Jim Lyngvild

cand.theol. Charlotte Hitzner Jørgensen, iBureauet/ Dagbladet Information. 2015. Blå bog og bibliografi opdateret januar 2024.
Main image
Lyngvild, Jim
Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Ligædere, klippeskrigere, prinsesser og enhjørninger. Jim Lyngvild er en alsidig forfatter, der både skriver fantasy til de yngste og kogebøger til voksne vikingekokke. Tematisk kredser Jim Lyngvild i sit forfatterskab ofte om det ensomme barn, der trods ydre modgang i form af fysiske handicap, mobning eller fattigdom finder sin indre styrke i kampen mod truende ondskab.

 

 

 

137783673

Blå bog

Født: 27. december 1978, Holbæk.

Uddannelse: Designer fra Fashion Design Akademiet.

Debut: Mary – prinsesse med stil. Aschehoug, 2006.

Litteraturpriser: Nomineret til en Orla-pris for bogen Nordisk mytologi i 2012.

Seneste udgivelse: Redder, Pernille og Jim Lyngvild: Uden skam - det geniale kup. Falco, 2024. (Uden skam, 1).

Inspiration: Anne Marie Helger, Jytte Abildstrøm og Karl Lagerfeld.

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

””Tro ikke, at du er hvem som helst, Jerod. Bare fordi du har glemt din fortid, betyder det ikke, at den er borte. Denne bog skal lede dig på en rejse, min ven, en rejse, der begynder nu.””
”Skyggernes bog”, s. 23.

Jim Lyngvild er født den 27. december 1978 i Holbæk på Vestsjælland. Han voksede op i Albertslund sammen med fire søskende og sin mor. Jim Lyngvild havde en turbulent skoletid, der var præget af mobning og skoleskift. Efter en indlæggelse på det psykiatriske hospital Nordvang fandt lægerne ud af, at Jim Lyngvild havde en høj IQ, og at mange af hans problemer i skolen bundede i kedsomhed.

Selv siger Jim Lyngvild om sin skoletid: ”Jeg havde en forfærdelig skolegang. Jeg blev misfortolket. I 80erne var der ikke skoler for børn med særlige evner eller interesser. Hvis man ikke kunne regning og matematik, så blev man betegnet som et problembarn, og det blev jeg også. Jeg blev endda indlagt på børneafdelingen på Nordvang psykiatriske afdeling, men jeg blev hurtigt udskrevet, for det, som var galt, var, at jeg ikke blev stimuleret. Jeg fik ikke de opgaver, jeg havde behov for. Jeg fik at vide, at jeg var anderledes og mærkelig, et problembarn, og det er enormt svært at få at vide for et barn - i stedet for at blive støttet. Jeg blev støttet hjemmefra, og jeg havde en mor, som kæmpede for mig overalt, men jeg følte mig overhovedet ikke stimuleret. Jeg hadede skolen som pesten.” (Henrik Dannemand: ”Jeg vil sparke livet i røven.” Berlingske Tidende, 2010-02-21).

Da Jim Lyngvild forlod folkeskolen, begyndte han først på uddannelsen som urmager, siden som fotograf. Sin endelige uddannelse fik Jim Lyngvild på Danish Fashion Academy, hvor han blev uddannet designer. I mange år drev han forretningen Gespenst, hvor han solgte tøj, han selv havde designet.

I 2006 debuterede Jim Lyngvild som forfatter, og siden er fulgt et hav af titler, der omhandler alt fra heste, over mode, til fantasy og nordisk mytologi.

Sideløbende med sin forfattervirksomhed har Jim Lyngvild en masse bolde i luften. Han ejer blandt andet et kosmetikfirma, designer tøj, holder foredrag og fungerer som modekommentator for Ekstra Bladet.

Jim Lyngvild er bosiddende nær Korinth på Fyn med sin mand Morten.

Kongen-serien

”På jorden ved siden af tre døde ulve lå en lille undseelig skikkelse. Det så ud, som om han sov, og kun det store åbne sår hen over den blottede mave afslørede, at noget var galt. Jerod faldt på knæ ved siden af tumlingen og græd.”
”Skyggernes bog”, s. 114.

I 2009 udkom første bind i Jim Lyngvilds Kongen-serie, ”Skyggernes bog”, og i 2010 fulgte andet og sidste bind, ”Urials krone”. Begge bøger er udstyret med et omfangsrigt register over de mytiske figurer, der optræder i fortællingen.

Hovedpersonen Jerod har som lille mistet sine forældre i en lavineulykke. Efter ulykken bliver han adopteret af en gammel dame, som han kalder for bedstemor.

På Jerods femtenårs fødselsdag giver bedstemoren ham en eventyrlig gave. En ældgammel bog, der hedder Skyggernes bog. Bedstemoren fortæller, at bogen rummer Jerods historie. Det viser sig, at Jerod ikke er en almindelig dreng. Han er udset til noget stort. Jerod er den retmæssige arving til tronen i landet Anglesey. Anglesey er et magisk rige befolket af elvere, talende ulve, enhjørninger, hekse og troldmænd og er regeret af den onde elverfyrste Daray, hvis største svaghed er at han ikke tåler dagslys.

Jerod drager med Skyggernes bog under armen til Anglesey, hvor han må kæmpe mod Daray og hans allierede for at redde landet fra ondskaben.

29080518

Jerod og Daray prøver begge at finde kong Urials krone. En krone, der ifølge sagnene sikrer sin ejer udødelighed og uovervindelighed. Men det er ingen let opgave, for da Urial blev mæt af dage, besluttede han i håbet om, at kronens kræfter ikke skulle blive misbrugt, at dele kronen i fire: Tidernes ring, Dødens rubin, Forfængelighedens krave og Retfærdighedens medaljon.

Tematisk kredser de to bind i Kongen-serien om kampen mellem det gode og det onde og om overgangen mellem barndom og voksenliv. Det er en klassisk fortælling om helten, der tager på en rejse og undervejs i kraft af sine oplevelser vokser som menneske. Jerod drager af sted på en farefuld færd, uden at vide hvem han selv er. Andre har fortalt ham, hvem han er og hvad han skal blive, men han har ikke erfaret det selv. Det forhold ændres i løbet af fortællingen, og Jerod må til sidst træffe et afgørende valg: hvilket menneske han vil være, og hvilket liv han vil leve?