portræt af Kim Andrea Brofeldt
Foto: Nicolas Tobias Følsgaard

Kim Andrea Brofeldt

journalist og forfatter Birgitte Bartholdy, august, 2024.
Top image group
portræt af Kim Andrea Brofeldt
Foto: Nicolas Tobias Følsgaard

Kim Andrea Brofeldt er en ny, humoristisk, rørende og hjertevarm stemme i dansk litteratur. I sin debutroman ”Afslutninger” skriver hun i en sanselig og billedrig stil med drys af hverdagseventyr og magisk realisme over sig. Bogen igennem trækker hun tråde fra tragiske begivenheder i hovedpersonens fortid ind i hendes nutid. På den måde viser hun, hvordan barndommen gør det svært for hovedpersonen at træde ud i livet og komme tæt på andre. Brofeldts budskab synes at være, at vi kun kan overvinde fortidens traumer ved at turde vise, at vi har brug for hinanden og kærligheden.

136014811

 

 

Blå bog

Født: Juni 1975 på Østerbro i København.

Uddannelse: Pædagog og billedkunstlærer.

Debut: Afslutninger. Alpha, 2023. Roman.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste danske udgivelse: Afslutninger. Alpha, 2023. Roman.

Inspiration: Romaner af John Irving.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Nu mangler jeg bare at læse for Agnethe. Hendes grav ligger i den anden ende af kirkegården, og på vejen derhen hilser jeg på alle dem, jeg har afsluttet ting for de sidste tredive år. Jeg nikker til Rita Agnes Jensen, der døde i 2010 og efterlod et ufærdigt broderi. Min venstre fingerspids går stadig ondt, når jeg tænker på det. Kønt blev det ikke.”
”Afslutninger”, s. 24.

Kim Andrea Brofeldt er født i juni 1975 på Østerbro. Hun var for tidligt født og tilbragte de første uger af sit liv i en kuvøse. Familien boede på Frederiksberg, frem til at hendes forældre blev skilt, da hun var ti. Derefter boede hun på skift hos sin mor i Rødovre og sin far i Brønshøj. Hendes far spiller trommer og ejede en kæde af pladeforretninger i Københavnsområdet, så hun er vokset op med en masse musik, men er ikke selv musikalsk. Til gengæld, fortæller hun i et interview, har hun altid været fascineret af ord: ”Jeg havde aldrig følelsen af at passe ind i skolen og kedede mig meget. Først da jeg som 12-årig skiftede skole til en kreativ/musisk lilleskole, fandt jeg glæden ved det. Jeg kunne godt lide, at man hjalp med at undervise de yngre børn, at man kunne være lidt anderledes, med tamme rotter på skulderen og hår farvet i mærkelige farver, og at der var brug for ordmennesker, der gad skrive skoleaviser og teaterstykker.” (Birgitte Bartholdy: Interview til Forfatterweb, 2024-07-15). 

Da hun var 17, rejste hun rundt i Australien i et år. Hjemme igen uddannede hun sig til pædagog og arbejdede i over 20 år både på fritidshjem, specialskoler, behandlingsskoler, som børnehaveklasseleder og som billedkunstlærer. På et tidspunkt tog hun også enkelt lærer-linjefag for at kunne undervise mere. Selv om hun har fået fire døtre, der er relativt tæt på hinanden i alder, fandt hun tid til at skrive mindre ting ved siden af job og familieliv. Hun skrev også en ungdomsbog, der var ment til en konkurrence, men spændingskurven var ikke stejl nok, syntes hun, og den endte i skuffen. Hun lærte af sine fejl og gik anderledes struktureret til værks, da hun skrev sin debutroman ”Afslutninger” (2023). Den er bl.a. inspireret af de år, hun arbejdede med unge mennesker med særlige behov og blev bevidst om, hvor påvirkede vi er af vores opvækst: ”Det holder jeg aldrig op med at finde rørende og interessant, og jeg kommer nok aldrig til at skrive en bog, hvor relationer og opvækst ikke er en del af fortællingen,” siger hun. (Birgitte Bartholdy. Interview til Forfatterweb, 2024-07-15). 

I samme interview fortæller hun, at hun i 2021 fik en blodprop i hjernen og måtte ændre på sit arbejdsliv: ”Blodproppen har været et kærkomment skub til at gå efter det, jeg i virkeligheden altid har følt mig allermest tilpas i, nemlig ord. Når jeg skriver, kan jeg ikke mærke, at min hjerne fungerer lidt anderledes end før, ord kommer lige så nemt som de altid har gjort.”

Afslutninger

”Jeg nærmest løber op ad trapperne for at få lagt brevet ned i hatteæsken, så jeg kan glemme det igen. Hvorfor er der allerede et nyt nu? Der plejer at være længere tid imellem. Trangen til at åbne brevet er stærkere end nogensinde, og tanker, jeg ikke vil tænke, bliver ved at fare gennem mit hoved. Jeg kan ikke åbne brevet. Jeg kan ikke åbne det, fordi jeg ikke fortjener det.”
”Afslutninger”, s. 172.

Kim Andrea Brofeldts roman ”Afslutninger” fra 2023 handler om Sarah, der er blevet 50 år uden rigtig at have fået taget hul på livet. Hun bor alene, og hendes eneste tætte relation er hendes far, der engang var musiker og er mentalt påvirket af sit årelange misbrug. Besøgene hos ham er præget af de hemmeligheder, de to har for hinanden. Bl.a. vil faren aldrig fortælle, hvorfor forholdet til hendes mor gik i stykker. Et plejefirma tager sig af faren, for Sarah kan kun holde til et ugentligt besøg. Resten af tiden bruger hun på sit arbejde på et plejehjem og på at afslutte ting for døde folk. Hun går på kirkegården og læser de sidste kapitler op af de bøger, de var i gang med. Kæmper sig igennem et broderi og afslutter en blomsteropsats for en. Det er som en neurose, hun ikke kan opgive, selv om folk ofte misforstår, hvad hun har gang i.

Først hen ad vejen bliver Sarahs traumatiske fortid afsløret. I sin barndom blev hun kastet hid og did og boede bl.a. i en periode hos farens rige forældre i Frankrig.

136014811

Der er to store begivenheder, hun føler skyld over og prøver at sone ved at afslutte ting for de døde. De begivenheder gør hende samtidig bange for at mærke sine egne behov. Først da hun en dag i en blomsterbutik lærer stedets ejer Mehmet at kende, optøs hendes følelsesliv. Mehmet er også neurotiker, men måske kan de lægge nogle af sorgerne bag sig sammen. Der er også drengen Bastian i Sarahs gård, som har en døende lillesøster og en fortvivlet mor, og som Sarah, uden rigtig at ville det, bliver knyttet til. Langsomt får hun mod på at se fortiden i øjnene. 

”Afslutninger” er skrevet som et slags puslespil, hvor de små kapitler hele tiden bevæger sig mellem fortid og nutid og skifter synsvinkel mellem jeg-fortælleren Sarah og 3. persons-fortællerne Susanne og Chrisser, Sarahs mor og far. Brik for brik får læseren hele den tragiske historie, der har gjort Sarah og hendes far til dem, de er. Bogen er fyldt med farverige sceneskift, store følelser og lune og har indimellem karakter af en eventyrfortælling med drys af magisk realisme og hjertevarme.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "afslutninger"