isabel allende
Foto: Lori Barra

Isabel Allende (børn og unge)

cand. mag. Katrine Lehmann Sivertsen, iBureauet/Dagbladet Information, 2007.
Top image group
isabel allende
Foto: Lori Barra
Main image
Foto: POLFOTO

De fleste kender nok bedst Isabel Allende for hendes voksenbøger og den særlige magisk-realistiske stil, som blev indledt med den succesfulde debutroman “Åndernes hus” fra 1982. Den chilenske forfatter har dog også skrevet en eventyrtrilogi, som henvender sig til børn og unge. I de tre bøger følger man den amerikanske teenagedreng Alexander Cold og hans excentriske farmors eventyrlige ekspeditioner, der fører dem til Amazonens regnskov, Himalayas bjerge og Afrikas jungle. Med på de farefulde rejser er også pigen Nadia og hendes tro følgesvend, aben Borobá.

Den chilenske forfatter har dog også skrevet en eventyrtrilogi, som henvender sig til børn og unge. I de tre bøger følger man den amerikanske teenagedreng Alexander Cold og hans excentriske farmors eventyrlige ekspeditioner, der fører dem til Amazonens regnskov, Himalayas bjerge og Afrikas jungle. Med på de farefulde rejser er også pigen Nadia og hendes tro følgesvend, aben Borobá. På ekspeditionerne møder de to unge hovedpersoner blandt andet indianere, der kan gøre sig usynlige, en buddhistisk munk med overnaturlige evner, tilfangetagne pygmæer og en åndeverden. De finder også hver deres totemdyr, hvis egenskaber de får hårdt brug for i kampen mod de onde kræfter.

 

29554676

Blå bog

  • Født: 2. august 1942 i Lima, Peru.

  • Uddannelse: Journalist.

  • Debut: La casa de los espiritus, 1982 (Åndernes hus, 1985).

  • Litteraturpriser: Pris for årets roman. Chile, 1983. Pris for årets bog.  Tyskland, 1984. Pris for bedste roman. Mexico, 1985. Quality Paperback Book Club New Voice. USA, 1986. Pris som årets forfatter. Tyskland, 1986. Pris for bedste udenlandske roman. Portugal, 1987. Library Journals Best Book. USA, 1988. Independent Foreign Fiction Award. England, 1993. Books to Remember Award, 1996 og Dorothy and Lillian Gish Prize. USA, 1998.

  • Seneste udgivelse: Ørnen og jaguarens eventyr. Gyldendal, 2012. (Samlet udgave af: La ciudad de las bestias ; El reino del dragón de oro ; El bosque de los pigmeos). Oversat af Iben Hasselbalch.

 

Artikel type
boern

Baggrund

“Han havde et kort forklæde på af plantefiber, og hans bryst var dækket af et dusin halskæder af sneglehuse, frøkerner og vildsvinetænder. Hans hud var rynket som en tusind år gammel elefant og hang i folder om hans skrøbelige skelet. Han bar på en kort lanse, en stok, som der hang en række skindposer på, og en cylinder af kvarts, der raslede som en rangle. Nadia førte hånden op til håret, fiskede ildfluen frem og rakte ham den; oldingen tog imod den og anbragte den mellem sine halskæder. Hun satte sig på hug og gjorde tegn til Alex at han skulle gøre det ligeså som tegn på respekt. Straks satte indianeren sig også ned”.
“Uhyrernes by”, s. 61.

Isabel Allende bliver født i 1942 i Peru, hvor hendes far, Tomás Allende, er udstationeret som diplomat. Da hun er tre år gammel tager hendes mor sine tre små børn med tilbage til Chile, hvor familien kommer fra, og Isabel Allende vokser delvis op hos sine morforældre. Isabels mor gifter sig igen i 1953, og i de følgende fem år bor familien i henholdsvis Bolivia og Beirut. I 1958 vender Isabel Allende tilbage til Chile, hvor hun møder den unge ingeniørstuderende Miguel Frías, som hun gifter sig med i 1962. Året efter får de datteren Paula. I 1964-65 rejser den lille familie rundt i Europa, hvor de blandt andet bor i Schweiz og Bruxelles, før de igen vender tilbage til Chile. I 1966 fødes sønnen Nicolás. De følgende år arbejder Isabel Allende som skrivende journalist, og fra 1970-1975 arbejder hun som tv-journalist. Efter det blodige militærkup mod Chiles præsident Allende, som er Isabel Allendes halvonkel, flytter hun i 1975 til Venezuela med sin familie. Fra barns ben har Isabel Allende været vant til at flytte til nye lande. Flugten fra Chile er dog langt fra det, hun havde forestillet sig: “Da jeg kom tilbage til Chile som 15-årig, besluttede jeg, at jeg aldrig ville forlade landet. Men under militærdiktaturet blev det for farligt, og jeg flygtede til Venezuela. Vi faldt dog aldrig til, aldrig pakket ud, fordi vi regnede hele tiden med at tage tilbage” (Susanne Bernth: “Chileneren, der kom til at elske sit eksil”. Berlingske Tidende 2004-10-03). (Susanne Bernth: “Chileneren, der kom til at elske sit eksil”. Berlingske Tidende 2004-10-03).

Forfatterinden beskriver sig selv som historiefortæller og forklarer, at denne evne til at fortælle historier hænger sammen med hendes barndom: “Vi har alle et liv, og fordi jeg er blevet nødt til at bryde op så mange gange, har jeg måttet fortælle folk om mig selv så mange gange. Og hver gang jeg fortæller mit liv, tilføjer jeg nye ting (…) Så spørger du mig, hvad der er værd at skrive om, afhænger det af hvert enkelt liv, men lige så meget af hvordan du kan huske og fortælle din rejse gennem livet” (Charlotte Sejer Pedersen: “Halvanden meter kan nå rundt om verdenen – og Willie”. Politiken 2004-10-02). (Charlotte Sejer Pedersen: “Halvanden meter kan nå rundt om verdenen – og Willie”. Politiken 2004-10-02).

Da Isabel Allendes bedstefar i 1981 er ved at dø, skriver hun et langt brev til ham. Brevet bliver det første udkast til hendes debutroman, “La casa de los espiritus” (“Åndernes hus”). I 1987 bliver forfatterinden skilt fra sin første mand og flytter til San Francisco i USA for at bo sammen med sin nuværende mand, advokat Willie Gordon. I 1992 oplever Isabel Allende sit livs sorg, da datteren Paula dør. De følgende år skriver hun både en bog dedikeret til sin datter, en kogebog og en erindringsbog. Herefter påbegynder hun sin ungdomstrilogi. I 2004 bliver Isabel Allende udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør.

Uhyrernes by

“Denne lille gruppe mennesker i en lillebitte landsby midt i junglen var usynlige i det endeløse univers. Deres levetid var kortere end brøkdelen af et sekund i uendelighedens tidsregning. Eller måske eksisterede de slet ikke, måske var mennesker, planeter og alt andet i skabelsen ikke andet drømme, illusioner. Han smilede med ydmyghed ved tanken om, at han for ikke særlig mange dage siden havde regnet sig selv for universets centrum”.
“Uhyrernes by”, s. 142.

I 2002 udkommer ungdomsromanen “La ciudad de la bestias” (“Uhyrernes by”, 2002), som er den første i en række på tre bøger om den amerikanske dreng Alexander Colds eventyrlige oplevelser. I begyndelse af bogen har den femtenårige dreng et voldsomt mareridt. Han drømmer, at en stor fugl kommer og tager hans mor. Alexanders mor er da også alvorlig syg af kræft, og det resulterer i, at han bliver sendt hen til sin excentriske farmor. Sammen med farmoderen drager Alexander på en ekspedition til et uudforsket sted i den brasilianske Amazonejungle. Et af ekspeditionens formål er at finde og vaccinere en isoleret indianerstamme mod udefrakommende sygdomme. Men Alexanders farmor leder efter noget helt andet – nemlig et mystisk uhyre a la den afskyelige snemand, som udsender en frygtelig lugt. (“Uhyrernes by”, 2002), som er den første i en række på tre bøger om den amerikanske dreng Alexander Colds eventyrlige oplevelser. I begyndelse af bogen har den femtenårige dreng et voldsomt mareridt. Han drømmer, at en stor fugl kommer og tager hans mor. Alexanders mor er da også alvorlig syg af kræft, og det resulterer i, at han bliver sendt hen til sin excentriske farmor. Sammen med farmoderen drager Alexander på en ekspedition til et uudforsket sted i den brasilianske Amazonejungle. Et af ekspeditionens formål er at finde og vaccinere en isoleret indianerstamme mod udefrakommende sygdomme. Men Alexanders farmor leder efter noget helt andet – nemlig et mystisk uhyre a la den afskyelige snemand, som udsender en frygtelig lugt.

24262596

Turen kommer til at byde på mange nye farer for drengen, som stifter bekendtskab med alt fra giftpile, anakonda-slanger, fugleedderkopper, bidende ildmyrer til ekspeditionsmedlemmer med skumle bagtanker. Men først og fremmest bliver ekspeditionen fuld af nye fantastiske indtryk og oplevelser. Med på ekseditionen er også den trettenårige Nadia, som har boet i junglen hele sit liv. Sammen begiver de to børn sig ind i junglen, hvor virkeligheden blander sig med myte og magi. Undervejs møder Alexander blandt andet sit totemdyr og gennemgår en indiansk manddomsprøve. Nadia lærer ham også at se med sit hjerte og stole på sin intuition.

Fortællingen er blandt andet en udviklingshistorie, der skildrer Alexanders modning til en ung mand. Ekspeditionen kommer på mange måde til at forandre drengen og hans syn på verden og livet. Isabel Allendes hovedperson har hidtil kun troet på fornuften og på friheden til at skabe sit eget liv, men nu begynder han også at tro på skæbnen, drømmene, intuitionen og magien. Han lærer også at springe ud i de eventyr, der viser sig, og improvisere, når han møder nye udfordringer.