Karin Slaughter
Foto: Philippe Desmazes

Karin Slaughter

cand.mag. Anna Møller, 2013. Blå bog og bibliografi opdateret august 2023.
Top image group
Karin Slaughter
Foto: Philippe Desmazes

Sydstatsforfatteren Karin Slaughter slagter gerne ofre i sine bestialske thrillers, og i slagtningen afdækkes menneskets skyggesider og de hemmeligheder, der præger os og som lader det indre mørke vokse uhæmmet. Hendes sprog er blodigt og hårdkogt, og hendes romaner er voldelige murstensthrillers, der er umulige at slippe og svære at glemme. Slaughters stærke portrætter af opdagere, landsbyer og storbyen tager de udstødtes og de uønskedes parti og leverer flerfacetterede karakterer, der ellers ofte er ofre for sydstaternes både blinde og fordømmende øje.

 

 

136807714

Blå bog

Født: 6. januar 1971.

Uddannelse: Studerede i to år på universitetet Georgia State, men færdiggjorde ikke sin uddannelse.

Debut: Blindsighted, 2001.

Litteraturpriser: Nomineret til en Dagger Award, 2001.

Seneste udgivelse: Siden den aften. HarperCollins, 2023. (After that night, 2023). Oversætter: Merete Rostrup Fleischer. (Georgia-serien, 9).

Inspiration: Kate Atkinson, Sarah Waters, Mo Hayder, Kathryn Harrison, Margaret Atwood og John Irving.

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Madrassen var tynd, og små stykker af blodplettet skumgummi stak ud under det slidte, sorte betræk. På madrassen lå små stumper af hud og kød og nogle af stykkerne var allerede begyndt at gå i forrådnelse. Maddiker myldrede rundt som små strømhvirvler.”
”Genesis”, s. 54-55.

Den internationalt storsælgende thrillerforfatter Karin Slaughter er født 6. januar 1971 i den lille landsby Covington i det sydlige Georgia, og det mere end passende efternavn er overraskende nok et, hun er født med.

Slaughter er opvokset under de såkaldte Atlanta Child Murders i 1979-1981, hvor mindst 28 afroamerikanske børn og voksne forsvandt. Nogle blev fundet myrdet, mens andre aldrig blev fundet. På trods af at forfatteren ikke passede til profilen af ofrene, så skræmte mordene både den på det tidspunkt 8-årige pige og ændrede hendes liv. Hun havde ikke længere lov til at lege de samme steder som før, og hun begyndte at blive interesseret i, hvordan forbrydelser kan ændre de direkte impliceredes liv, og hvordan voldens efterveer har indvirkning på de mennesker, der ikke er direkte påvirket af en forbrydelse.

Efter at have studeret i få år på universitetet i Georgia stoppede Slaughter studierne og tog i stedet småjobs som bl.a. husmaler, skadedyrsbekæmper og ved et skiltefirma.

Karin Slaughter debuterede i 2001 med ”Blindsighted”, der udkom på dansk under titlen ”Mord for øje” (2002) og var den første i den såkaldte Grant County-serie. Karin Slaughter er især kendt for Grant County-serien med retsmedicineren og børnelægen Sara Linton og for Atlanta-serien med detektiven Will Trent som omdrejningspunkt. I romanen ”Genesis” (2011) mødes Trent og Linton, og de to serier smelter sammen.

Slaughters skrivestil er i sagens natur plotbaseret og yderst voldelig. Hun bruger dog ikke volden som underholdning eller tilfældige begivenheder, der skal lede handlingen på vej, men derimod som et greb til at skrælle de overfladiske lag af sine figurer af og derigennem afsløre en uforfalsket og rå menneskelighed.

Karin Slaughters salgssucceser verden over bunder ikke blot i hendes sammenskruede plotskrivning, men i de personkarakteristikker, der bærer hendes serier på vej. Sammen med beskrivelser af hhv. det lille samfund i Grant County-serien og den voldelige storby Atlanta i Will Trent-serien danner personportrætterne den stærkeste åre i det blodige forfatterskab.

Mord for øje

”Der var et kæmpestort blåt mærke på højre side af ansigtet. Sara kunne se mærkerne efter knoer under øjet. Da Sara rørte ved det, bevægede knoglerne sig som to stykker marmor, der gnider mod hinanden.”
”Mord for øje”, s. 14.

I det fiktive Grant County har Karin Slaughter placeret den tilsyneladende rolige, lille by Heartsdale, hvor børnelægen og deltidsretsmedicineren Sara Linton er vokset op. I debutromanen ”Blindsighted” fra 2001 (”Mord for øje”, 2002) møder vi for første gang den tårnhøje Linton, der hvirvles ind i en seriemorders blodige planer. Efter et voldsomt overfald og nærdødsoplevelse på et tidligere arbejde flytter Sara Linton tilbage til sin hjemby og etablerer sig som lokal børnelæge og deltidsretsmediciner for politiet, hvor hendes eksmand Jeffrey Tolliver arbejder som sherif.

29409358

Sara Linton opdager selv det første offer for en seriemorder på et cafetoilet, og det viser sig, at det ikke har været tilfældigt. Snarere er en psykopatisk morder tilsyneladende ude efter at hævne sig på Linton, der forsøger at komme videre med sit kærlighedsliv efter bruddet med sin eksmand, men hun er samtidig tvunget til at arbejde tæt sammen med ham og hans kollega Lena Adams. Lena Adams er tvillingesøster til morderens første offer og falder gradvist dybere og dybere ned i et sort hul, indtil hun til sidst er viklet så langt ind i sagen, at hun får svært ved at bunde.

Lena Adams er – som romanens øvrige karakterer – beskrevet og portrætteret i detaljerige afsnit, hvor læseren kommer helt tæt på især personens skyggesider. Adams er en af Karin Slaughters mest kontroversielle figurer og kommer i de efterfølgende bøger i Grant County-serien til at spille en central rolle for karakterernes videre skæbne. ”Mord for øje” er en typisk Karin Slaughter-roman, hvor man som læser kommer helt tæt på karaktererne, og da Sara Linton undervejs afslører sin fortidshemmelighed for eksmanden Jeffrey Tolliver, afdækker hun samtidig sit overfald for læseren.

Læseren ved dog tidligere end de implicerede karakterer, hvem morderen er, og på den vis skriver Karin Slaughter sig ind i thrillergenren frem for kriminalgenren. I traditionelle krimier ved læseren lige så meget som romanens opdager og finder ofte først ud af, hvem morderen er på bogens allersidste sider.