camilla wandahl
Foto: Agnete Schlichtkrull

Camilla Wandahl

cand.theol. Charlotte Hitzner, iBureauet/Dagbladet Information. 2012.
Top image group
camilla wandahl
Foto: Agnete Schlichtkrull
Main image
Wandahl, Camilla
Foto: Agnete Schlichtkrull

Indledning

Camilla Wandahl skriver om den svære brydningstid mellem barndom og voksenliv. Hun skildrer med stor varme, omsorg og respekt piger, der kæmper med usikkerhed, forelskelser og følelser i fuldt firspring. Svære valg skal træffes, og loyaliteten mod venskabet og veninden bliver prøvet. Men selvom Wandahl lader sine karakterer mærke tyngden af voksenlivets alvor, efterlader hun dem altid med et håb for fremtiden.

48296971

 

Blå bog

Født: 9. juli 1986 i København.

Uddannelse: Folkeskolelærer med linjefag i dansk, tysk og billedkunst fra N. Zahles seminarium i København.

Debut: Hjerte i vente. Høst og Søn, 2009.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Kloens klippe. Gyldendal, 2020. (Øglejægerne, 1)

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Andreas er bare en dum idiot, siger jeg til mig selv. Tænk, at jeg håbede. Tænk, at jeg lod ham gøre det. Jeg vil aldrig mere håbe, aldrig mere tale til ham.”
”Hjerte i vente”, s. 132.

Camilla Wandahl er opvokset i den københavnske forstad Albertslund. Hendes mor udgav lærebøger og letlæsningsbøger, og hendes far havde en musisk uddannelse. Allerede i en tidlig alder, og inden hun kunne skrive, fortalte Camilla Wandahl historier om stort og småt. Selv siger hun, at hun fortalte ”... om hver eneste sten på vej hjem fra børnehaven.” (Michel Henri Jadouin: Gys og kærlighed. Vestegnen, 2010-01-18).

Historierne blev hun ved med at fortælle, og da hun begyndte på Holsbjergskolen, fik hun øjnene op for det at skrive historier. Hun drømte om at blive forfatter, illustrator eller journalist, og op gennem teenageårene prøvede hun kræfter med flere former for skriveri. Hun skrev poesi, noveller, romaner og var i en årrække en del af Børne Panelet i Albertslund. Her svarede hun på andre unges spørgsmål om mobning, venskaber og problemer i hjemmet.

Da hun var 14 år, indsendte hun sin første færdige bog, en billedbog, til et forlag, men fik afslag. Redaktøren opmuntrede hende dog til at fortsætte med at skrive og eventuelt tage nogle skrivekurser. Det råd fulgte hun, og som 16-årig vandt hun to novellekonkurrencer med henholdsvis en science fiction og en fantasynovelle.

Da Camilla Wandahl gik i 2.g på Kongsholm Gymnasium, opdagede hun foreningen Håbefulde Unge Forfattere, som hun straks meldte sig ind. I foreningen mødte hun andre forfatterspirer, der ligesom hun selv arbejdede målrettet med blandt andet skrivegrupper og –værksteder for at få udgivet deres historier. Efter gymnasiet læste Camilla Wandahl på N. Zahles Seminarium i København, hvor hun uddannede sig til folkeskolelærer med linjefag i dansk, tysk og billedkunst. Sideløbende med studierne arbejdede hun som skrivelærer og færdiggjorde sin første roman ”Hjerte i vente”.

Camilla Wandahl er bosiddende med sine hunde i Albertslund. Hun underviser, holder foredrag og afholder workshops sideløbende med sin forfattervirksomhed.

Hjerte i vente

”Den Gule er som en skygge ud af øjenkrogen. Den er næsten væk, når man vender sig efter den, men alligevel ikke helt forsvundet. En skygge der slet ikke hører til, og som derfor får hjertet til at banke på sådan en sort måde.”
”Hjerte i vente”, s. 5.

I 2009 udkom Camilla Wandahls debutroman ”Hjerte i vente” om pigen Gry, hvis lillesøster lider af en alvorlig hjertefejl. Gry er en helt almindelig 14-årig pige. Eller det var hun, lige indtil den dag hendes forældre fortæller hende, at lillesøsteren Freja har brug for et nyt hjerte. Fra da af går livet i stå for Gry og bliver afløst af Vente. Vente er en tilstand, der opsluger hele Grys familie og gør, at Gry mister evnen til at handle. Intet giver mening længere. Fester, drenge og veninder hører til i en anden verden. I en verden der bliver ved at bevæge sig, som om intet er hændt og som derfor heller ikke kan forstå al den frygt, der hober sig op inden i Gry.

27552862

Det er i hvert fald, hvad Gry tror, så derfor fortæller hun ikke sine veninder Anna og Simone, hvad der er i vejen. Samtidig med at hun forsøger at opretholde en facade overfor omverdenen, overfor drengen Mads, overfor veninderne, overfor forældrene og Freja, går hun mere og mere i stykker inden i. Hun hjemsøges af Den Gule, en skabning med sylespidse tænder, der tager modet fra hende og skræmmer hende. Den Gule siger, de andre aldrig vil forstå. At de vil tro, hun er sindssyg, når hun fortæller dem om ham. Da Gry får en ny lærer på billedskolen, den 19-årige Andreas, sker der dog noget. Gry og Andreas forelsker sig, og Gry vover endelig at betro sig til et andet menneske.

Gennem Gry får læseren et unikt indblik i de tanker og følelser, der suser gennem en 14-årig piges hoved. Fordi historien skildres gennem en jeg-fortæller, bliver Grys kamp med angsten og hendes kamp for at fremstå så normal som muligt levende. Læseren kommer med andre ord helt ind under huden på Gry.

Et af de centrale temaer er ensomhed blandt andre mennesker. Gry er omgivet af familie og venner, der alle ønsker det bedste for hende. Men Gry tør ikke åbne sig, og derfor ender hun med at isolere sig mere og mere fra omverdenen. Men også mere almindelige udfordringer, som man møder i teenageårene som loyalitet over for veninder, forelskelser, ulykkelige såvel som lykkelige og konflikter med forældre, behandles i romanen.

Et blodigt spil

”Så tager Vivi den store, bølgede kniv frem. Oplyst af stearinlysene ser den endnu ældre og mere skarp ud. Hun skærer et dybt snit i sin finger og drypper dobbelt så meget blod ud over siden som de andre.”
”Et blodigt spil”, s. 61.

I 2010 udkom Camilla Wandahls gyser ”Et blodigt spil” med illustrationer af Patrick Leis. De fire venner Lasse, Mark, Vivi og Stina mødes en nat i en kirke for at lege en leg. Mark har på sin storebrors værelse fundet en gammel mystisk bog med titlen Dødespillet.

Bogen er skrevet af Gregoris den Evige, en forsker der var besat af at opnå evigt liv. På sit dødsleje lykkedes det ham antageligt at leve videre i bogen ved at blande sit blod med den. Lasse, Mark, Vivi og Stina tror dog ikke på historien og beslutter sig for at spille spillet for sjov.

28083343

Da Vivi skærer sig på bogen og på den måde blander sit blod med den, sker der noget med hende. Hun bliver kold og beregnende, og langsomt går det op for de tre andre, at der er noget helt galt. Vivi er blevet besat af Gregoris den Evige, der ønsker at vende tilbage til livet. Lasse, der har været forelsket i Vivi siden tredje klasse, har svært ved at acceptere, at hun prøver at slå dem ihjel. Vivi udnytter Lasses følelser og får ham til at hjælpe sig med at fange Mark og Stina. Inden blodet flyder for alvor, lykkes det dog for Lasse, Mark og Stina at bryde Gregoris den Eviges magt over Vivi. Ved hjælp af en lille bibel og en havesaks får de destrueret Dødespillet og dermed også Gregoris den Evige.

”Et blodigt spil” er en gyserfortælling, der rummer adskillige klassiske gyserelementer. Der er scenen for fortællingen, den uhyggelige kirke og kirkegården. Der er en mystisk bog med meddelelser fra fortiden, og så er der forskellige sproglige og kompositoriske virkemidler, der bidrager til at gøre fortællingen uhyggelig og spændende. Camilla Wandahl benytter sig f.eks. af en jeg-fortæller. Når denne fortælletype anvendes, bliver afstanden mellem læseren og fortælleren mindre. Læseren får et detaljeret indblik i fortællerens følelser og overvejelser. Det bliver med andre ord lettere for læseren at sætte sig i fortællerens sted og dermed også at føle uhyggen på egen krop.

Veninder for altid

”Jeg tænker på, hvordan det var, da jeg lige kom ind i klassen, og det kun var Ji, der måske var min ven. Og hvordan hun nogle gange slet ikke rigtig turde være venner med mig på grund af Jose og Ane.”
”Veninder for altid – Tammy”, s. 59.

Camilla Wandahl har i perioden 2010 – 2012 skrevet seks bøger i serien ”Veninder for altid” om de fire bedsteveninder Ji, Jose, Ane og Tammy. Sidste bind ”Tøse-sjov” forventes at udkomme i efteråret 2012. I seriens fire første bøger skiftes de fire piger til at være hovedperson, og hver af pigerne har særlige karakteristika og interesser. Ji er den stille og bogglade pige, der tænker meget over tingene. Jose er god til musik og elsker at synge. Ane lever og ånder for håndbold, og Tammy er vild med dyr.

I den første bog er Ji hovedperson. Læseren følger hendes overvejelser omkring sit venskab med den nye pige Tammy og om, hvordan det påvirker hendes andre veninder, Jose og Ane. I andet bind er det Jose, der er hovedpersonen. Hun drømmer om en sangkarriere og bliver derfor ovenud lykkelig og spændt, da hun sammen med et band får chancen for at deltage i talentkonkurrencen Stjerneskud.

29590265

I tredje bind følger læseren Ane, der brænder for at spille håndbold. Det er der til hendes store ærgrelse ingen af de tre andre veninder der gør, heller ikke selv om hun forsøger at overtale dem til at spille. Men hun gør sig også overvejelser om loyalitet overfor veninderne, om Benjamin, hendes ”nye” bror og om det at have kærester. I fjerde bind følger læseren Tammy i en sommerferie, hvor både Jose, Ane og Ji er rejst. Hun bliver venner med Jesper, der egentlig har drillet hende en del. Sammen tager de sig af en ræv, de ved et uheld har skudt med en slangebøsse. I bind fem og seks er fortællerollen delt mellem Ji og Jose, Ane og Tammy. Og i det syvende og sidste bind er det planen, at alle fire piger kommer til orde.

Veninder for altid-serien behandler temaer som venskab, forelskelser, usikkerhed og loyalitet. Følelser og situationer som læseren med stor sandsynlighed kender fra sit eget liv og derfor kan relatere sig til. Teksten er lettilgængelig og opdelt i korte afsnit. Dette gør den overskuelig for en nyere læser til trods for, at bøgernes fulde længde er over 100 sider.

 

Genrer og tematikker

Camilla Wandahl bevæger sig inden for et bredt udsnit af genrer. Som teenager skrev hun både fantasy og science fiction, og da hun debuterede, var det med en ungdomsroman solidt funderet i virkelighedens verden. Centralt i hendes fortællinger, gysere såvel som pigebøger, står venskaber og ikke mindst brydningstiden mellem barndom og voksenliv.

Teenageårene er ifølge Wandahl særlig interessante, fordi der i disse år sker en masse nyt, og fordi man her formes som menneske: ”Mine bøger handler jo om tweens og teenagere, og i den alder sker alting for første gang. Verden er så at sige helt ny – alt kan ske og alt kan opleves. Den første gang man bliver svigtet af en veninde, den første gang man bliver forelsket så knæene ryster, den første gang man oplever at ens ven bliver besat af en ond bog (ha, ha) er utrolig vigtige. Desuden synes jeg, de unge fortjener at blive taget alvorligt. Det er ikke bare nemt at være 11 eller 14 år – der er en hel masse valg og beslutninger, som er rigtig store. Man skal til at finde ud af, hvem og hvordan man selv er! Og det finder man blandt andet ud af gennem sine venner og første kærester – derfor skriver jeg om de emner.” (Interview på Palles Gavebod).

Konflikterne eller det dramatiske indhold i Camilla Wandahls tekster kredser gerne om venindeforhold og kærester. Det kan f.eks. som i ”Hjerte i vente” være i form af to veninders forelskelse i den samme dreng eller som i Veninder for altid-serien et spørgsmål om inderligt at ønske sig en kæreste.

Camilla Wandahl benytter sig oftest af en kvindelig jeg-fortæller, der leder læseren gennem historien. Undtagelsen er dog drengen Lasse i gyseren ”Et blodigt spil”. Jeg-fortælleren er en stærk fortællestemme, der giver læseren en følelse af nærhed. Læseren er med hele vejen og får indblik i tanker og følelser et splitsekund efter, at hovedpersonen har tænkt eller følt dem. Jeg-fortælleren er god til at skabe identifikation mellem fortæller og læser, hvilket vil sige, at læseren spejler sig i fortælleren og genkender sig selv i hovedpersonen.

Beslægtede forfatterskaber

Selvom Camilla Wandahl ofte skildrer piger og veninders liv, er hendes karakterer vidt forskellige og svære at rumme under et. Dog kan der findes mange lighedspunkter mellem Gry, hovedpersonen i ”Hjerte i vente” og pigen Liv i Tine Brylds trilogi ”Pige liv” (1982), ”Befri dit liv” (1983) og ”Liv og Alexander” (1984). Liv betror sig til sin dagbog om nære venskaber, den svære kærlighed, problemer med forældrene og ikke mindst den stormende og altoverskyggende forelskelse i Bz’eren Alexander. Hun er usikker på sig selv og måler sig med sin veninde Dorthe, der lader til at have styr på det hele, både det med drengene og det med livet i det hele taget. Med Alexander oplever hun kærligheden, men også angsten for ikke at slå til. Liv drages og skræmmes på en og samme gang af det voksenliv, som venter lige om hjørnet og kæmper en brav kamp for at finde sine egne ben at stå på.

Bøgerne om Liv er 30 år gamle, og derfor kan sproget for en nutidig læser virke sært og kunstigt, men Tine Bryld kunne det samme som Camilla Wandahl kan og gør, nemlig fange et sprog og en tone som er troværdig. Derudover behandler bøgerne om Liv noget almengyldigt, det vil sige noget der gælder for alle, uanset hvilken tid man lever i. Alle kan relatere til det at være forelsket, usikker på sig selv, skræmt over livet og alt det nye der pludselig sker, både med ens egen krop og følelser, men også i forhold til ens venner.

Bibliografi

Ungdomsbøger

Wandahl, Camilla:
Hjerte i vente. Høst og Søn, 2009.
Wandahl, Camilla:
Så fandens forelsket. Høst og Søn, 2009.
Wandahl, Camilla:
Et blodigt spil. Høst og Søn, 2010.
Wandahl, Camilla:
Veninder for altid – Ji. Høst og Søn, 2010.
Wandahl, Camilla:
Veninder for altid – Jose. Høst og Søn, 2010.
Wandahl, Camilla:
Veninder for altid – Ane. Høst og Søn, 2010.
Wandahl, Camilla:
Veninder for altid – Tammy. Høst og Søn, 2011.
Wandahl, Camilla:
Veninder for altid – Drengekaos. Høst og Søn, 2011.
Wandahl, Camilla:
Veninder for altid – Hunde-ballade. Høst og Søn, 2012.
Wandahl, Camilla: Ask konge taber. Høst, 2013.
Wandahl, Camilla:
Havets tåre. Forum, 2013.
Wandahl, Camilla:
Søstre på de syv have. Høst, 2012. Bind 1: Den sorte vinge.
Wandahl, Camilla:
Søstre på de syv have. Høst, 2013. Bind 2: Den magiske storm.
Wandahl, Camilla:
Søstre på de syv have. Høst, 2013. Bind 3: Den røde slange.
Wandahl, Camilla:
Søstre på de syv have. Høst, 2013. Bind 4: Den kolde nøgle.
Wandahl, Camilla:
Hjertets kald. Forum, 2014. 2. del af Havets tåre.
Wandahl, Camilla:
Søstre på de syv have. Høst, 2014. Bind 5: Det lilla monster.
Wandahl, Camilla:
Søstre på de syv have. Høst, 2014. Bind 6: Den iskolde heks
Camilla Wandahl:
Som en tikken under huden. Høst, 2014.
Wandahl, Camilla: Tvillingefuglene. Høst, 2017.
Wandahl, Camilla: Melika. Høst, 2018.
Wandahl, Camilla: Før og efter Selma. Høst, 2018.
Wandahl, Camilla: Kloens klippe. Gyldendal, 2020. (Øglejægerne, 1)

Skrevet sammen med Caroline Ørsum

Wandahl, Camilla og Caroline Ørsum: Venus Fluefanger. Høst, 2019.
Wandahl, Camilla og Caroline Ørsum: Skygger i skumringen - 8 gys, der fucker med din hjerne. Facet, 2019.
Wandahl, Camilla og Caroline Ørsum: Alt hvad der står i min magt : fem realistiske noveller. Høst, 2020.

Alt om at være pige - serie

Wandahl, Camilla: Alt om at være pige. Høst, 2016. (1).
Wandahl, Camilla: Alt om at være pige - mens alle andre kysser. Høst, 2017. (2).
Wandahl, Camilla: Alt om at være pige - når alt føles som teater. Høst, 2017. (3).

Andre værker

Og så skete der det bla bla bla : 48 historier. Brønderslev Kommune, 2012. Ide: Camilla Wandahl, ide: Nicole Boyle Rødtnes.
Wandahl, Camilla: Anton & Santo. Høst, 2019. Illustrator: Johan Unenge.
Wandahl, Camilla: Rosa & Tot. Høst, 2019. Illustrator: Johan Unenge.

Om forfatterskabet

Netkilder

Her kan man læse om workshops, udgivelser og interview.
Heri kan man læse meget mere om de fire veninder Ji, Jose, Ane og Tammy.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Camilla Wandahl

Kilder citeret i portrættet

Jadouin, Michel Henri:
Gys og kærlighed. Vestegnen, 2010–01-18.