Christopher Paolini

Signe Juul Kraft, iBureauet/Dagbladet Information, 2007.
Main image
Paolini, Christopher
Foto: POLFOTO

Indledning

I 2003 debuterede den kun 19-årige Christopher Paolini med fantasy-romanen “Eragon”. Bogen røg direkte ind på USA’s bestsellerliste, hvor den blev i 98 uger, og i 2006 blev den filmatiseret. “Eragon” inviterer læseren indenfor i et fascinerende univers fyldt med magi og spændende væsner som drager, elverfolk, Urgaler og Skygger. Den fantasifulde fantasy-verden levner, til trods for det rigt illustrerede magiske univers, også plads til mere jordnære og almengyldige problematikker som sorgen over at miste, udvikling fra barn til voksen og kampen mellem gode og onde krafter i den ydre såvel som i den indre verden.

 

29233942

Blå bog

Født: 17. november 1983 i Southern California, USA.

Uddannelse: Hjemmeundervisning op til gymnasieniveau.

Debut: Eragon, 2003 (Eragon, 2004).

Litteraturpriser: Ingen.

Seneste udgivelse: Arven eller Sjælenes hvælving. Carlsen, 2012. (Inheritance, 2012). 4. bog af Arven. Oversat af Ole Steen Hansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

“Eragon skreg, idet jorden forsvandt under dem, og de hævede sig op over træerne. Turbulensen pressede ham bagud og rev luften ud af munden på ham. Saphira ignorerede hans skræk og satte kursen mod Rygkammen.”

“Eragon”, s. 81.

Christopher Paolini blev født den 17. november 1983 i Southern California, og voksede op ved bredden af Yellowstone River i Montana sammen med sine forældre og lillesøsteren Angela.

Paolinis forældre var tidligere medlemmer af dommedagskulten Church Universal and Triumphant, men da kulten krævede streng kontrol af deres børn, forlod forældrene den. De valgte dog at bibeholde et af den religiøse kults principper, hjemmeundervisning. Paolini voksede dermed op på en anderledes måde end langt de fleste af sine jævnaldrende. Blandt andet havde han en masse tid til at gå rundt og dagdrømme i bjergene og læse de foretrukne genrer science fiction og fantasy , som ligger hans hjerte meget nær: “Jeg holder så meget af fantasy, fordi den giver mig mulighed for at besøge lande, der aldrig har eksisteret, se ting, der aldrig kunne eksistere, deltage i udfordrende eventyr med interessante karakterer og, vigtigst af alt, at opleve følelsen af magi i verden.” (september 2003, teenreads.com)

Paolini har selv opfundet flere af sprogene i sine bøger – blandt andet ved brug af den nordiske, tyske, engelske og russiske mytologi og historie, som han mener er kilden til det meste moderne fantasy. For eksempel er elvernes sprog og mange af navnene i “Eragon” baseret på oldnordiske fortællinger.

Paolini fik ideen og begyndte at skrive første del til en planlagt trilogi ved navn “Arven”, da han var 15 år. Det tog ham et år at skrive første udkast til bogen og endnu et år at skrive andet udkast, som hans forældre fik lov at læse. Paolinis forældre, der begge er forfattere, blev så begejstrede for bogen, at de besluttede at udgive den på egen regning i et oplag på 10.000. Paolini og hans familie tog derefter på en promoveringstur rundt om i USA i 2002 og 2003, hvor en middelalderlig klædt Paolini gav over 135 præsentationer af sin bog på biblioteker, skoler og i boghandler.

Et af de børn, der købte bogen, var bestsellerforfatteren Carl Hiaasens stedsøn. Drengen fortalte begejstret Hiaasen, at “Eragon” var bedre end Harry Potter , og det fik Hiaasen til at tale med sit forlag, som gav Paolini et tilbud, han ikke kunne afslå.

“Eragon” gennemgik en mindre redigering og genudkom i 2003. En uge senere landede den på New York Times bestsellerliste, hvor den væltede “Harry Potter” af førstepladsen. Bogen lå i over 98 uger på listen, størstedelen af tiden på førstepladsen, og har yderligere ligget på bestsellerlisterne i Storbritannien, Australien og Irland.

I dag er “Eragon” udkommet i 29 lande, og den er desuden udkommet i andre former – nemlig som film og computerspil. I 2006 blev bogen filmatiseret med forventning om stor succes, hvilket den da også fik hos biografgængerne, hvorimod anmeldelserne var noget lunkne.

I 2006 udkom andet bind i trilogien på dansk med titlen “Den ældste”. Det er uvist, hvornår sidste del i trilogien ser dagens lys.

Ydre og indre dæmoner

“Imens de bredte deres tæpper ud, kommenterede Saphira tilfreds: Vi bliver mere og mere mægtige, Eragon, os begge to. Inden længe vil ingen kunne stille sig i vejen for os. Ja, men hvilken vej skal vi vælge? Lige den vi vil, sagde hun selvtilfreds og lagde sig til rette for natten.”
Christopher Paolini: “Eragon”, side 154.

Første bog i “Arven”-trilogien, “Eragon” fra 2003 (“Eragon”, 2004), handler om den 15-årige forældreløse bondedreng Eragon, der bor sammen med sin fætter Roran og sin onkel Garrow lidt uden for landsbyen Carvahall i landet Alagaësia. Alagaësia er regeret af Rigets hersker, den sindssyge og magtgale Galbatorix.

En dag finder Eragon en blå, skinnende sten, da han er ude at jage. Eragon tager stenen med hjem, og en nat udklækkes det, der viser sig at være et æg, og en smuk, blå drage kommer ud. Af frygt for sin families reaktion og fordi Galbatorix tvinger alle drageryttere til at tjene sig, opfostrer Eragon dragen i skjul og giver den navnet Saphira. Efter at Roran er rejst ud for at tjene penge til at kunne gifte sig med Katrina – den pige, han elsker – kommer Eragon en dag hjem og finder onklens gård brændt ned og Garrow slået halvt ihjel. Garrow dør i sygesengen, og den sorgtyngede Eragon beslutter at tage ud i verden sammen med Saphira og den mystiske historiefortæller, Brom, dels for at hævne sin onkel, og dels fordi han aner, at han og Saphira er i fare. Det bliver til en farefuld rejse, hvor Eragon møder modstand fra mange sider og opdager, at hans handlinger har konsekvenser for andre end ham selv.

25952898

Bogen skildrer indgående mange af Eragons tanker og følelser, og man får som læser et givende indblik i, hvorfor Eragon handler, som han gør. Et af temaerne i “Eragon”, og det, der ofte dominerer hans beslutninger og handlinger, er den rodløshed og ensomhed, han føler ved at være forældreløs og ikke kende meget til sine forældres skæbne. På samme måde er sorgen og smerten i forbindelse med, at Eragon mister flere personer tæt på sig, en drivkraft og kilde til refleksion. Man fornemmer Eragons store ensomhed, der i flere tilfælde vækker hans kamplyst og nogle gange en form for ligegyldig holdning til sit eget liv. Eragon kæmper ofte lige så meget mod sig selv som mod andre og får i den forbindelse altid Saphiras støtte og trøst.

Meget tidligt i “Eragon” bliver en anderledes måde at kommunikere på præsenteret, nemlig tale gennem sindet, også kaldet telepati. Bogen fremstiller forbindelserne mellem sindene meget ukompliceret, nemlig via kursiv, når der er tale om tanker eller telepatiske samtaler.

Den særprægede kommunikationsform bliver benyttet hyppigt af flere af figurerne i bogen, mest udtalt og rigest beskrevet mellem Eragon og Saphira. Den særlige forbindelse mellem Eragons og Saphiras sind bruges til at styrke deres kærlige og stærke bånd, men også til at lære hinanden ting – og til at diskutere og drille hinanden.

Det giver “Eragon” et modent og anderledes præg, at den ikke lader sig begrænse af gængse skillelinjer mellem racer og talesprog, men blot opfinder en anden måde at kommunikere på, en så forfinet metode, at ikke engang kendskab til samme ord behøves.

Kampe om magt, retfærdighed og kærlighed

“Advarslen fra sværdformeren Rhunön dukkede op i hans erindring: “Hvis man kan få, hvad man ønsker, blot ved at ytre et par ord, betyder målet ingenting, kun vejen til det.” Jeg skulle have lyttet mere til hende, gik det op for Eragon.”
Christopher Paolini: “Den ældste”, side 478.

Anden del i trilogien, “Eldest” fra 2005 (“Den ældste”, 2006), starter hvor den første slutter. Eragon har vundet det store slag mod Riget om Tronjheim (modstandsbevægelsen, Vardens, og dværgenes tilholdssted), men har betalt en høj pris for sejren.

Saphira og Eragon drager sammen med dværgen Orris og elverpigen Arya til elvernes land, Ellesméra, for at påbegynde Eragons træning til Dragerytter. Samtidig er Eragons fætter Roran vendt tilbage til landsbyen Carvahall og forsøger at forlige sig med tabet af sin far og fødegården, som har efterladt ham uden arv og gjort, at han ikke som planlagt kan fri til Katrina. Pludselig angribes Carvahall af Galbatorix’ frygtindgydende hjælpere Ra’zac, som er ude efter Roran, der har oplysninger, som kan blive skæbnesvangre for Eragon og landet Alagaësia. Da Ra’zac bortfører Katrina sættes Roran i et dilemma, som ender med at gøre ham til fører for Carvahall og deres skæbne.

25999681

“Den ældste” tager i takt med Eragons og Rorans modning fat i større temaer som kærlighed og mod. Begge personer foretager handlinger i kærlighedens navn, de ellers ikke ville have gjort, og de kæmper for andet og andre, der er større end deres egne liv.

“Den ældste” har, i modsætning til “Eragon”, flere synsvinkler og følger parallelt i forskellige kapitler henholdsvis Eragon og Roran og senere i bogen Vardens leder, Ajihads, datter, Nasuada. Disse skift i synsvinkler skaber en fin vekselvirkning mellem det actionprægede i Rorans handling og Eragons mere stille, koncentrerede træning, ligesom det forklarer de forskellige personers bevæggrunde og spinder et sammenhængende net, hvor alle personer spiller en betydelig rolle for historiens udfald. Der er en meget ligeværdig fordeling mellem kønnene og deres magt i “Den ældste”. Stort set alle kvinderne i bogen er handlekraftige og stærke og kæmper på lige fod med mændene, ikke mindst hundragen Saphira og elverdronningen Islanzadís og hendes datter, Arya, der leder Ellesméra. Endvidere optræder adskillige andre stærke kvinder, som for eksempel enken efter Ra’zacs angreb i Carvahall, Birgit, heksekonen Angela og Carvahalls urtekone, Gertrude.

De talrige barske kampe fylder meget i bogen, og de undertryktes kamp for frihed er et gennemgående tema og en stærk drivkraft for mange af personerne. Kampene gælder ikke kun liv og død, men også personernes ære og stolthed, for eksempel giver mændene i Carvahall udtryk for, at de hellere vil dø end blive slaver – et valg som de stilles over for, da Ra’zac forsøger at få fat i Roran. På samme måde spiller ære, høflighed og respekt en stor rolle i omgangen personerne imellem, især da Eragon skal begå sig i Ellesméra.

Kampen om magten foregår ikke kun mellem de store magthavere som Galbatorix og Ajihad. Magtkampene kæmpes også i mindre grad i de forskellige verdener, for eksempel hos dværgene og Varden. Derudover må Roran kæmpe mod flere af Carvahalls indbyggere om, hvem der skal styre byen, og hvad der skal ske med den og dens indbyggere, ligesom der forekommer en regulær magtkamp om Katrina mellem Roran og Katrinas far, Sloan.

Kampene udspiller sig ikke kun i de mange fysiske slag, men også sindene imellem. Styrke bliver ikke kun målt i muskelmasse, men også i intelligens og manipulativ såvel som magisk erfaring. Erfaring tildeles en vigtig rolle i at opnå succes, og Eragon blive belønnet på den ene eller den anden måde hver gang, han drager nytte af sin erfaring.

Fra bondedreng til ædel dragerytter

“Arven”-trilogien er samlet én lang, kontinuerlig historie om Eragons udvikling fra barn til voksen.

Udviklingen sker ikke kun for Eragon, også dragen Saphira modnes betragteligt på deres farefulde rejser. Begge figurer er et sted i deres liv, hvor de er i rivende udvikling, fysisk såvel som mentalt. De er begge i fuld gang med at samle erfaring og skiftes til at være hinandens mere eller mindre irettesættende, mere eller mindre rimelige læremestre.

Eragons udvikling manifesterer sig blandt andet som en fysisk forandring: Han mister hvalpefedtet og det barnlige ansigt, som i stedet bliver erstattet af en senet, muskuløs og stærk krop og et barsk, sammenbidt ansigt. Eragons fysiske tilpasning til omgivelserne kædes sammen med den mentale forbedring, som en slags belønning for hans hårde slid.

Eragons modning beskrives også i den mentale forvandling, der sker med ham. Han forvandler sig fra et barn til en moden leder, der kan tage vare på folk under sig og lede dem på bedste vis. Eragon lærer at overvinde frygt og smerte og at tilsidesætte sig selv og ofre sig for noget og nogle, der er vigtigere end ham selv.

Mere vidtfavnende lærer han også at tænke i helheder frem for i detaljer, hvilket bliver beskrevet i hans lektioner udi magi og sammenhænge i verden hos elvermanden Oromis. Her undervises Eragon blandt andet i at se og føle hele skoven, og ikke kun en lille del af den – med andre ord at tage hele verden med i sine betragtninger og beslutninger, ikke kun sin egen lille verden.

“Eragon” introducerer læseren til en ufarlig og lidt ubehjælpsom dreng, der impulsivt reagerer ud fra nuet og sine umiddelbare følelser, og ender i “Den ældste” med at skildre en velovervejet, modig og ansvarlig ung mand.

Et bud på en moderne udviklingsroman

Christopher Paolini har læst meget og bredt og er inspireret af blandt andet science fiction-forfatteren Octavia Butler og fantasy-forfatterne Raymond E. Feist og E. R. Eddison. Oftest er Paolinis bøger blevet sammenlignet med fantasy-serien “Dragonlance” af Margaret Weis og Tracy Hickman, med de berømte J.K. Rowlings “Harry Potter”-bøger og med J.R.R. Tolkiens “Ringenes Herre”, som Paolini da også er kraftigt inspireret af. Titlen såvel som “Eragon”s indhold leder tanken hen på Tolkiens figur Aragon, og universet med troldmænd, elverfolk, dværge og orker minder meget om Paolinis Urgaler.

“Eragon” deler både lethed i sproget og begyndelse med flere andre bøger i sin genre. Ligesom Harry Potter opdager, han er troldmandssøn og ligesom Sabriel i “Sabriel”-serien af Garth Nix opdager sit lod som vogter for, at de døde bliver i døden, således opdager Eragon også, at han er Dragerytter. Rejsen og uddannelsen mod at blive det, de er bestemt til, deles af hovedpersonerne i de nævnte bøger, men rejsens karakter og skildringer af karakterernes oplevelser er væsensforskellige.

Den type og form og det indhold, som “Arven”-bøgerne deler med mange andre fantasy-romaner, er et af mange nutidige bud på en moderne udviklingsroman. Læseren følger hovedpersonens bevægelse fra et sted i livet til et andet med alle de tanker, følelser og oplevelser, det indebærer. I modsætning til den traditionelle udviklingsroman foregår fantasy-udviklingsromanen i et fantastisk univers fyldt med overnaturlige væsner og en god del magi. Det ukomplicerede sprog og miljøet, hvor grænser er ophævet, og alt er muligt, gør, at tunge og eksistentielle problematikker serveres på en let og tilgængelig måde, så både børn og voksne kan være med.

Bibliografi

Bibliografi

Paolini, Christopher:
Eragon. 2004. (Eragon, 2003). Roman.
Paolini, Christopher:
Den ældste. 2006. (Eldest, 2005). Roman.
Paolini, Christopher:
Brisingr eller Eragon Skyggedræber og Saphira Bjartskulars syv løfter. 2008. Fantasy. 3. bog af Arven.
Arven eller Sjælenes hvælving. Carlsen, 2012. (Inheritance). 4. bog af Arven. Oversat af Ole Steen Hansen.

Om forfatteren

Links

Hjemmeside om Christopher Paolinis “Arven”-univers.
Random House har en tysk hjemmeside om Paolini og “Arven”. Her kan eksempelvis findes forfatterportræt, en grafisk oversigt over trilogiens univers, ordforklaringer og nyheder.
Paolinis danske forlag er en underafdeling af forlaget Aschehoug.
Artikel om forfatteren.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Christopher Paolini