Portrætfoto af Anna Elisabeth Jessen
Foto: Lea Meilandt

Anna Elisabeth Jessen

cand.mag. Anna Møller, 2020 og maj 2021. Blå bog og bibliografi opdateret oktober 2024.
Top image group
Portrætfoto af Anna Elisabeth Jessen
Foto: Lea Meilandt

En brevveksling fra skyttegravene under Første Verdenskrig blev startskuddet til arbejdet med Anna Elisabeth Jessens debutroman ”Om hundrede år”. Brevene afspejlede både de store historiske linjer med krig og dramatik – og det nære bånd til hjemegnen og familien i en lille sønderjysk landsby. Jessen har siden 1984 arbejdet som prisbelønnet dokumentarist og bl.a. udgivet den prisvindende ”Kraniet fra Katyn: beretning om massakren i 1940” (2008), og senest har hun i 2021 udgivet kollektivromanen ”Huset” om et mediehus i forandring.

139161106

 

Blå bog

Født: 8. december 1956 i Haderslev.

Uddannelse: Bachelor i dansk fra Københavns Universitet, 1980. Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, 1984. Manuskriptuddannet fra Den Danske Filmskole 1990.

Debut: Om hundrede år. Rosinante, 2019.

Litteraturpriser: Nationale og internationale dokumentarpriser for det journalistiske arbejde.

Seneste udgivelse: Verdensport. Gyldendal, 2024. Roman.

Inspiration: Alice Munro, Per Olov Enquist og Günter Grass.

 

 

 

 

Videoklip

Om Anna Elisabeth Jessens inspiration til ”Om hundrede år”. Rosinante & Co, 2019-01-23.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Det er her i Huset, alting sker. Huset er Danmark, synes hun. Nyheder, klassisk musik, moderne musik og underholdning. Lykkehjulet og Ib Hjorts program, hvor alle de hjemmegående sidder og venter på, at deres telefonnummers endetal skal blive trukket, er ren og skær underholdning.”


”Huset”, s. 7.

Anna Elisabeth Jessen (også kaldet Lisbeth) er opvokset i landsbyen Marstrup nær Haderslev i en børneflok på fire. Familien boede på en gård, men da gården blev solgt, tog moren en uddannelse og blev ansat på rådhuset, mens faren blev smed. Anna Elisabeth Jessen har altid skrevet, og som 11-12-årig skrev hun en ungdomsroman, som hun dog ikke sendte nogen steder hen, da den unge forfatter ikke mente, man kunne leve af at udgive bøger. Også derfor forfulgte hun senere journalistvejen, så hun kunne fortsætte skrivningen.

Efter studentereksamen fra katedralskolen i 1975 begyndte Anna Elisabeth Jessen at læse dansk på Københavns Universitet. Hun blev siden hen både journalistuddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og manuskriptuddannet fra Den Danske Filmskole og har boet i Shanghai og Paris.

I mange år fortalte Anna Elisabeth Jessen andres historie gennem sit arbejde for Danmarks Radio, hvor hun siden 1984 især har arbejdet med montagen og dokumentargenren, og som 61-årig sprang hun ud som fiktionsforfatter med ”Om hundrede år”. Figurerne i romanen er opdigtede, men samtidig er de inspirerede af forfatterens eget liv og slægt. Selv siger hun om bogen, der tog hende fire år at skrive: ”Med romanen vil jeg gerne sætte fokus på, at det dansk-tyske forhold stadig er noget, der ventileres og diskuteres her. Jeg tror, at mange sønderjyder godt kan føle sig misforståede og stemplede som værende nationalistiske. Men vi er ikke udkant. Tværtimod er vi tættere på Europa end resten af Danmark. (Dorte Washuus: Folk udenfor Sønderjylland ved ikke meget om, hvad det vil sige at leve i et grænseområde. Kristeligt Dagblad, 2019-02-02).

I dag bor Anna Elisabeth Jessen både på ydre Østerbro og på sine oldeforældres gård i landsbyen Hoptrup nær Haderslev i Sønderjylland. Gården kom hun på gennem sin barndom, og før hun i 1998 overtog den med sin mand, var den beboet af Anna Elisabeth Jessens ugifte onkler og en faster.

Om hundrede år

”En tidlig efterårsdag tager en storm fat i æbletræet. De kan høre, hvor det knager. Marie ser fra vinduet, hvordan stammen begynder at bevæge sig frem og tilbage. (…). Næste år ryger det med som brændsel.”

”Om hundrede år”, s. 258.

Da Anna Elisabeth Jessen i 1998 overtog sin sønderjyske slægtsgård, fandt hun nederst i et skab en gammel brevkorrespondance. Brevene var sendt under Første Verdenskrig – dels mellem hendes bedsteforældre og dels mellem bedstemoren og broren Knud Eriksen, der som kun 26-årig faldt i det, der af sønderjyder kaldes ’Den Store Krig’. Brevene blev inspirationen til debutromanen ”Om hundrede år” (2019), der netop handler om Anna Elisabeth Jessens egen slægtshistorie og om Sønderjylland.

I 101 små tre-femsiders afsnit, hvor hvert stykke har egen overskrift og følger et år fra 1914 frem til 2014, dykkes der ned i en families nære historie. Samtidig relaterer hvert år sig til omverdenens indvirkning på landsbylivet, og eksempelvis optræder det britiske rockband The Beatles i afsnittet om 1965 og 1966, da den verdensomspændende beatlemania raser på sit højeste.

46039696

I første afsnit, ”Spadserestokken”, vender soldaten Hans hjem til sin fødegård med store planer for sit ægteskabelige liv, men på gården mødes han af stive blikke. Første Verdenskrig er brudt ud, og både gårdarvingen Hans og svogeren Marius skal mobiliseres på tysk side, på trods af at familien er dansksindet. Få år efter har Hans lidt en smertefuld død af sennepsgas, og Marius har mistet hørelsen efter tiden i skyttegravene. Hans’ søster Helene arver sammen med Marius gården, og deres fem børn bliver efterfølgende romanens hovedpersoner.

Slægten forgrener sig undervejs i fem generationer, og udgangspunktet er den gamle slægtsgård. Undervejs er der også afstikkere til bl.a. nabogården, hvor den tysksindede og senere russiskvenlige Bosack bor sammen med en del tilløbne hunde. I dette afsnit står forfatterens brug af fortællertype sin prøve. I kraft af sin alvidende fortæller er Anna Elisabeth Jessen inde i sine karakterers hoveder i alle 101 afsnit, og i 1969-afsnittet om Bosacks hunde bliver også hunden RAF den Andens synsvinkel repræsenteret.

Undervejs i bogen sker der to mord, og på den måde fungerer romanen også som et hundrede år langt dække- og opklaringsarbejde.

På trods af de umiddelbare ligheder mellem romanen og forfatterens egen historie er ”Om hundrede år” fiktion. Bogen blev nomineret til Årets debutantpris ved Bogforum 2019 og til DRs Romanpris 2020.