Emily Rodda

journalist Charlotte Haase. 2005.
Main image
Rodda, Emily
Foto: Udlånt af forlag. Scholastic

Emily Rodda er en af Australiens mest succesfulde forfattere og den første til at modtage Children’s Book of the Year Award hele fem gange. Mest populære er fortællingerne om Rowan af Rin og Deltoras Bælte, hvor man kan møde Vogteren med uhyrer fastgjort med kødstrimler til kroppen, hjælpsomme drager og kannibalske hekse. Emily Rodda inviterer på en rejse i en mystisk verden, hvor intet er, som det tager sig ud, og hvor godhed og ondskab kæmper om herredømmet.

 

 

 

29263175

Blå bog

  • Født: 2. april 1948 i Sidney, Australien.

  • Uddannelse: Master of Arts i engelsk litteratur, University of Sydney.

  • Debut: Something Special, 1984.

  • Litteraturpriser: Children’s Book of the Year, 1985, 1987, 1989, 1991, 1994. Dromkeen Medal, Children’s Honour Book of the Year.

  • Seneste udgivelse:  Slaget om Rondo. ABC, 2012. (The battle for Rondo, 2009). 3. del af: Nøglen til Rondo. Oversat af Kina Bodenhoff.

Artikel type
boern

Baggrund

“Leif og Barda stod hjælpeløse foran ridderen. De kunne ikke bevæge sig. De kunne hverken kæmpe eller stikke af. Jeg burde forberede mig på at dø, fór det gennem Leifs tanker. Men det eneste, han kunne tænke på, var bæltet. Hvis han blev slået ihjel nu, ville bæltet blive glemt sammen med hans knogler. Ædelstenene ville aldrig blive sat på plads i det. Arvingen til Deltoras trone ville aldrig blive fundet. Kongeriet ville forblive under Skyggeherrens tyranni. Sådan må det ikke ende, tænkte han desperat. Men hvad kan jeg gøre?”
“Stilhedens Skove”, 2003.

Emily Rodda er født og opvokset i Sydney, Australien. Fascineret af den gode fortælling tog hun en mastergrad i engelsk litteratur i 1973 og blev forlagsredaktør på Angus & Robertson. Men det var ikke nok at udgive bøger. Hun havde også selv forfatterdrømme, så efter arbejde, når børnene var blevet lagt i seng, satte Emily Rodda sig ved skrivebordet, og i 1984 debuterede hun med “Something Special”. Bogen handler om Samantha, der hjælper med et loppemarked og får kontakt til ånder, der ejede tingene førhen. Det var noget af en debut. Emily Rodda modtog Australiens Children’s Book of the Year Award, som er en af landets mest prestigefyldte priser: “Jeg var forbløffet og overrasket, for jeg havde ikke næret noget som helst håb om at vinde. Som barn ville jeg altid være forfatter, nu var jeg virkelig blevet en.” (“Biography Resource Center”).

Der var mange ting, der kom bag på Emily Rodda i forbindelse med den nye status som forfatter. Fordi “Something Special” udkom på det forlag, hvor hun arbejdede, var den udgivet under bedstemorens pigenavn Emily Rodda. I virkeligheden hedder hun Jennifer Rowe. Hun var ikke klar over, at “Emily Rodda” skulle blive en af Australiens mest succesfulde forfattere og den første til at modtage The Children’s Book of the Year Award hele fem gange.

Selvom hun i mellemtiden har skiftet forlag og er blevet forfatter på fuld tid, har hun beholdt sit kunstnernavn. Alle Jennifer Rowes børne- og ungdomsbøger er udgivet under pseudonymet Emily Rodda, mens hun skriver kriminallitteratur og kogebøger under sit virkelige navn. Jennifer Rowes krimier er bestsellere og blevet til en tv-serie på den engelske Channel 9. I dette portræt vil forfatteren gå under navnet Emily Rodda, da fokus er på bøger skrevet for unge.

Parallelverden med flyvende grise

Fra at have vundet en flot pris med sin debut “Something Special” fra 1984 var Emily Rodda nervøs for at skuffe, og opfølgeren var sværere at skrive. Men hun havde nu ikke haft grund til at være bekymret. Den anden bog “The Pigs are Flying” udkom i 1986 og handler om den 7-årige Rachel, som har influenza og keder sig. Farens ven maler et billede til hende, men det er ikke et helt normalt maleri. Det viser Rachel i pyjamas på en enhjørning med himmelen fuld af flyvende grise. Pludselig befinder hun sig som på billedet og havner i en eventyrlig verden, hvor hun bliver kaldt Grace og får problemer med at komme tilbage. Fortællingen har elementer tilfælles med “Alice i eventyrland” og “Troldmanden fra Oz” og vandt endnu en Children's Book of the Year Award.