jan kjærstad
Foto: Hæge Håtveit Moe

Jan Kjærstad

Artikel type
voksne
Frederik Tygstrup. 2000. Opdateret af stud.mag. Ida Winther-Jensen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Top image group
jan kjærstad
Foto: Hæge Håtveit Moe
Main image
Kjærstad, Jan
Foto: Lars Hansen / POLFOTO

Indledning

Jan Kjærstad er en af de forfattere, der ikke lader sig rubricere ud fra det traditionelle skel mellem "eksperimenterende" og "tilgængelig" litteratur.

Kjærstad arbejder meget bevidst med formen i sine romaner og bryder den ligefremme historiefortælling op, spiller på referencer til den litterære og kulturelle tradition og leger med fortællerens og læserens roller, sådan som det kendes fra den eksperimenterende tradition. Og først og fremmest rummer romanerne en central eksistentiel dimension.

Jan Kjærstads romaner er altid bygget op omkring mennesker, der søger i deres tilværelse. Mennesker der forsøger at komme til rette med deres historie, og mennesker der lader sig rive med af deres længsler og passioner. Hvad er et menneske? Hvordan hænger et liv sammen? Hvordan bærer vi os ad med at leve og opleve os selv som mennesker i den samtidige historie, hvordan kan vi udtrykke vores forventninger, ønsker og længsler? Disse er centrale spørgsmål i Kjærstads forfatterskab.

52347556

 

Blå bog

Født: 1953 og opvokset i Oslo-forstaden Grorud, Norge.

Uddannelse: Uddannet teolog.

Debut: Kloden dreier stille runt, 1980.

Litteraturpriser: Norsk kritikerlaugs pris, 1984. Aschehougprisen, 1993. Den tyske Heinrich-Steffens-Preis, 1998. Nordisk Råds Litteraturpris, 2001.

Seneste udgivelse: Slægters gang : fortællinger fra et glemt land. Samleren, 2016. (Slekters gang : fortellinger fra et glemt land, 2015). Oversat af Camilla Christensen. Roman.

Inspiration: Salman Rushdie.