Rasmus Juul

Artikel type
illustratorer
bibliotekar Kirsten Bystrup, iBureauet/Dagbladet Information, 2007/2012.
Main image
Juul, Rasmus
Foto: Rasmus Juul

Rasmus Juul hører til den yngre generation af illustratorer, der har præget børnebogen siden årtusindeskiftet. Hans markante personlige stil viser sig allerede i debuten, billedbogen “Kent og Ralle finder en skat”: de sorte konturstreger, de mange fortællende detaljer, de karikerede personer og de særlige baggrunde, der med deres store variation og stoflighed bliver en væsentlig del af billedfortællingen. Det er tegninger, der kombinerer inspiration fra tegneserien med en række andre billedmæssige udtryk, bl.a. mexicanske vægmalerier, graffiti, reklamer fra 1950’erne, tegnefilm, amerikanske illustrationer og Rasmus Juuls egne børns tegninger. Det er billeder, der tydeligt er tegnede med stort overskud, og som indeholder stærke elementer af leg og glæde.

Ved siden af sin billedbogsproduktion tegner Rasmus Juul også illustrationer til magasiner, aviser og fagbøger. Han fik blandt andet stor opmærksomhed og mange læseres bevågenhed med sine illustrationer til en række fagbøger om sproget, hvor den første var: “Skeletter i skabet og 73 andre talemåder forklaret for børn”. I disse bøger viser han sin særlige evne til omsætte sproglige udtryk til selvstændige billedfortællinger ofte med en overrumplende og sjov pointe.

51559096

Blå bog

  • Født: 2. marts 1972 i Frederiksværk.
  • Uddannelse: Autodidakt.
  • Debut: Kent og Ralle finder en skat (billedbog), 2001.
  • Priser og legater: Litteraturrådets arbejdslegat, 2002.  Statens Kunstfonds arbejdslegat, 2003. Optaget på æreslisten for Kulturministeriets Illustratorpris med “Kent og Ralle finder en skat”, 2002. Indstillet til IBBY’s Honourlist som illustrator for Selskabet for Børnelitteratur, IBBY Danmark med “Hr. Pippeli Poul”, 2004. Deltager i illustrationsbiennalen i Bratislava med ill. fra “Hr. Pippeli Poul”, 2005.
  • Seneste udgivelse: Wagn, Hélène og Sarah Wagn Møller: Så er den ged barberet og 80 andre sjove vendinger med dyr. Gyldendal, 2015. Illustreret af Rasmus Juul. Talemåder.