portræt af J.K. Rowling
Foto: Mary McCartney

J.K. Rowling

cand.mag. Katrine Lehmann Sivertsen, 2014. Blå bog og bibliografi opdateret 2022.
Top image group
portræt af J.K. Rowling
Foto: Mary McCartney

Britiske J.K. Rowling blev hurtigt et fænomen på den internationale litteraturscene med sin serie om troldmandslærlingen Harry Potter. I 2012 udgav Rowling sin første bog til voksne,  ”Den tomme plads”, som bl.a. er blevet kaldt en sort komedie, en social indigneret samtidsroman og en satirisk skildring af det moderne England. Ligesom i trolddomsbøgerne er sympatien placeret hos de unge, som ser direkte igennem deres forældres forstillelse i et lille samfund, hvor der under den  idylliske overflade gemmer sig mange familiehemmeligheder. Under pseudonymet Robert Galbraith udgav Rowling i 2013 krimien ”Gøgens kalden” med en hårdt prøvet privatdetektiv i hovedrollen.

136999486

Blå bog

Født: 31. juli 1965 i Yate i Storbritannien.

Uddannelse: Bachelor i fransk og klassisk litteratur fra University of Exeter, 1986.

Debut: Harry Potter and the Philosopher’s Stone. 1997.

Litteraturpriser: Nestlé Smarties Book Prize, 1997. British Children´s Book of the Year, 1998. The Whitebread Award for best Childen’s Book, 1999. British Book Award, Author of the Year, 2000. The Scottish Arts Council Children’s Book Award, 2001. British Book of the Year, 2006. H.C. Andersens litteraturpris, 2010.

Seneste udgivelse: Galbraith, Robert (Rowling, Joanne Kathleen): Den våde grav. Gyldendal, 2023. (The running grave, 2023). Oversat af Annelise Skov. En Cormoran Strike-roman.

Inspiration: Jessica Mitford.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Barry Fairbrother var død. Slut med ham. Punktum. Ingen nationalt betydningsfuld begivenhed, ingen krig, intet børskrak, intet terroristangreb kunne have vakt den samme begejstring, den samme glubende interesse og febrilske grublen, som den der nu optog hende.”
”Den tomme plads”, s. 21.

Joanne Rowling blev født i byen Yate i det engelske county Gloucestershire den 31. juli 1965 som datter af ingeniør Peter James Rowling og hans hustru Anne. Da Joanne var knap to år, kom hendes lillesøster Dianna til verden. De to søstre havde allerede som børn et tæt forhold, og Joanne skrev bl.a. opdigtede fortællinger, som hun yndede at læse højt for sin søster.

Rowling har i flere interview givet udtryk for, at hun husker sin tid som teenager som en svær tid, hvor hendes mor var syg, og hun havde et problemfyldt forhold til sin far – et anstrengt forhold som fortsatte ind i voksenårene. I 1982 forsøgte Rowling uden held at komme ind på Oxford University. Hun startede i stedet på University of Exter, hvorfra hun i 1986 tog sin bacheloreksamen i fransk og klassisk litteratur efter et års studier i Paris. Hun flyttede herefter til London, hvor hun fik job hos Amnesty International, og siden til Manchester.

I 1990 døde Joanne Rowlings mor kun 45 år gammel af sygdommen multiple sklerose. Rowling var allerede på det tidspunkt så småt begyndt at skrive på historien om Harry Potter og har i flere interviews udtalt, at hendes mors dødsfald i høj grad påvirkede fortællingen og bl.a. medførte en udbygning af skildringen af Harry Potters tab i seriens første bog.

Mens Joanne Rowling i en periode boede i Portugal, mødte hun den portugisiske journalist Jorge Arantes. De blev gift i oktober 1992, og i sommeren 1993 blev datteren Jessica Isabel født. Allerede i efteråret 1993 gik forholdet i stykker, Rowling flyttede til Skotland og ansøgte i 1994 om skilsmisse. I den følgende periode klarede Rowling sig lige akkurat igennem økonomisk på offentlig forsørgelse, mens hun skrev sine fortællinger på de lokale cafeer, når hendes datter var faldet i søvn i barnevognen.

I 1995 lå manuskriptet til den første Harry Potter-bog færdig. K’et i Rowlings skribentnavn står for Kathleen, som var Joanne Rowlings farmors navn. Forlaget Bloomsbury mente, at et åbenlyst kvindeligt navn kunne få målgruppen af unge drenge til ikke at ville købe bogen om Harry Potter, og Rowling tog derfor et ekstra fornavn, så der kunne være to initialer i hendes forfatternavn. Der skulle gå over et år – og en række afslag fra diverse forlag – før Bloomsbury sagde ja til at udgive bogen om troldmandslærlingen i et lille oplag. Under et halvt år herefter vandt Rowling sin første af en række litteraturpriser, og i 1998 blev bogen også udgivet i USA.

Fantasy-serien strækker sig over syv bind, har vundet enorm international anerkendelse og dannet baggrund for populære filmatiseringer. Som en af de få er Rowling blevet milliardær af sit forfatterskab og anses i dag for at være den rigeste kvinde i Storbritannien, rigere end selv den engelske dronning.      

Joanne Rowling giftede sig i 2001 med lægen Neil Michael Murray, og deres to børn David Gordon og Machenzie Jean blev født i henholdsvis 2003 og 2005.

I september 2012 udgav hun sin første bog til voksne med titlen ”The Casual Vacancy”. Mindre end to måneder senere kunne bogkøberne herhjemme finde romanen på dansk. Romanen var blevet oversat i ekspresfart med titlen ”Den tomme plads”. Året efter skabte det en del omtale, da det hurtigt blev afsløret, at det var J.K. Rowling, der gemte sig bag forfatternavnet Robert Galbraith og kriminalromanen ”The Cuckoo’s Calling” (”Gøgens kalden”). Rowling har selv udtalt, at hun gerne havde set hemmeligheden bevaret lidt længere, men kritikerne var hurtigt på sporet af forfatteren bag den bog, mange ikke mente kunne være en debutroman.

Den tomme plads

”Nu og da fandt Samantha Miles absurd og, i stedse stigende grad, dum. Men indimellem nød hun faktisk hans opblæsthed, på nøjagtig samme måde som hun ved formelle anledninger nød at bære hat”.
”Den tomme plads”, s. 16.

J.K. Rowlings første bog skrevet til voksne, ”The Casual Vacancy” (”Den tomme plads”, 2012) udspiller sig i den fiktive og tilsyneladende idylliske landsby Pagford i England, hvor sognerådsmedlem Barry Fairbrother en dag falder død om uden for den lokale golfklub. Hans pludselige død efterlader en ledig plads i sognerådet, som viser sig at være eftertragtet af flere i det lille samfund. Denne begivenhed er i Rowlings roman udgangspunktet for en række fortællespor. Da anonyme beskeder, som siges at komme fra Barry Fairbrothers genfærd, dukker op på sognerådets hjemmeside, bliver landsbyen hurtigt præget af sladder og paranoia. Et vigtigt omdrejningspunkt i fortællingen er skildringen af et klassedelt engelsk samfund, som kommer til udtryk i landsbyborgernes syn på det socialt belastede boligområde The Fields. Rowling har fortalt, at hun i forbindelse med bogen har trukket på oplevelser i sin egen opvækst, hvor den snobbede middelklasse ifølge forfatteren havde mere end svært ved at skjule deres afsky for indbyggerne i en faldefærdig ejendom. Et vigtigt motiv i romanen er netop skildringen af denne ”Not in my Backyard”-problematik, hvor landsbybeboerne forsøger at slippe for enhver tilknytning til The Fields.

29676739

Fortællingen er opdelt i syv dele og er kendetegnet ved skiftende synsvinkler, som giver læseren mulighed for at komme tæt på de forskellige figurer, samt en alvidende fortæller, som træder fortolkende til i løbet af historien. Romanens fortællestil er kendetegnet ved realisme og et stort gehør for, hvordan mennesker taler til og tænker om hinanden i de forskellige sociale lag. Tonen er ofte humoristisk og kontant i sine beskrivelser. Hør blot beskrivelsen af sognerådets formand: ”Hans mave hang så langt ned over lårene, at de fleste mennesker straks kom til at tænke på hans penis, når de så ham første gang, og spekulere på, hvornår han sidst havde set den, hvordan han vaskede den, og hvordan han bar sig ad med udføre nogle af de handlinger, som en penis er beregnet til”. (”Den tomme plads”, s. 38). Eller det billedsprog, som bruges til at skildre den unge pige Krystal fra The Fields og hendes skolegang: ”Krystals lange rejse gennem skoleklasserne havde lignet en geds passage gennem en boaslange: Yderst iøjnefaldende og ubehagelig for alle parter”. (”Den tomme plads”, s. 64).

Sympatien er placeret hos fortællingens teenagere, som med deres åbne sind og følsomhed ser igennem forældrenes forstillelse og livsløgne. Vigtige tematikker er de tab og det ansvar, der følger med voksenalderen. Menneskers forsøg på at nå hinanden men også den selvoptagethed og selvtilstrækkelighed, som i romanen får tragiske konsekvenser, er ligeledes vigtige tematiske omdrejningspunkter.

Den engelske udgave af romanen solgte en million eksemplarer i løbet af de første to måneder. Bogen er solgt til udgivelse på indtil videre 43 sprog.