Camilla Läckberg
Foto: Magnus Ragnvid

Camilla Läckberg

journalist, cand. mag. Kirstine Ersbøll Meyhoff, 2012. Blå bog og bibliografi opdateret november 2023.
Top image group
Camilla Läckberg
Foto: Magnus Ragnvid

Med lilleputsamfundets fortrængninger, religiøse vanvid og latente aggressioner som omdrejningspunkt er svenske Camilla Läckbergs romaner om skærgårdsflækken Fjällbacka stormet ind på bestsellerlister i hele Norden, og Läckberg har på få år fået status som ”den ny krimidronning” efter landsmanden Liza Marklund. Seriens gennemgående hovedpersoner er kæresteparret Erica Falck og Patrik Hedström, henholdsvis forfatter og politimand, som mødes i den første roman, hvor de sammen opklarer mordet på Ericas barndomsveninde, Alexandra. Fjällbacka-romanerne kan således læses som selvstændige krimier, men et væsentligt fokus hos Camilla Läckberg ligger i den udvikling, Erica og Patriks forhold gennemløber fra roman til roman. Hermed indføjer Camilla Läckbergs serie sig i femikrimiens univers, hvor afsløringen af forbryderen er intimt forbundet med blotlæggelsen af helt(ind)ens privatsfære.

137283115

 

Blå bog 

Født: 30. august 1974 i Fjällbacka, Norra Bohuslän, Sverige.

Uddannelse: Civiløkonom, Göteborg Handelshögskola.

Debut: Isprinsessen, 2005 (Isprinsessan, 2003).

Litteraturpriser: SKTF Prisen Årets Forfattere (Sverige), 2005. Folkets Litteraturpris (Sverige), 2006.

Seneste udgivelse: sammen med Henrik Fexeus: Mirage. People's, 2023. (Mirage, 2023). Oversætter: Louise Ardenfelt Ravnild. (Krimiserien med Mina Dabiri og Vincent Walder, 3).

Artikel type
voksne

Baggrund

”Ligets øjne var, barmhjertigt nok, lukkede, men læberne changerede i skarpe blå toner. En tynd skorpe af is smøg sig til skikkelsen og skjulte underkroppen helt. Højre arm hang slap og marmoreret langs badekarrets kant med fingrene dyppet i den levrede blodpøl på gulvet. På kanten af badekarret lå et barberblad. Den anden arm var kun synlig over albuen, resten lå skjult under isskorpen. Også knæene stak op gennem den frosne overflade. Alex’ lange lyse hår lå spredt ud som en vifte over badekarrets hovedende, men så skrøbeligt og frossent ud i kulden.”

”Isprinsessen”, s. 12

Jean Edith Camilla Läckberg er født 30. august 1974 i den lille fiskerby Fjällbacka i Norra Bohuslän på den svenske Kattegatkyst. Det var et stærkt troende miljø, hvor kirkegang, bøn og søndagsskole var normen, og moralen var streng. Fjällbacka var et sted, hvor det var forbudt at træde ved siden af: ”…noget af det, jeg husker tydeligst fra min barndom og ungdom, var spørgsmålet, ”Hvad vil folk sige?!”. Det var et meget religiøst samfund med mange restriktioner. Derfor handler mine bøger også meget om skyld og skam.” (Interview i BogMagasinet, nr. 6, 2008, s. 6-8). (Interview i BogMagasinet, nr. 6, 2008, s. 6-8).

Som barn var Camilla Läckberg tidligt meget optaget af at skrive, og uhyggen var fra begyndelsen udtalt. Allerede som femårig skrev hun en bloddryppende fortælling ”Tomten”, der handler om mordet på julemandens kone. De dystre historier fortsatte i skolen og i gymnasiet, hvor hendes fascination af død og lemlæstelse fik en bekymret klasselærer til at spørge, om der var problemer derhjemme. Det var der ikke – til gengæld havde teenagepigen Camilla en stor drøm om at blive krimiforfatter.

Efter endt skolegang blev drømmen dog sat på standby. Camilla Läckberg flyttede til Göteborg, hvor hun uddannede sig til civiløkonom, og siden rykkede hun til Stockholm, hvor hun arbejdede i et par år. Hun trivedes imidlertid slet ikke med jobbet, og i 1998 tog hun det første skridt på vejen til en karriere som forfatter. Hun deltog i kurset ”At skrive krimi”, en gave fra hendes mor, bror og daværende ægtemand. Det satte gang i skriverierne, og i 2003, i samme uge som hun fødte sit første barn, sønnen Wille, fik Camilla Läckberg antaget krimien ”Isprinsessan” på forlaget Forum.

Siden er det gået slag i slag for Camilla Läckberg: ”Isprinsessen” er blevet til en serie på foreløbig fem romaner, der alle foregår i og omkring barndomsbyen Fjällbacka. For hvert bind er seriens popularitet vokset støt. Alene i Sverige har Läckbergs bøger solgt mere end 2 millioner eksemplarer, og i 2006 var hun Sveriges absolut bedst sælgende forfatter. Populariteten blev kun understreget yderligere, da hun samme år modtog ”Folkets Litteraturpris”, der er en svensk læserpris i stil med den danske ”Læsernes Bogpris”. I 2007 viste svensk tv filmatiseringerne af de første to romaner, ”Isprinsessen” og ”Prædikanten”, og flere filmatiseringer er på vej.

Fra foråret 2008 introduceres Läckbergs forfatterskab på det amerikanske bogmarked, ligesom Fjällbacka-serien allerede udkommer på de fleste europæiske sprog.

Camilla Läckberg er fraskilt og bor i dag i Stockholm med sine to børn, Wille på fem år og Meja på tre år, samt kæresten Martin Melin, der er politimand og vinder af Robinson Ekspeditionen i 1997. De to mødte hinanden i forbindelse med, at hun researchede til den fjerde bog i Fjällbacka-serien, ”Ulykkesfuglen”. Den svenske sladderpresse har dækket forholdet intenst, fordi Camilla Läckberg stadig var gift, da hun indledte forholdet til Martin Melin.

Isprinsessen

Der er foreløbigt udkommet fire bøger på dansk om makker- og kæresteparret Erica Falck og Patrik Hedström og deres oplevelser i Fjällbacka, der på overfladen er indbegrebet af svensk idyl, men som serien skrider frem viser sig at være en veritabel morderrede. Eller, som byen finurligt præsenteres på forfatterindens hjemmeside: ”Välkommen till Fjällbacka – Sveriges högsta mordstatistik!”. For ja, man kan efterhånden spørge sig selv, om så lille en by kan blive ved med at skjule flere bestialske drabsmænd, uhyggelige familiehemmeligheder og psykopater. Indtil videre har Camilla Läckberg dog tilsyneladende ikke haft besvær med at finde på nye uhyrlige skeletter i skabene, så mon ikke Fjällbacka bliver ved med at indtage den lidet misundelsesværdige – men omvendt ganske fascinerende – førsteplads i nogle år endnu?

25751906

Serien begynder med Camilla Läckbergs debutroman, ”Isprinsessan” fra 2003 (”Isprinsessen”, 2005), hvor vi første gang møder den kvindelige hovedperson, Erica Falck. Erica er forfatter til en række biografier om store svenskere, senest en om forfatterinden Selma Lagerlöf, men er ikke synderligt tilfreds med tilværelsen generelt. Hun er i starten af trediverne, single og har netop mistet sine forældre i en tragisk bilulykke. Da romanen starter er Erica tilbage i fødebyen Fjällbacka for at rydde op i forældrenes hjem, men hun har ikke været der længe, før barndomsveninden Alexandra Wijkman, som hun ikke har haft kontakt med siden de begge var teenagere, bliver fundet død i sit badekar. Det ligner selvmord, men er det nu også det? Alexandras sørgende forældre beder Erica om at skrive en bog om den smukke og succesrige Alexandras liv, og undervejs går det op for Erica, at der gemmer sig nogle frygtelige hemmeligheder i Alexandras familie. For hvad var årsagen til, at Alexandra pludselig blev taget ud af skolen midt i et skoleår og Erica aldrig siden genså hende? Ericas jagt på sandheden bringer hende i kontakt med en anden gammel bekendt fra fortiden, den jævnaldrende og yderst dygtige, lokale politimand Patrik Hedström. Sammen graver de i gåden om Alexandra, og snart viser det sig, at den pæne og renskurede skærgårdsidyl Fjällbacka har adskillige lig i lasten, blandt andet i byens socialt belastede forstad, som ikke hører med til den officielle postkortversion af feriebyen. I disse passager lægger ”Isprinsessen” sig overbevisende i sporet fra den klassiske svenske tradition for samfundskritiske krimier, som blev indstiftet af Maj Sjövall og Per Warlöö i 1960’erne og 1970’erne.

Derudover står ”Isprinsessen” tydeligvis i gæld til Liza Marklunds krimier om journalisten Annika Bengtsson. Camilla Läckberg er således ligesom Liza Marklund meget eksplicit optaget af at tegne et intimt og hverdagsagtigt portræt af sin kvindelige hovedperson: Den daglige optælling af Weight Watchers points, frustrationer over tilværelsen som ikke-længere-helt-så-ung single, forholdet til forældrene og endelig forelskelsen i og forholdet til Patrik Hedström. Et væsentligt motiv i historien er også Ericas komplekse forhold til søsteren Anna, der er gift med en psykopatisk, voldelig ægtemand – en historie, som ikke finder nogen forløsning i romanen, men peger fremad mod de næste bøger i serien.