Richard Ford
Foto: Tiderne skifter

Richard Ford

cand.mag. Maria Roslev, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Top image group
Richard Ford
Foto: Tiderne skifter

Indledning

Richard Ford debuterede med romanen ”A Piece of My Heart” i 1976, men først med romanen ”Sportsjournalisten” fra 1986 fik han sit gennembrud. Romanen introducerer hovedpersonen Frank Bascombe, der går igen i murstensromanerne ”Uafhængighedsdag” og ”Som landet ligger”. Trilogien har givet Richard Ford stjernestatus, og han anses af kritikere verden over som en af USA's helt store litterære stemmer på linje med William Faulkner og Ernest Hemingway. ”Canada” fra 2012 er af flere kritikere udråbt til et mesterværk. I ”Kald mig Frank” fra 2014 vender Fords hverdagshelt Frank Bascombe tilbage, selvom hans historie egentlig var slut. Bascombe er en livagtig og elsket romanfigur, en mand af sin tid, og et rammende billede på amerikansk middelklasseliv – han er ikke nem at slippe.

 

54825641

Blå bog

Født: 16. februar, 1944 i Jackson i Mississippi, USA.

Uddannelse: BA i litteratur fra Michigan State University i 1966. MA i litteratur og creative writing fra California University i 1970.

Debut: A Piece of My Heart. 1976.

Litteraturpriser: PEN/Faulkner Award, 1987 og 1995. Pulitzer-prisen, 1995. The Paris Reviews Hadada-pris 2019.

Seneste udgivelse: Gradvise små justeringer. Klim, 2022. Oversat af Ninna Brenøe.

Inspiration: Raymond Carver.

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg er sikker på, at man har en bedre chance her i livet – for at overleve – hvis man er god til at affinde sig med tab; hvis man kan klare sig igennem uden at blive kynisk; hvis man kan indordne sig, som Ruskin lader forstå, og bevare proportionssansen, forbinde de uensartede elementer til en helhed, der rummer det gode, selv om det gode ikke altid er nemt at finde.”

”Canada”, s.397.

Richard Ford blev født i Jackson i Mississippi i 1944, hvor han voksede op som enebarn. Da hans far døde, var Ford stadig kun en stor dreng på 16 år. Han flyttede med sin mor til Little Rock i Arkansas for at bo hos bedsteforældrene. Derfra gik turen senere til Michigan, hvor han studerede litteratur på State University. Siden har han flyttet en del, og han har sammen med sin kone boet utallige steder i USA. 

At Richard Ford blev forfatter, tilskriver han til dels sin opvækst i Mississippi. Han voksede nemlig op i nærheden af både forfatteren William Faulkner og forfatterinden Eudora Welty, og derfor var ”tanken om at blive forfatter en reel mulighed, der var indgroet i alle der. At skrive litteratur lå simpelthen bare i luften i Mississippi.” (Synne Rifbjerg: Richard Ford. Shooting for the stars. Channel.louisiana.dk, 2012).

Et mislykket forsøg på at få et job på en lokalavis efter studierne blev det, der i sidste ende fik ham til at vælge livet som forfatter. Han fortæller: ”De var helt ligeglade både med min grad og mine gode karakterer. Så jeg gik hjem til min mor og meddelte, at jeg ville forsøge at leve som forfatter.” (Phil Hogan: To be Frank. The Guardian, 2006-09-24). Og trods sin ordblindhed kastede han sig ud i det.

Fords to første bøger ”A Piece of My Heart” fra 1976 og ”The Ultimate Good Luck” fra 1986 er begge anmelderroste romaner, og han blev endda indstillet til Hemingway-prisen for sin debutroman.

Men bøgerne solgte ikke så godt, og Ford så sig nødsaget til at forlade forfattertilværelsen igen til fordel for et job som journalist for et sportsblad. Et job han kom til at holde af, men da magasinet gik nedenom og hjem, vendte han tilbage til livet som forfatter. Han skrev ”Sportsjournalisten”, der blev hans store gennembrud. Med opfølgeren ”Uafhængighedsdag” fik han tildelt både Pulitzer-prisen og PEN/Faulkner Award’en.

Ford mødte sin kone Kristina Hensley allerede på college. Hun var 17. Han var 19. De blev gift i 1986 og har været sammen siden. Parret har ingen børn, men de har tre hunde.

Blandt Fords nære venner findes mange andre store forfattere bl.a. Raymond Carver, der døde af kræft i 1988. Ford følte et helt særligt slægtskab med vennen, fordi de begge voksede op i syden, og Carvers død var et stort tab.

 

Vildt liv

””Det var en god idé,” sagde min far. Han så på mig og smilede en gang til. ”Det er et vildt liv, knægt, hvad?” sagde han.
”Han ved ikke, hvad der er vildt, og hvad der ikke er det.” Min mor sagde det surt, som for at irettesætte ham, og uden sympati. Hun rejste sig og blev stående bag sofabordet med de to spil kort. Hun ventede på, at vi skulle gå.”
”Vildt liv”, s. 163.

Wildlife” fra 1990 (”Vildt liv”, 1990) er Richard Fords fjerde roman, men den første, der er oversat til dansk (Fords tredje roman ”Sportsjournalisten” blev først oversat og udgivet i 1995 i Danmark). Som det gælder for de fleste af Fords romaner, fortælles den af en mandlig jeg-fortæller, i dette tilfælde Joe Brinson. Han er 16 år, mens begivenhederne finder sted, men han fortæller historien på afstand som voksen mand.

Romanen foregår i Great Falls i Montana, hvor Joe lige er flyttet til med sine forældre. Familien flytter meget styret af farens job, og man fornemmer tydeligt rodløsheden især hos moren. Joes far er et naturtalent til golf, og han ernærer sig ved at undervise i sporten. Han har en ukuelig tro på, at han nok skal ende med at blive rig en dag, og det er den drøm, familien lever efter. Men efter uretmæssigt at være blevet anklaget for tyveri i golfklubben og derfor opsagt, tager han op i bjergene omkring byen for at hjælpe med at slukke en skovbrand, der har raset i flere uger.

Men det er ikke kun i skovene, det brænder. Det ulmer også under overfladen i familien. Joes mor, der både er lærerinde og livredder, er ikke lykkelig. Hun føler. livet burde rumme mere. I farens fravær kaster hun sig ud i et eventyr med lillebyens rigmand Warren Miller. Joe bliver utroskabens passive tilskuer. Fra sin voyeuristiske position overværer han morens kødelige eskapader, hvilket får ham til at føle sig ansvarlig for hændelserne. Det hele ender med, at moren flytter – ikke sammen med Warren – men for sig selv. Efter et par år vender hun tilbage, og forældrene lever derefter sammen i mange år. Men på det tidspunkt er jeg-fortælleren blevet voksen og flyttet hjemmefra.

Fords hverdagsrealisme fremstilles i en nøgtern og fåmælt stil, der bæres af korte, præcise dialoger. Romanens minimalistiske stil harmonerer godt med hovedpersonens følelsesmæssige distancerede gengivelse af trekantsdramaet.

”Vildt liv” er en fortælling om en familie i krise. Det er også fortællingen om en pubertetsdreng, der bliver voksen og taber sin uskyld.