bob dylan
Bob Dylan
Foto: Jim Scalzo / Scanpix

Bob Dylan

Artikel type
voksne
cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. 2016.
Top image group
bob dylan
Bob Dylan
Foto: Jim Scalzo / Scanpix

Den amerikanske musiker og sangskriver Bob Dylan har haft massiv indvirkning på det 20. århundredes musikhistorie. Fra sin debut i 1962 til de seneste års covernumre har han med sin stemme, sarkasme og sære, gnavne facon gang på gang formået at skille vandene.

I oktober 2016 fik han Nobelprisen i litteratur for at skabe nye poetiske udtryk i den amerikanske sangtradition. Hans stil beskrives måske bedst som en kamæleons. Man ved aldrig, hvilken retning udtrykket tager. Dylans tekstunivers har ændret sig fra ungdommens tidlige pacifistiske protester over svært tilgængelige tableauer befolket af et rablende karneval af vagabonder, narkomaner, Shakespeare og smukke kvinder til på de seneste plader at kredse om alder, tid og død i et patchwork af referencer til litteratur, musik og Biblen.

52396905

Blå bog

Født: 24. maj 1941 i Duluth, Minnesota, USA.

Uddannelse: Efter seks måneder på University of Minnesota i 1959 droppede Bob Dylan ud. Han skal have sagt, at han ikke var enig med skolen, at han læste meget i den periode, men ikke pensum.

Debut: Bob Dylan. Columbia Records, 1962.

Litteraturpriser: Æres-Pulitzerpris, 2008. Musikmagasinet The Rolling Stone kårede i 2011 ”Like a Rolling Stone” til den bedste sang i verden. Nobelprisen i litteratur, 2016.

Seneste udgivelse: Fallen Engels. Columbia Records, 2016.

Inspiration: Woody Guthrie, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Gregory Corso, Lawrence Ferlinghetti m.fl.

 

bob