Ballet, 2008.
Hübbe, Camilla:
Manuskriptforfatter på TV2s julekalender ”Tvillingerne og julemanden”, 2013.

Om forfatterskabet

Anmeldelser

Larsen, Steffen:
En manga kommer sjældent alene. Børn & bøger, årg. 66 nr. 1, 2013.
Vinterberg, Søren:
Genrerne tumler rundt i ny ungdomsroman. Politiken 2012-06-11.
Larsen, Steffen:
Det store flyttecirkus. Politiken, 2007-12-15.
Larsen, Steffen: Louis Armstærk leder efter sin far i smuk og sær fortælling. Politiken, 2015-09-21.
Löfström, Kamilla: En naturkatastrofal far. Information, 2015-12-12.
Jacobsen, Thorkil: Historien flyder sig en god melodi. Berlingske, 2016-01-01.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Camilla Hübbe

Kilder citeret i portrættet

Hjemmeside om ”Nord”, dens tilblivelse og aktiviteter rundt om udgivelsen.