Jim Højberg

Vagn Sohn, skribent, 2004. Blå bog og bibliografi opdateret maj 2024.
Main image
Højberg, Jim
Foto: Linnea Højberg Bitsch

Dansk forfatter. Har skrevet børnebøger, bl.a. letlæsningsbøger. Jim Højbergs bøger kan du finde både på hylderne for skønlitteratur og faglitteratur.

Men der er altid spænding at finde i bøgerne, hvilket ikke altid er tilfældet i faglitteratur. I mange af bøgerne bliver drøm til virkelighed. Eller er det omvendt? Hvis du har fået fortalt om en afhugget grøn hånd, lige før du skal falde i søvn, og du drømmer og vågner midt om natten og hører noget pusle som en hånd, kan man blive virkelig skræmt af sine drømme.

 

 

138478807

Blå bog

Født: 22. december 1953 i Fredensborg.

Uddannet: Børnebibliotekar. Børne- og ungdomskulturuddannelse fra Syddansk Universitet. Far til 3 døtre og bosiddende i Jelling.

Debut: Kampen for et frit land. Forum, 1981.

Litteraturpriser: Jelling kommunes kulturpris, 1997. Danmarks Biblioteksforenings, Vejle Amts kulturpris, 2003.

Seneste udgivelse: Illegale blade. Elysion, 2024. Illustreret af Susanna Hartmann. (Bjarne under besættelsen, 4).

Artikel type
boern

Om Jim Højberg

Jim Højberg er født i Fredensborg, men da han var et halvt år flyttede familien til Rønde på Djursland. Videre flyttede de til Koldby i Thy, da Jim var 7 år, og han betragter sig i dag som Thybo, skønt han flyttede derfra efter sin studentereksamen.

Jims far var lærer på Koldby skole. Og han var en storslået fortæller og en stor inspiration for Jim. Mange af hans elever husker stadig hans fortællinger, blandt andre den om, hvordan han under besættelsen kørte rundt med Winston Churchill i en kiste bag i en rustvogn. Jim Højbergs far blev stoppet af tyskerne, der undrede sig over, at der kom røg ud af kisten. Churchill lå selvfølgelig og røg sin uundværlige cigar i kisten. Faren kunne til understøttelse af historiens sandhed fremvise et ar, hvor han blev ramt af tyskerne under sin flugt. Historien er blandt inspirationskilderne til Med kisten fuld af agenter.

Som spejder var Jim Højberg den, der fortalte de andre spejdere historier i soveposen, gerne spøgelseshistorier. Senere fortalte han gennem 10 år om Agent 3-2-1-Bang i Radio Fyn.

Jim Højberg er ordblind. Det var således en kamp for ham at komme i gymnasiet. Et 6-tal i diktat sikrede ham adgangen. En lavere karakter ville have sendt ham ud på en helt anden livsbane. Jim Højberg har været bibliotekar i Højby ved Odense, Egebjerg på Sydfyn og fra 1994 i Vejle.

Det kunstneriske og poetiske menneske er centralt for Jim Højberg. Han har i Vejle opbygget Det Musiske Børnebibliotek, hvor der blandt mange andre initiativer har været ansat en danser. Han var i foråret 2004 ansat som forfatter af kommunen og udlånes til skoler og institutioner.

Hvad læser forfatteren?

Den børnebog, som har gjort størst indtryk på Jim Højberg er Ronja Røverdatter af Astrid Lindgren. Første gang han læste den, syntes han den var god. Men da han så senere læste den højt for sin datter, var han helt ødelagt, da han kom til stedet, hvor Ronja og hendes far bryder med hinanden. De to elsker hinanden over alt, men på grund af en uoverensstemmelse frasiger de hinanden. Det værste man som barn – og voksen - kan forestille sig, beskriver Astrid Lindgren her med en fantastisk selvfølgelighed.

Som voksen læser han Svend Åge Madsens bøger og den norske forfatte Jan Kjærstad. Men gode krimier ligger også fremme på bordet.