tamora pierce
Foto: Beth Gwinn / Writher Pictures / Ritzau Scanpix

Tamora Pierce

kritikeren Damián Arguimbau. 2004.
Top image group
tamora pierce
Foto: Beth Gwinn / Writher Pictures / Ritzau Scanpix
Main image
Pierce, Tamora
Foto: Steve Dawson, 1999

Indledning

Amerikansk forfatter.
Har skrevet en lang række fantasyserier med stor psykologisk dybde, der primært portrætterer pigehelte. Tamora Pierces historier er virkelig spændende og egner sig bedst til at læse i den seriemæssige rækkefølge, de er skrevet.

 

 

 

54632770

Blå bog

Født: 13. december 1954 i Pennsylvania, USA.

Bor: i New York, USA.

Uddannelse: Bachelor, har studeret psykologi.

Debut: 1983 (USA), 1992 (DK) med Alanna, Løvindens Sang 1.

Seneste udgivelse: Venner & fjender. Tellerup, 2018. (Tempest and slaughter, 2018). Oversætter: Sarah Feddersen Thomsen. (1).

Inspiration: Dr. Seuss, Tolkien, David Bradley, og ellers har Tamora Pierce hang til sci-fi serier som Star Trek.

 

 

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Indledning

Hun bifalder fortsat ikke ægteskabet som institution, om end hun selv er lykkelig gift nu på attende år med det, hun kalder sin "spouse-creature".

Tamora Pierce er født i december 1954 og har to yngre søstre. Hun er opvokset på landet, helt derude hvor man rent faktisk hentede vand fra en brønd! Ægteskabet mellem forældrene var ikke helt gnidningsløst. De giftede sig af kærlighed, men moderens familie syntes, at deres datter giftede sig under sin stand og brød sig ikke om hendes valg. De flyttede til San Francisco by i 1963, hvor de boede indtil året efter forældrene blev skilt. I 1969 flyttede hun med sine søskende og mor tilbage til landet, hvor Tamora Pierce stadig synes, at hun var anderledes end de andre piger på sin alder. Hun tilskriver selv sin far æren for, at hun begyndte at skrive, og skilsmissen har uden tvivl også sat sig dybe spor hos hende. Hun bifalder fortsat ikke ægteskabet som institution, om end hun selv er lykkelig gift nu på attende år, med det hun kalder sin "spouse-creature" ("ægtemand-dyr"). Det er derfor temmelig symbolsk, når Alanna i Pierces debutroman ikke har spor lyst til at gifte sig, men har lange (og til tider samtidige) forhold til tre mænd i løbet af roman-kvartetten.

Hun skrev første version af Løvindens sang i 1976, mens hun boede hos sin far og stedmor i Idaho. Herefter flyttede hun til New York, hvor hun fik arbejde i et litterært agentur. Oprindeligt var ”Løvindens Sang” tænkt til voksne, men hun fik anbefalet at skrive den om til fire bøger henvendt til unge, hvilket da også skete. Efter udgivelsen forsøgte hun at leve ved at læse manuskripter for forlag, skrive artikler m.m. og ti år efter, i 1992, så hun sig endelig i stand til at leve af at skrive. Hun holder ofte foredrag om sine romaner på bl.a. skoler. Hun bor på Manhattan med sin mand, fire katte og to undulater.

Løvindens sang

Bøgerne, der tilsammen danner Løvindens sang (1992), er så afgjort fortsat Pierces bedste, måske fordi de er så gennemarbejdede, hele og ægte i deres udtryk. I Alanna (1992) møder vi de to adelige tvillingesøskende, Thom og Alanna i et middelalderligt land ved navn Tortall. Deres fraværende far sender Alanna af sted for at blive opdraget til at være frøken, og Thom til at være ridder, men ingen af dem har lyst til deres skæbne, og dagen inden afrejsen lykkes det dem ved list og overtalelse i stedet at ændre ordrerne: Thom sendes til troldmandsskolen, mens Alanna forklæder sig som en dreng og i sin nye skikkelse tager hun Thoms plads på ridderskolen som Alan.

29664447

Allerede fra romanens begyndelse tegner der sig et billede af en meget selvstændig, kløgtig og beslutsom pige, der ikke har tænkt sig at anerkende at piger automatisk skal sidde med hænderne i skødet og vente på en prins det meste af deres liv. Alanna er på mange måder Pierces alter ego, og måske derfor virker Alannas person sprællevende på læseren. For bag pigens næsten mirakuløse sejhed og skjulte magiske evner tegnes der et fint, følsomt og broget psykologisk portræt af en pige, der har besluttet sig at være trodsig og som Rasmus Modsat næsten tvangsmæssigt altid tager den vanskeligste vej. Alannas primære modstander i romanen er den glatte troldmand Rogir, der i øvrigt er modelleret efter en af Pierces tidligere kærester. Sød uden på, men dødbringende inden i, lykkes det troldmanden næsten at tage livet af såvel tronarvingen Jonathan som dronningen, inden det lykkes Alanna at standse misdæderen.

Det ville føre for vidt at lave et fuldt referat af de fire bøgers handling. ”Løvindens sang” er hovedsageligt historien om, hvordan en kvindelig helt bliver til og får mødt såvel farer som kærlighed undervejs. Genremæssigt er der ikke de store overraskelser i den, og langt de fleste af de litterære tricks, som Pierce benytter sig af, har lange og solide rødder via Tolkien tilbage til de græske sagn. Det, der gør romanerne anderledes at læse er hendes oprør mod den mandlige dominans, der giver sig udtryk i såvel Alannas person som i hendes kærlighedsliv. Dette oprør, sammen med en perfekt sans for timing og spænding, gør Pierces første roman-kvartet til oplagt og åndeløs læsning til især piger, der elsker at læse, men bestemt også til drenge i alle aldre, der kan lide fantasy. Det er helt klart en serie, der uden vanskeligheder kan holde såvel børn som voksne fantasylæsere vågne det meste af natten.

I Tortall: De Udødelige og De svages beskytter

De næste fire roman-kvartetter, De udødelige (1998-1999) og De svages beskytter (2001-2002) foregår også i landet Tortall. Begge serier har samme overordnede tema som Løvindens sang: I De udødelige er det Daine, der er den lille pige, der langsomt skal vokse op og blive helt – dog ikke som ridder, men som troldkvinde. I ”De svages beskytter” er det i stedet pigen Keladry, der ønsker at gentage Alannas heltedåd og blive ridder, hvilket først lykkes efter voldsom modstand og en overvindelse af hendes skræk for højder.

24143805

I ”De udødelige” (1998-1999) har Pierce udnyttet genren lidt mere end hun gør i sin tidligere kvartet. Selv om den overordnede køns- og heltetematik er den samme som i Løvindens sang er der qva hovedpersonen meget større fokus på trolddom. Portrættet af Daine er meget indlevet, mens resten af personerne ikke i samme høje grad skildres, måske fordi der er en del gengangere fra ”Løvindens sang”, men sandsynligvis fordi Pierce her introducerer en lang række magiske væsner (de udødelige), som truer Tortalls eksistens. Daine, som har en magisk evne til at tale med dyrene, bliver omdrejningspunktet for at redde Tortall fra den truende katastrofe, og sammen med sin lærer, troldmanden Numair, må hun vandre hele vejen til Gudernes rige, hvorfra de udødelige stammer, og konfronteres med såvel sin afdøde mor, sin ukendte far og en hel verden fuld af drager.

I ”De svages beskytter” (2001-2002) er der stadig udødelige i Tortall, de fleste af dem er dog gode, men der er dog stadig en del ondskabsfulde væsner, som kæmpeedderkopperne. Hovedpersonen Keladry ønsker at blive ridder, ligesom Alanna, men må grueligt meget igennem før det lykkes. Selv om forfatteren stædigt forsøger ikke at gentage Alannas historie, er det for en garvet læser alligevel svært at se ”De svages beskytter” som en væsensforskellig historie. Keladrys problemer er lidt anderledes end Alannas (der i øvrigt har en birolle i historien), da hun jo ikke behøver at skjule, at hun er pige. Selv om læstelystne piger vil sluge historierne råt, er der ikke på samme måde dybde og følsomhed i portrætterne, ligesom det er vanskeligt at læse kvartetten uden på forhånd at kende lidt til de foregående serier.

 

Spiralcirklens tempel

”Magiens Cirkel” fremstår som en utrolig medrivende og velskrevet serie, der konsekvent udforsker venskabets grænser og problemer i et spændende miljø.

De sidste to oversatte serier er Magiens Cirkel (2000-2001), og den endnu uafsluttede Cirklen åbnes (2002-2003), idet sidste bind af serien endnu ikke er oversat til dansk. De foregår i et nyt univers, og handlingen har trolddom som omdrejningspunkt i skikkelse af fire børn, der ikke helt kan falde til i deres respektive miljøer. I første bind af Magiens Cirkel samles de fire børn, Sandrilene, Daja, Trisana og Torn. Her er Sandrilene først og fremmest i centrum, i næste bind er det Trisana, i Ildsmeden (2000) er det Daja og i Plantetroldmanden (2001) er det Torn.

I Tortall-serierne har det primært været børnenes selvstændighed og udvikling næsten på trods (dog stort set altid moralsk støttet af en velmenende lærerskikkelse), der har været i centrum. I den nye serie har Tamora Pierce sat venskabet og loyaliteten ind som den absolut overordnede tematik i de fire historier. ”Magiens Cirkel” fremstår som en utrolig medrivende og velskrevet serie, der konsekvent udforsker venskabets grænser og problemer i et spændende miljø.

24370763

I ”Cirklen åbnes” følger vi de fire børns videre udvikling. I Magiske trin (2002) er det Sandrilene, der skal fungere som lærer for den dansende dreng Pasco, der har trolddomsevner. Samtidig foregår en række skræmmende og uforklarlige mord i byen, som Sandrilene, sammen med Paco, ser sig nødsaget til at løse. I Stenmagi (2002), er det Torn, der skal oplære drengen Evi, men samtidig må se sig nødsaget til at kæmpe mod byens underverden, der er ude efter Evis evner. I Mordbrænderen (2003) er det Daja, der skal oplære et tvillingepar, og samtidig løse en række uforklarlige brande i byen. I det fjerde, endnu uoversatte bind, er det Trisana, der er hovedpersonen. Det er vanskeligt at læse serien uden først at have stiftet bekendtskab med ”Magiens cirkel”, for der er ikke gjort så frygtelig meget ud af personkarakteristikkerne eller at forklare det univers, som hovedpersonerne bevæger sig i. Der er til gengæld gjort meget ud af kriminalhistorierne i disse historier, og de er spændende nok, hvis læseren vel at mærke forinden er dybt betaget af universet. Ellers vil man som læser sandsynligvis savne lidt dybde og orientering.

Men generelt er det, der kendetegner Tamora Pierce en gudbenådet sans for at skabe historier, som person- og spændingsmæssigt fungerer forbilledligt. Hun er ikke den, der eksperimenterer genremæssigt, men er til gengæld konsekvent med sin struktur. Hendes romaner egner sig bedst til at blive læst i seriemæssig sammenhæng – så folder de sig for alvor ud og giver læseren en rig og solid læseoplevelse.

Yndlingslæsning
Dr. Seuss, Tolkien, David Bradley, og ellers har Tamora Pierce hang til sci-fi serier som Star Trek.

Bibliografi

Løvindens sang

Pierce, Tamora:
Alanna. 1992. Bind 1. (am 1983).
Pierce, Tamora:
I gudindens hånd. 1992. Bind 2. (am 1984).
Pierce, Tamora:
Kvinden der rider som en mand. 1992. Bind 3. (am 1986).
Pierce, Tamora:
Den springende løvinde. (am 1983). 1992. Bind 4. (am 1988).

Løvindens datter

Pierce, Tamora:
Slyngelgudens valg. 2005. Løvindens datter. Bind 1.
Pierce, Tamora:
Slyngelgudens plan. 2005. Løvindens datter. Bind 2.
Pierce, Tamora:
Kobberøernes oprør. 2006. Løvindens datter. Bind 3.
Pierce, Tamora:
Kobberøernes kamp. 2006. Løvindens datter. Bind 4.

De udødelige

Pierce, Tamora:
Vild magi. 1998. Bind 1. (am 1992).
Pierce, Tamora:
Ulvepigen. 1998. Bind 2. (am 1994).
Pierce, Tamora:
Gravheksens gave. 1999. Bind 3. (am 1999).
Pierce, Tamora:
Gudernes Rige. 1999. Bind 4. (am 1999).

De svages beskytter

Pierce, Tamora:
Page på Prøve. 2001. Bind 1. (am 1999).
Pierce, Tamora:
Balors Nål 2002. Bind 2. (am 2000).
Pierce, Tamora:
Prøvelsen. 2002. Bind 3. (am 2001).
Pierce, Tamora:
Ridder Keladry. 2003. Bind 4. (am 2002).

Magiens Cirkel

Pierce, Tamora:
Spiralcirklens Tempel. 2000. Bind 1. (am 1997).
Pierce, Tamora:
Vejrheksen. 2000. Bind 2. (am 1998).
Pierce, Tamora:
Ildsmeden. 2000. Bind 3. (am 1998).
Pierce, Tamora:
Plantetroldmanden. 2001. Bind 4. (am 1999).

Cirklen Åbnes

Pierce, Tamora:
Magiske trin. 2002. Bind 1. (am 2000).
Pierce, Tamora:
Stenmagi. 2002. Bind 2. (am 2001).
Pierce, Tamora:
Mordbrænderen. 2003. Bind 3. (am 2002).
Glasdragen. 2005. (am 2003). Bind 4

Terrier

Pierce, Tamora:
Druernes hvisken. 2007. Del 1 af Terrier serien. (Terrier, s 1-303).
Druernes råb. 2007. Del 2 af Terrier serien. (Terrier, s 304- 563).

Cirklen gendannes

Pierce, Tamora:
Kejserindens vilje. 2008. Fantasy. 1. del af Cirklen gendannes.
Pierce, Tamora:
Kejserindens vrede. 2008. Fantasy. 2. del af Cirklen gendannes.

Mastiff

Pierce, Tamora:
Sammensværgelsen. Tellerup, 2013. Oversat af Bjarne Skovlund. (Mastiff, 1).
Pierce, Tamora:
Forræderen. Tellerup, 2013. Oversat af Bjarne Skovlund. (Mastiff, 2).

Numairs fortælling

Pierce, Tamora: Venner & fjender. Tellerup, 2018. (Tempest and slaughter, 2018). Oversætter: Sarah Feddersen Thomsen. (1).
Pierce, Tamora: Uvejr & blodbad. Tellerup, 2018. (Tempest and slaughter, 2018). Oversætter: Sarah Feddersen Thomsen. (2).

Om forfatteren

Links

På Tamora Pierces egen hjemmeside får man et godt indblik i forfatterens liv og bøgernes univers. En komplet bibliografi inkl. de danske udgivelser, en kalender der oplyser udgivelsesdatoer for nye bøger, datoer for konferencer og forfatterarrangementer hvor Tamora Pierce vil være tilstede, links til fan-klub m.m., bøger forfatteren anbefaler og en FAQ.
Her kan du teste din viden om serien ”Løvindens sang".
Download et interview med Tamora Pierce og lyt til et indslag hvor forfatteren læser op af sin bog "Elder Brother".
Sci-fi tidskrift Locus' side med en komplet bibliografi af Pierces værker.
Den frie encyklopædi. Artikel om Tamora Pierce i leksikonet Wikipedia med en komplet bibliografi samt oversigt over links til andre sider om forfatteren.
En dansk fanside med et fyldigt portræt af forfatteren.
- Om Tamora Pierce.

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgnign på Tamora Pierce