henrik nilaus
Foto: Robin Skjoldborg

Henrik Nilaus

cand.theol. Charlotte Hitzner Jørgensen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Top image group
henrik nilaus
Foto: Robin Skjoldborg

Indledning

Henrik Nilaus har siden debuten i 1984 skrevet bøger for børn og unge med noget på hjerte. Hans forfatterskab rummer både dystre atom-dystopier, knugende skildringer af mobning og dens konsekvenser og humoristiske detektivromaner. Fælles for dem alle er, at Henrik Nilaus har barnet eller den unge i centrum for sin fortælling. Han skildrer med indlevelse, alvor og humor den vanskelige overgang fra barndom til ungdom. Den tid hvor piger får bryster, identiteter dannes, venskaber sættes på prøve og forældre er mere pinlige, end man nogensinde kunne forestille sig.

 

38558013

Blå bog

Født: 19. august 1952.

Uddannelse: Uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur i 2001.

Debut: De sa’ det ikke ku’ ske. Gyldendal, 1984.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Økodeller og svinestreger. Gyldendal, 2021. (Klimakrigerne, 1). Illustreret af Mads Ellegård Skovbakke.

 

 

 

 

 

 

Henrik Nilaus om Klimakrigerne i Ugens Bogbid: 

Artikel type
boern

Baggrund

”Han rettede lygten mod masken. Lakken fik den til at skinne. Regnens dråber prellede af og løb ned over kinderne. Masken var i sit rette element. Her lugtede af jord og torden. Af kræfter, der pludseligt og uventet blev sluppet fri.”
”Tokes maske”, s. 141.

Henrik Nilaus blev født i 1952. Han voksede op i den nordsjællandske landsby Veksebo. Selv siger han om opvæksten i lillebyen ”Der var ikke mange at lege med, så det gjaldt om at bruge sin fantasi. Og det har jeg gjort lige siden.”(www.henriknilaus.dk).

Men selv om fantasien fik liv at folde sig ud, lå det ikke i kortene, at Henrik Nilaus skulle blive forfatter. For selv om han godt kunne lide at skrive, havde han vanskeligt ved at læse og stave. ”Jeg læste næsten ikke som barn. Bl.a. fordi jeg var ret dårlig til at læse, og derfor læste meget langsomt. Det var først efter, at jeg var gået ud af skolen, at jeg for alvor begyndte at læse mange bøger. Så der var meget, der skulle indhentes.”(www.pallesgavebod.dk).

Henrik Nilaus blev i 1970 ansat i KTAS, det nuværende TDC, hvor han i en årrække havde forskellige ledende stillinger. Sideløbende med sit arbejde var Henrik Nilaus aktiv i græsrodsorganisationen OOA (Organisationen til Oplysning om Atomkraft). Et engagement, der kom til at præge hans debut fra 1984, ungdomsbogen ”De sa’ det ikke ku’ ske”, der omhandler en atomkatastrofe i Danmark.

Efter en længere skrivepause blev Henrik Nilaus i 1999 optaget på Forfatterskolen for Børnelitteratur og besluttede samme år at satse på en karriere som fuldtidsforfatter.

Da Henrik Nilaus i 2001 havde færdiggjort sin uddannelse på Forfatterskolen for Børnelitteratur, udkom den første bog om Ditte i Pinligt-serien. Siden er fulgt en lang række af populære og anmelderroste ungdomsbøger. Henrik Nilaus har sideløbende med sin forfattervirksomhed undervist og holdt foredrag for børn og unge om det at være forfatter, samt været tilknyttet Forfatterskolen for Børnelitteratur som gæstelærer.

Henrik Nilaus er gift, har tre døtre og er bosiddende i Hillerød i Nordsjælland.

Pinligt-serien

”Hvis der er noget, der virkelig kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, så er det, når mine forældre dukker op på skolen. Specielt hvis det sker uventet. Ved forældremøder er man ligesom forberedt.”
”Pinligt! – Dittes familie”, s. 89.

Henrik Nilaus’ serie om pigen Ditte består af de fem bind ”Pinligt! – Dittes familie” (2001), ”Pinligt! – Ferien i Grønland” (2003), ”Pinligt! – Ditte på efterskole” (2006), ”Pinligt! – Væddemålet” (2008) og ”Pinligt! – Dittes valg” (2011).

Ditte er en helt almindelig pige på 14 år. Hvis ikke lige det var, fordi hun havde den mest pinlige familie i hele verden. I seriens første og andet bind bor Ditte sammen med sin lillesøster Christina, sin storebror Mikkel og sin mor og far i Hillerød. Dittes far bliver let opslugt af en idé og glemmer ofte at tage hensyn til Ditte. F.eks. er hun ikke synderligt begejstret, da han vikarierer for hendes fodboldtræner og dermed trænger ind på et ellers forældrefrit område. Dittes mor er mere jordnær, men hun formår også ved flere lejligheder at gøre sin datter pinlig berørt. Blandt andet da hun i en fyldt togkupe spørger medpassagererne om bind til Ditte, der har fået sin første menstruation.

28906641

Dittes store drøm er at komme på efterskole, og hun bliver lykkelig, da hendes forældre giver hende et ophold på Wollerup Efterskole i konfirmationsgave. Seriens sidste tre bind skildrer hovedsageligt Dittes år på efterskolen. Hendes følelser, hendes forhold til drengen Alexander, hendes seksuelle debut og hendes venskaber og fjendskaber.

Humor spiller en stor rolle i bøgerne om Ditte og hendes familie, men det gør alvoren også. Henrik Nilaus behandler emner som ensomhed, kærestesorg og afprøvning af personlige grænser f.eks. i forbindelse med sex med stor indlevelse.

Bøgerne om Ditte er fortalt i jeg-form, og læseren får derfor et indblik i Dittes inderste tanker og følelser. Denne intimitet betyder, at man som læser har lettere ved at identificere sig med Ditte og det hun oplever, fordi man oplever det sammen med hende.

Bøgernes tematiske omdrejningspunkt er overgangen mellem barndom og ungdom og ikke mindst den opbrudsstemning, der præger denne tid. Ditte er hele tiden på vej. På vej væk fra familiens pinligheder, på vej væk fra alt det trygge og genkendelige og vigtigst på vej mod at finde ud af, hvem hun selv er.