birgitte lorentzen
Foto: Henrik Kristensen

Birgitte Lorentzen

stud.public. Martine Stock, iBureauet/Dagbladet Information. 2015.
Top image group
birgitte lorentzen
Foto: Henrik Kristensen
Main image
Lorentzen, Birgitte
Foto: Forlaget Bookbooks

Birgitte Lorentzens forfatterskab kredser om det mystiske og paranormale. Hun har fortrinsvis skrevet psykologiske ungdomsgysere, der blander okkult overtro med rå realisme og tager udgangspunkt i historiske begivenheder. Forfatterskabet kredser desuden om pubertet, kærlighed, liv og død. I gysertrilogien om teenagerne Mads og Lulu diskuterer Birgitte Lorentzen, hvad det vil sige at være normal og retter en kritik mod nutidens samfund, der ifølge hende har en tendens til at stille en diagnose, så snart nogen er anderledes. Cykose-trilogien er nomineret til den fornemme, franske pris "Le Prix des incorruptibles 2014/2015".

53143431

 

Blå bog

Født: 10. oktober 1963 i Søborg.

Uddannelse: Bachelor i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 1995.

Debut: Cykose. Gyldendal, 2011.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Gys i Toscana. Zuperbooks, 2017.

Inspiration: Astrid Lindgren, J.K. Rowling og Willard Motley.

Artikel type
boern

Baggrund

”Væggene er overmalede med graffiti. Der er masser af hårde statements, såsom Fuck the Police, Violence la Police, Big Brother vous regarde og så ellers en masse navne og tal, som folk nok bare har skrevet, mens de alligevel stod her og kedede sig eller fyrede en fed.”
”Hypnosia”, s. 187.

Birgitte Lorentzen er født i 1963 og opvokset i Søborg. Hun har gået på Søborg Skole og på det daværende Søborg Gymnasium. Senere blev hun bachelor i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og uddannede sig herefter til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 1995.

Siden hun var ung, har Birgitte Lorentzen interesseret sig for det overtroiske og paranormale: ”Jeg har altid været fascineret af det overtroiske, okkulte og mørke – specielt som teenager,” siger Birgitte Lorentzen (Carsten Egeholt: Ungdomsgyser fra Søborg-borger. Gladsaxe Bladet, 2010-06-08). Interessen for det mystiske og overnaturlige har hun udfoldet i sit virke som forfatter, hvor hun blandt andet har skrevet ungdomstrilogien om teenagerne Mads og Lulu, der oplever uhyggelige, overnaturlige og spirituelle fænomener.

Inden Birgitte Lorentzen debuterede som forfatter, arbejdede hun som journalist, tilrettelægger og redaktør på blandt andet Danmarks Radio og TV2, hvor hun har tilrettelagt dokumentarprogrammer og skrevet manuskripter til for eksempel DR-programmerne ”Store Danskere” og ”Husker du”.

I 2010 udkom debutromanen ”Cykose”, der er første bind i serien om teenagerne Mads og Lulu. Birgitte Lorentzen havde ikke forestillet sig, at hun skulle skrive bøger til unge: ”Egentlig havde jeg aldrig forestillet mig, at jeg ville komme til at skrive ungdomsromaner, men jeg fik ideen til at bruge gys som motor og sammenkoble historien med tungere historisk stof,” fortæller hun (Jan Løfberg: Fransk succes for Søborg-forfatter. Gladsaxe Bladet, 2014-06-24).

Inden Birgitte Lorentzen skrev debutromanen, deltog hun i en romankonkurrence: ”Jeg deltog i en romankonkurrence udskrevet af Aschehoug, men ingen af de indsendte manuskripter var åbenbart gode nok til udgivelse,” siger hun (Jan Løfberg: Fransk succes for Søborg-forfatter. Gladsaxe Bladet, 2014-06-24). Afslaget satte dog ikke en stopper for forfatterdrømmen, og senere fik hun inspiration til ”Cykose”, der også er udkommet i Frankrig, hvor den har vundet bred anerkendelse.

Birgitte Lorentzen har også skrevet litteratur til voksne. I 2012 udkom biografien om den danske bokser Jørgen Gamle Hansen, ”Gamle Hansen”.

Cykose-trilogien har høstet stor succes i Frankrig og Canada og er som den første danske roman nomineret til den fornemme, litterære franske pris "Le Prix des incorruptibles 2014/15". Nomineringen betyder at romanen læses i mere end 7000 franske skoler.

Cykose

”På vej ned ad trappen ryster Mads som et espeløv, og han bliver ved med at mumle underlige ting, som jeg ikke helt kan forstå. Jeg begynder at blive virkelig nervøs for, hvad det er, vi har gang i.”
”Cykose”, s. 213.

Birgitte Lorentzens ”Cykose” fra 2011 er første bind i ungdomsbogstrilogien om Luise ”Lulu” og Mads.

15-årige Lulu bor på Frederiksberg Allé, oven på resterne af Den Franske Skole, der under Anden Verdenskrig ved en fejl blev bombet, hvilket kostede over hundrede børn og nonner livet. Siden da er der gået mere end et halvt århundrede, og Lulu er begyndt at drømme om en mystisk lille pige. Drømmene bliver mere og mere virkelige, og Lulu frygter, at hun er ved at blive sindssyg, for hun kan ikke finde ud af, om den lille pige er en drøm, eller om hun er virkelighed.

28234554

På skolen støder Lulu tilfældigt ind i afvigeren ”Psyko Mads” fra C-sporet, specialklassen, og noget tyder på, at han også kan se den lille pige. På trods af Lulus fordomme om Mads finder hun ud af, at de har en del til fælles. Sammen må de prøve at hjælpe pigen og finde ud af, hvorfor hendes ånd ikke vil forlade jorden. Opklaringsarbejdet fører Lulu og Mads rundt i København, hvor de finder forskellige spor, der leder dem tættere på svaret.

”Cykose” er en psykologisk ungdomsgyser, der bevæger sig i spændingsfeltet mellem fantasi og realisme. Det er en historie om venskab og fordomme, og om at tingene ikke altid er, som de ser ud til. Mads er kendt på skolen for at være ”skør”, men måske skyldes hans særegenhed i virkeligheden, at han har overnaturlige evner. Samfundets normalitetsbegreb diskuteres gennem de paranormale oplevelser, som Mads og Lulu er ude for, og der sættes spørgsmålstegn ved, hvad der er ”normalt”.

De mystiske og overnaturlige fænomener er baseret på virkelige, historiske begivenheder: bombningen af Den Franske Skole den 21. marts 1945. Historien fortælles af Lulu, der flere steder henvender sig direkte til læseren gennem spørgsmål som for eksempel: ”Kender du det?”. Begivenhederne udspiller sig i kronologisk rækkefølge og er fortalt i nutid i et realistisk og enkelt sprog.