j k rowling
Foto: Mary McCartney

J.K. Rowling

cand.mag. Katrine Lehmann Sivertsen, iBureauet/Dagbladet Information, 2014.
Top image group
j k rowling
Foto: Mary McCartney
Main image
Rowling, J.K.

Indledning

Britiske J.K. Rowling blev hurtigt et fænomen på den internationale litteraturscene med sin serie om troldmandslærlingen Harry Potter. I 2012 udgav Rowling sin første bog til voksne,  ”Den tomme plads”, som bl.a. er blevet kaldt en sort komedie, en social indigneret samtidsroman og en satirisk skildring af det moderne England. Ligesom i trolddomsbøgerne er sympatien placeret hos de unge, som ser direkte igennem deres forældres forstillelse i et lille samfund, hvor der under den  idylliske overflade gemmer sig mange familiehemmeligheder. Under pseudonymet Robert Galbraith udgav Rowling i 2013 krimien ”Gøgens kalden” med en hårdt prøvet privatdetektiv i hovedrollen.

 

45963780

Blå bog

Født: 31. juli 1965 i Yate i Storbritannien.

Uddannelse: Bachelor i fransk og klassisk litteratur fra University of Exeter, 1986.

Debut: Harry Potter and the Philosopher’s Stone. 1997.

Litteraturpriser: Nestlé Smarties Book Prize, 1997. British Children´s Book of the Year, 1998. The Whitebread Award for best Childen’s Book, 1999. British Book Award, Author of the Year, 2000. The Scottish Arts Council Children’s Book Award, 2001. British Book of the Year, 2006. H.C. Andersens litteraturpris, 2010.

Seneste udgivelse: Galbraith, Robert (Rowling, Joanne Kathleen): Den hvide død. Gyldendal, 2018. (Originaludgave 2018). Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt. Krimi.

Inspiration: Jessica Mitford.

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Barry Fairbrother var død. Slut med ham. Punktum. Ingen nationalt betydningsfuld begivenhed, ingen krig, intet børskrak, intet terroristangreb kunne have vakt den samme begejstring, den samme glubende interesse og febrilske grublen, som den der nu optog hende.”
”Den tomme plads”, s. 21.

Joanne Rowling blev født i byen Yate i det engelske county Gloucestershire den 31. juli 1965 som datter af ingeniør Peter James Rowling og hans hustru Anne. Da Joanne var knap to år, kom hendes lillesøster Dianna til verden. De to søstre havde allerede som børn et tæt forhold, og Joanne skrev bl.a. opdigtede fortællinger, som hun yndede at læse højt for sin søster.

Rowling har i flere interview givet udtryk for, at hun husker sin tid som teenager som en svær tid, hvor hendes mor var syg, og hun havde et problemfyldt forhold til sin far – et anstrengt forhold som fortsatte ind i voksenårene. I 1982 forsøgte Rowling uden held at komme ind på Oxford University. Hun startede i stedet på University of Exter, hvorfra hun i 1986 tog sin bacheloreksamen i fransk og klassisk litteratur efter et års studier i Paris. Hun flyttede herefter til London, hvor hun fik job hos Amnesty International, og siden til Manchester.

I 1990 døde Joanne Rowlings mor kun 45 år gammel af sygdommen multiple sklerose. Rowling var allerede på det tidspunkt så småt begyndt at skrive på historien om Harry Potter og har i flere interviews udtalt, at hendes mors dødsfald i høj grad påvirkede fortællingen og bl.a. medførte en udbygning af skildringen af Harry Potters tab i seriens første bog.

Mens Joanne Rowling i en periode boede i Portugal, mødte hun den portugisiske journalist Jorge Arantes. De blev gift i oktober 1992, og i sommeren 1993 blev datteren Jessica Isabel født. Allerede i efteråret 1993 gik forholdet i stykker, Rowling flyttede til Skotland og ansøgte i 1994 om skilsmisse. I den følgende periode klarede Rowling sig lige akkurat igennem økonomisk på offentlig forsørgelse, mens hun skrev sine fortællinger på de lokale cafeer, når hendes datter var faldet i søvn i barnevognen.

I 1995 lå manuskriptet til den første Harry Potter-bog færdig. K’et i Rowlings skribentnavn står for Kathleen, som var Joanne Rowlings farmors navn. Forlaget Bloomsbury mente, at et åbenlyst kvindeligt navn kunne få målgruppen af unge drenge til ikke at ville købe bogen om Harry Potter, og Rowling tog derfor et ekstra fornavn, så der kunne være to initialer i hendes forfatternavn. Der skulle gå over et år – og en række afslag fra diverse forlag – før Bloomsbury sagde ja til at udgive bogen om troldmandslærlingen i et lille oplag. Under et halvt år herefter vandt Rowling sin første af en række litteraturpriser, og i 1998 blev bogen også udgivet i USA.

Fantasy-serien strækker sig over syv bind, har vundet enorm international anerkendelse og dannet baggrund for populære filmatiseringer. Som en af de få er Rowling blevet milliardær af sit forfatterskab og anses i dag for at være den rigeste kvinde i Storbritannien, rigere end selv den engelske dronning.      

Joanne Rowling giftede sig i 2001 med lægen Neil Michael Murray, og deres to børn David Gordon og Machenzie Jean blev født i henholdsvis 2003 og 2005.

I september 2012 udgav hun sin første bog til voksne med titlen ”The Casual Vacancy”. Mindre end to måneder senere kunne bogkøberne herhjemme finde romanen på dansk. Romanen var blevet oversat i ekspresfart med titlen ”Den tomme plads”. Året efter skabte det en del omtale, da det hurtigt blev afsløret, at det var J.K. Rowling, der gemte sig bag forfatternavnet Robert Galbraith og kriminalromanen ”The Cuckoo’s Calling” (”Gøgens kalden”). Rowling har selv udtalt, at hun gerne havde set hemmeligheden bevaret lidt længere, men kritikerne var hurtigt på sporet af forfatteren bag den bog, mange ikke mente kunne være en debutroman.

Den tomme plads

”Nu og da fandt Samantha Miles absurd og, i stedse stigende grad, dum. Men indimellem nød hun faktisk hans opblæsthed, på nøjagtig samme måde som hun ved formelle anledninger nød at bære hat”.
”Den tomme plads”, s. 16.

J.K. Rowlings første bog skrevet til voksne, ”The Casual Vacancy” (”Den tomme plads”, 2012) udspiller sig i den fiktive og tilsyneladende idylliske landsby Pagford i England, hvor sognerådsmedlem Barry Fairbrother en dag falder død om uden for den lokale golfklub. Hans pludselige død efterlader en ledig plads i sognerådet, som viser sig at være eftertragtet af flere i det lille samfund. Denne begivenhed er i Rowlings roman udgangspunktet for en række fortællespor. Da anonyme beskeder, som siges at komme fra Barry Fairbrothers genfærd, dukker op på sognerådets hjemmeside, bliver landsbyen hurtigt præget af sladder og paranoia. Et vigtigt omdrejningspunkt i fortællingen er skildringen af et klassedelt engelsk samfund, som kommer til udtryk i landsbyborgernes syn på det socialt belastede boligområde The Fields. Rowling har fortalt, at hun i forbindelse med bogen har trukket på oplevelser i sin egen opvækst, hvor den snobbede middelklasse ifølge forfatteren havde mere end svært ved at skjule deres afsky for indbyggerne i en faldefærdig ejendom. Et vigtigt motiv i romanen er netop skildringen af denne ”Not in my Backyard”-problematik, hvor landsbybeboerne forsøger at slippe for enhver tilknytning til The Fields.

29676739

Fortællingen er opdelt i syv dele og er kendetegnet ved skiftende synsvinkler, som giver læseren mulighed for at komme tæt på de forskellige figurer, samt en alvidende fortæller, som træder fortolkende til i løbet af historien. Romanens fortællestil er kendetegnet ved realisme og et stort gehør for, hvordan mennesker taler til og tænker om hinanden i de forskellige sociale lag. Tonen er ofte humoristisk og kontant i sine beskrivelser. Hør blot beskrivelsen af sognerådets formand: ”Hans mave hang så langt ned over lårene, at de fleste mennesker straks kom til at tænke på hans penis, når de så ham første gang, og spekulere på, hvornår han sidst havde set den, hvordan han vaskede den, og hvordan han bar sig ad med udføre nogle af de handlinger, som en penis er beregnet til”. (”Den tomme plads”, s. 38). Eller det billedsprog, som bruges til at skildre den unge pige Krystal fra The Fields og hendes skolegang: ”Krystals lange rejse gennem skoleklasserne havde lignet en geds passage gennem en boaslange: Yderst iøjnefaldende og ubehagelig for alle parter”. (”Den tomme plads”, s. 64).

Sympatien er placeret hos fortællingens teenagere, som med deres åbne sind og følsomhed ser igennem forældrenes forstillelse og livsløgne. Vigtige tematikker er de tab og det ansvar, der følger med voksenalderen. Menneskers forsøg på at nå hinanden men også den selvoptagethed og selvtilstrækkelighed, som i romanen får tragiske konsekvenser, er ligeledes vigtige tematiske omdrejningspunkter.

Den engelske udgave af romanen solgte en million eksemplarer i løbet af de første to måneder. Bogen er solgt til udgivelse på indtil videre 43 sprog.

Gøgens kalden

”Det gyldne lys flød fra skrivebordslampen ned over siderne, mens Strike metodisk læste dokumenterne, der havde ført frem til konklusionen om selvmord. Hér (…) jagtede Strike den sandhed, han havde fornemmet bag Tansy Bestiguis løgne.”
”Gøgens kalden”, s. 179.

I 2013 udkom J.K. Rowlings anden bog til et voksent publikum men denne gang under pseudonymet Robert Galbraith. Bogen har titlen ”The Cuckoo’s Calling” (”Gøgens kalden”, 2013) og er en whodunit-kriminalroman, tilsat nutidshistorie og miljøskildringer af et klassedelt London.

Da den smukke fotomodel Lula Laundry bliver fundet dræbt neden for sin balkon i det mondæne London-kvarter Mayfair er politiet hurtig til at antage, at der er tale om et selvmord. Lulas bror er imidlertid langt fra overbevist om den sag og hyrer privatdetektiven Cormoran Strike til at se nærmere på omstændighederne omkring dødsfaldet. Krigsveteranen Strike slås ikke kun med sin benprotese og andre følgevirkninger af sin udstationering men også med et problemfuldt kærlighedsliv og en katastrofal økonomi. Sagen om Lulas dødsfald synes derfor at være en kærkommen vej ud af de problemer, der tårner sig op for romanens hovedperson, som får god hjælp i opklaringsarbejdet af sin kvikke nye sekretær Robin.

50727009

Romanen er skrevet som en tredjepersonsfortælling med en skiftende indre synsvinkel, som lader læseren komme tæt på hovedpersonernes følelser og overvejelser. Det er en klassisk kriminalroman i den forstand, at læseren med fortællingens plotstruktur ledes til at gennemtænke historiens ledetråde, der fører til den endelige opklaring. En kløgtig privatdetektiv med rod i sit privatliv er ligeledes en figur, som findes i en række kriminalfortællinger.

J.K. Rowlings historie er placeret i nutidige rammer. Der refereres bl.a. til krigen i Afghanistan, og romanen indeholder en detaljeret beskrivelse af forskellige London-bydele og en nuanceret persontegning. Også i denne roman er en vigtig tematik det engelske klassesamfund, hvilket bl.a. kommer til udtryk i satiriske skildringer af snobbede, nyrige damer: ”De så begge så uberørte og blankpolerede ud som legemsstore dukker, der lige var taget ud af cellofanæskerne – rige, tynde piger med drengehofter i stramme jeans, med solbrændte, voksagtige ansigter, glatte pander og langt, glinsende mørkt hår med midterskilning, trimmet som efter en lineal.” (”Gøgens kalden”, s. 158).   

Den næste Robert Galbraith-roman om makkerparret Strike og Robin udkommer i England i 2014.

 

Genrer og tematikker

J.K. Rowlings første bog til et voksent publikum er en realistisk roman med plot og en narrativ fortælling. Plottet bærer historien frem, og realismen slår igennem både sprogligt og i fortællingens kontante skildringer af sine figurer og de begivenheder, som indtræffer. Rowlings roman synes hermed langt fra det magiske univers, som kendetegner forfatterens populære Harry Potter-bøger. Forfatteren selv er dog kendt for sit sociale engagement, hvilket er en væsentlig del af såvel romanens satiriske udstilling af småborgerlig misundelse og selvtilstrækkelighed som den barske skildring af livet for de mennesker, der lever på randen af samfundet.

Tematisk kredser romanen om social ulighed, døden og uskyldstabet ved overgangen fra ungdom til voksenliv. Flere har ligeledes hæftet sig ved, at der i Rowlings roman – trods de store forskelle fra fantasy-universet omkring trolddomslæringen Harry Potter – er tale om den samme grundfortælling om det godes kamp mod det onde med sympatien solidt placeret hos fortællingens teenagere. Som det hedder hos Politikens anmelder Bjørn Bredal om den sammensatte roman, som vil mange ting på én gang: ”En social indigneret samtidsroman, et misantropisk manifest om middelstandens dumhed, aggressivitet og smålighed, en sang om menneskets rørende lyst til hinanden, en politisk korrekt spændingsroman om det gode, det onde og det (u)mulige forsvar mod mørkets kræfter”. (Bjørn Bredal: Rowling genoptager kampen mod mørkets kræfter i bidende samfundssatire. Politiken, 2012-10-03).

Sympatien for de små og udstødte slår også igennem i krimien ”Gøgens kalden”, som J.K. Rowling i 2013 udsendte under pseudonymet Robert Galbraith. Romanen lægger sig i forlængelse af den klassiske britiske whodunit-kriminalroman med en hårdprøvet privatdetektiv i hovedrollen – tilsat indgående miljøbeskrivelser og en detaljeret personskildring af troværdige figurer. Romanen indeholder ligeledes en satirisk brod især i sin skildring af samfundets mest privilegerede. Som det hedder i en anmeldelse: ”En syrlig knytnæve mod en klassebevidst overklasse, der kender prisen på alt, værdien af ingenting”. (Bo Tao Michaëlis: Harry Potters mor har skrevet en elegant privatdetektivroman. Politiken, 2013-10-10).

 

Beslægtede forfatterskaber

J.K. Rowling trækker i sin første voksenroman ”Den tomme plads” på sine egne erfaringer med at leve i fattigdom på randen af samfundet. Rowlings fantastiske liv fra enlig mor på bistandshjælp til milliardær og verdensberømt forfatter har da også fået flere til at sammenligne hende med H.C. Andersen. Da hun i 2010 modtog H.C. Andersens litteraturpris, sagde formanden for priskomiteen, Jens Olesen, blandt andet: ”Hun er jo som H.C. Andersen. Hun er vokset fra fattige kår til den smukke svane. Derfor er sammenligningen stor.” (J.K. Rowling er blevet den smukke svane. www.dr.dk, 2010-10-19).  

J.K. Rowlings bøger om Harry Potter er blandt andet blevet sammenlignet med bøger af Lewis Carroll og J.R.R. Tolkien. Det satiriske i J.K. Rowlings ”Den tomme plads” er blevet sammenlignet med Barbara Pyms sociale komedier. På trods af store forskelle de to imellem finder man hos den britiske forfatter Iris Murdoch også et skarpt blik for det, der kan ske, når sociale grupper støder sammen, hvilket også er et vigtigt element i Rowlings ”Den tomme plads”.

Stilen i krimien ”Gøgens kalden” er derimod blevet sammenlignet med andre britiske kriminalromaner af Conan Doyle, Ian Rankin og Kate Atkinson. De to sidstnævnte har også skrevet kriminalhistorier med detektiver, der har en fortid som soldater.

 

Bibliografi

Romaner

Rowling, Joanne Kathleen:
Den tomme plads. Gyldendal, 2012. (The Casual Vacancy, 2012). Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt.
Galbraith, Robert (Rowling, Joanne Kathleen):
Gøgens kalden. Gyldendal, 2013. (The Cuckoo’s Calling, 2013). Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt.
Galbraith, Robert (Rowling, Joanne Kathleen):
Silkeorm. Gyldendal, 2014. (The silkworm, 2014). Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt.
Galbraith, Robert (Rowling, Joanne Kathleen):
Ondskabens høst. Gyldendal, 2016. (Career of evil, 2015). Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt.
Galbraith, Robert (Rowling, Joanne Kathleen): Den hvide død. Gyldendal, 2018. (Originaludgave 2018). Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt.

Filmmanuskripter

Rowling, Joanne K.: Fantastiske skabninger og hvor de findes. Gyldendal, 2017. (Fantastic beasts and where to find them, 2001). Oversat af Hanna Lützen.
Rowling, Joanne K.: Grindelwalds forbrydelser. Gyldendal, 2018. (The crimes of Grindelwald). Oversat af Hanna Lützen.

Om forfatterskabet

Web

J.K. Rowlings hjemmeside med omfattende informationer om bøgerne, hendes baggrund og sociale arbejde.

Artikler

Kakutani, Michiko:
Darkness and Death, No Magic to Help. The Mew York Times, 2012-09-27.
Pearson, Allison:
The Casual Vacancy breaks Harry Potter’s Spell. The Telegraph, 2012-09-27.
Bjerregaard, Hans:
Harry Potters mor gør det igen. Ekstra Bladet, 2012-09-27.
Hjort, Anders:
J.K. Rowlings bog er virkelig ikke for børn. Politiken, 2012-12-27.
Reinholdt, Merete:
Rowling skriver stilsikker krimi. Berlingske, 2013-10-25.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på J.K. Rowling

Kilder citeret i portrættet

Artikler

Fyhn Christensen, Mikkel og Rasmus Strøyer:
J.K. Rowling er blevet den smukke svane. www.dr.dk, 2010-10-19.
Bredal, Bjørn:
Rowling genoptager kampen mod mørkets kræfter i bidende samfundssatire. Politiken, 2012-10-03.
Michaëlis, Bo Tao:
Harry Potters mor har skrevet en elegant privatdetektivroman. Politiken, 2013-10-10.