tamora pierce
Foto: Beth Gwinn / Writher Pictures / Ritzau Scanpix

Tamora Pierce

kritikeren Damián Arguimbau. 2004. Blå bog og bibliografi opdateret 2020
Top image group
tamora pierce
Foto: Beth Gwinn / Writher Pictures / Ritzau Scanpix
Main image
Foto: Steve Dawson, 1999

Amerikansk forfatter.
Har skrevet en lang række fantasyserier med stor psykologisk dybde, der primært portrætterer pigehelte. Tamora Pierces historier er virkelig spændende og egner sig bedst til at læse i den seriemæssige rækkefølge, de er skrevet.

 

38340085

Blå bog

Født: 13. december 1954 i Pennsylvania, USA.

Bor: i New York, USA.

Uddannelse: Bachelor, har studeret psykologi.

Debut: 1983 (USA), 1992 (DK) med Alanna, Løvindens Sang 1.

Seneste udgivelse: Cirklens fortællinger - krigsmagi. Tellerup, 2020. (Battle magic - part 2, 2013). Oversætter: Sarah Feddersen Thomsen. (5).

Inspiration: Dr. Seuss, Tolkien, David Bradley, og ellers har Tamora Pierce hang til sci-fi serier som Star Trek.

 

 

 

Videoklip

 

Artikel type
boern

Indledning

Hun bifalder fortsat ikke ægteskabet som institution, om end hun selv er lykkelig gift nu på attende år med det, hun kalder sin "spouse-creature".

Tamora Pierce er født i december 1954 og har to yngre søstre. Hun er opvokset på landet, helt derude hvor man rent faktisk hentede vand fra en brønd! Ægteskabet mellem forældrene var ikke helt gnidningsløst. De giftede sig af kærlighed, men moderens familie syntes, at deres datter giftede sig under sin stand og brød sig ikke om hendes valg. De flyttede til San Francisco by i 1963, hvor de boede indtil året efter forældrene blev skilt. I 1969 flyttede hun med sine søskende og mor tilbage til landet, hvor Tamora Pierce stadig synes, at hun var anderledes end de andre piger på sin alder. Hun tilskriver selv sin far æren for, at hun begyndte at skrive, og skilsmissen har uden tvivl også sat sig dybe spor hos hende. Hun bifalder fortsat ikke ægteskabet som institution, om end hun selv er lykkelig gift nu på attende år, med det hun kalder sin "spouse-creature" ("ægtemand-dyr"). Det er derfor temmelig symbolsk, når Alanna i Pierces debutroman ikke har spor lyst til at gifte sig, men har lange (og til tider samtidige) forhold til tre mænd i løbet af roman-kvartetten.

Hun skrev første version af Løvindens sang i 1976, mens hun boede hos sin far og stedmor i Idaho. Herefter flyttede hun til New York, hvor hun fik arbejde i et litterært agentur. Oprindeligt var ”Løvindens Sang” tænkt til voksne, men hun fik anbefalet at skrive den om til fire bøger henvendt til unge, hvilket da også skete. Efter udgivelsen forsøgte hun at leve ved at læse manuskripter for forlag, skrive artikler m.m. og ti år efter, i 1992, så hun sig endelig i stand til at leve af at skrive. Hun holder ofte foredrag om sine romaner på bl.a. skoler. Hun bor på Manhattan med sin mand, fire katte og to undulater.

Løvindens sang

Bøgerne, der tilsammen danner Løvindens sang (1992), er så afgjort fortsat Pierces bedste, måske fordi de er så gennemarbejdede, hele og ægte i deres udtryk. I Alanna (1992) møder vi de to adelige tvillingesøskende, Thom og Alanna i et middelalderligt land ved navn Tortall. Deres fraværende far sender Alanna af sted for at blive opdraget til at være frøken, og Thom til at være ridder, men ingen af dem har lyst til deres skæbne, og dagen inden afrejsen lykkes det dem ved list og overtalelse i stedet at ændre ordrerne: Thom sendes til troldmandsskolen, mens Alanna forklæder sig som en dreng og i sin nye skikkelse tager hun Thoms plads på ridderskolen som Alan.

29664447

Allerede fra romanens begyndelse tegner der sig et billede af en meget selvstændig, kløgtig og beslutsom pige, der ikke har tænkt sig at anerkende at piger automatisk skal sidde med hænderne i skødet og vente på en prins det meste af deres liv. Alanna er på mange måder Pierces alter ego, og måske derfor virker Alannas person sprællevende på læseren. For bag pigens næsten mirakuløse sejhed og skjulte magiske evner tegnes der et fint, følsomt og broget psykologisk portræt af en pige, der har besluttet sig at være trodsig og som Rasmus Modsat næsten tvangsmæssigt altid tager den vanskeligste vej. Alannas primære modstander i romanen er den glatte troldmand Rogir, der i øvrigt er modelleret efter en af Pierces tidligere kærester. Sød uden på, men dødbringende inden i, lykkes det troldmanden næsten at tage livet af såvel tronarvingen Jonathan som dronningen, inden det lykkes Alanna at standse misdæderen.

Det ville føre for vidt at lave et fuldt referat af de fire bøgers handling. ”Løvindens sang” er hovedsageligt historien om, hvordan en kvindelig helt bliver til og får mødt såvel farer som kærlighed undervejs. Genremæssigt er der ikke de store overraskelser i den, og langt de fleste af de litterære tricks, som Pierce benytter sig af, har lange og solide rødder via Tolkien tilbage til de græske sagn. Det, der gør romanerne anderledes at læse er hendes oprør mod den mandlige dominans, der giver sig udtryk i såvel Alannas person som i hendes kærlighedsliv. Dette oprør, sammen med en perfekt sans for timing og spænding, gør Pierces første roman-kvartet til oplagt og åndeløs læsning til især piger, der elsker at læse, men bestemt også til drenge i alle aldre, der kan lide fantasy. Det er helt klart en serie, der uden vanskeligheder kan holde såvel børn som voksne fantasylæsere vågne det meste af natten.