Foto: Tine Harden

Sofie Malmborg

cand.mag. Anne Vindum, december 2020.
Top image group
Foto: Tine Harden

Den ærgerrige danske slavehandler Frederik Bargum er centrum for fortællingen i Sofie Malmborgs prisvindende debut ”Bargums synder”, der udkom i 2020. Med sanselige og nærværende detaljer fra 1700-tallets København, Åbenrå og Europa gør Malmborg historien levende og relevant for nutidige læsere og tilbyder et fascinerende indblik i en slavehandlers økonomiske logik.

47945879

 

 

Blå bog

Født: 1991 i København.

Uddannelse: Antropologi, Københavns Universitet, 2020.

Debut: Bargums synder. Politikens Forlag, 2020. Roman.

Litteraturpriser: Bogforums Debutantpris, 2020. Jens og Helle Kruuses Mindelegat, 2020.

Seneste udgivelse: Bargums synder. Politikens Forlag, 2020. Roman.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Med munden fuld af mad råber Frederik til Leonora, der sidder for den anden ende af det lange bord: – Hører du, Leonora, majestæten har velsignet kompagniet. Nu vil jeg købe mig tre skibe. Tre skibe, der skal sejle i pendulfart med afrejse fra København hver sjette måned. Sejle til Guinea, lastes med guld, elefanttænder og slaver, sejle derfra til plantagerne vestpå …”
”Bargums synder”, s. 104.

Sofie Malmborg er født i 1991 i København og er vokset op på Frederiksberg.

Da hun som led i sin grundforløbsuddannelse som anlægsgartner i 2011 var i lære på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, begyndte hun at lave research på de tobaksmarker, der i 1700-tallet voksede på kirkegårdens sydlige del – den del, der i dag er Hans Tausens Park. I sin research stødte hun på generaltobaksdirektør Frederik Bargum og blev hurtigt fascineret af den her ”mærkelige mand, der havde lavet alle mulige vilde ting,” som hun siger i Politikens podcast ”Tid til bøger”. Hun undrede sig over, at der ikke stod mere om ham på Wikipedia og fortsatte med at opsøge øvrige kilder.

Den optagethed førte til, at hun begyndte at skrive brudstykker om denne Frederik Bargum. Det blev med tiden til et romanprojekt, som Sofie Malmborg har arbejdet på sideløbende med sine studier i antropologi på Københavns Universitet. Da hun på et tidspunkt vandt en redaktionel tekstlæsning hos Dansk Forfatterforening, anbefalede redaktøren Sofie Malmborg at sende teksten ind til et forlag.

Efter syv års arbejde med romanen sendte hun i maj 2018 uopfordret sit manuskript ind til Politikens Forlag, og i marts 2020 udkom så debutromanen ”Bargums synder”, som hun samme år modtog Bogforums Debutantpris for.

Sofie Malmborg blev i sommeren 2020 uddannet som antropolog fra Københavns Universitet med speciale i økonomisk antropologi, og hun fortæller begejstret om sin store fascination af 1700-tallet: ”Det jeg elsker ved 1700-tallet er blandingen af alle de her nye naturvidenskabelige ideer og eksperimenter og at der også var noget helt gakket – hypnose og trylleri og sådan noget, der blev totalt videnskabeliggjort og der blev skrevet manualer for det hele.” Hun fortæller videre om datidens mænd og kvinder i små højhælede sko, stort hår og pudrede parykker, tøj i pangfarver: ”Der var noget festligt ved 1700-tallet og samtidig må det have været ret forfærdeligt.” (Nye skrivende: Med Sofie Malmborg. Dr.dk, 2020-10-17).

Forfatteren er bosat på Nørrebro i København.

Bargums synder

”De fremmødte købere besigtiger slaverne, trykker dem i maven, klemmer sammen om deres muskler, inspicerer deres tandsæt, befaler dem at hoppe på stedet og sætte sig på hug og foretage andre gymnastiske øvelser. Auktionen er hurtigt overstået, slaverne bliver prissat og fordelt mellem de fremmødte. (…) Det var ikke sådan, Frederik havde tænkt sig, at den slags foregik. Han havde forventet noget andet, noget mere ceremonielt, nogle trommer og flag måske.”
”Bargums synder”, s. 228-229.

I 2020 udkom Sofie Malmborgs debut ”Bargums synder”, der er et historisk værk om den danske slavehandler Frederik Bargum. Romanen er fortalt i to spor: I det ene følger man i en tredjepersonsfortælling Frederik Bargum, fra han får andel i sin onkels tømmerhandel og bliver en velhavende købmand, til han forgældet flygter ud af landet og efterlader sig to små børn. I det andet spor hører vi med Frederiks datter Rebecca som jeg-fortæller om det svigt og det enorme savn, han har efterladt – og om den nedarvede synd og skam, datteren slæber rundt på i sit ungdomsliv i Åbenrå.

47945879

Scenen er primært sat i København i den sidste del af 1700-tallet, hvor byen var befolket af fiskedamer på Stranden, finere købmænd og altså denne Frederik Bargum, der i en tidlig alder lagde afstand til sin arbejderfamilie, da han kom i lære hos sin onkel Hr. Gustmeyer og senere blev gift med hans datter Leonora. Ægteskabet præges af kulde og en manglende gensidig interesse, og det slås for alvor i stykker, da deres to små børn dør af kighoste. Leonora forsvinder ind i sorgen og vil ikke se deres næste to børn, Hermann Christian og Rebecca, der vokser op hos barnepiger og ammer.

Frederiks købmandseventyr begynder med norsk tømmer, men han er ærgerrig og ambitiøs, så da han får nys om de økonomiske gevinster ved slavehandel, køber han tre skibe og sætter en storstilet handelsaftale i gang med slaver fra Vestafrika, der sejles til de dansk vestindiske øer, hvor de skal arbejde i plantagerne. Hans investeringer slår dog fejl, og han flygter forgældet ud af landet og rundt i Europas hovedstæder.

I krydsklip er vi i Åbenrå hos den unge Rebecca, der er vokset op hos sin gode præsteonkel Lydolf og netop er kommet i lære hos lægen Hess. Her opdager hun sit talent for sygepleje og nærer en drøm om at blive jordemoder. Hun plages af sine forældres svigt, og en avisnotits sætter hendes verden i skred, da hun erfarer, at hendes far og mor er i live – og sammen – og at de skal retsforfølges i Østrig.

”Bargums synder” er historien om en særlig mand og en omvæltende tid i dansk historie. Sofie Malmborgs grundigt researchede roman tegner med dens sanselige fremstilling af dufte, stemninger og miljøer tydeligt en tid og en ånd op.