Kjersti Scheen

Artikel type
boern
cand. mag. Katrine Lehmann Sivertsen, iBureauet/Dagbladet Information
Main image
Scheen, Kjersti
Foto: Jo Michael/Norsk Gyldendal

Den norske forfatter og illustrator Kjersti Scheen har skrevet alt fra billedbøger, letlæsningsbøger og ungdomsromaner til bøger inden for gyser- og krimigenren. Scheen er dog især kendt for sin evne til at indleve sig i teenagerens gådefulde verden og pubertetens konflikter. Det kommer blandt andet til udtryk i ungdomsbøger som “Villas vals” og “Ønskestjerne”, hvor hun behandler den forvirrende forelskelse, venindekonflikter og forholdet til forældrene. Scheen har også leveret skildringer af mere alvorlige ungdomsproblemer. I bogen “Månefeen” finder man for eksempel en fortælling om spiseforstyrrelsen anoreksi, og i romanen “Marionetten” behandles temaer som mobning og overgreb.

Kjersti Scheen har desuden skrevet en serie kriminalromaner til voksne med den kvindelige privatdetektiv Margeret Moss i hovedrollen.

25778812

Blå bog

  • Født: 17. august 1943 i Oslo.
  • Uddannelse: Tegner og bog-illustrator fra Statens Håndverks og Kunstindustriskole i Oslo.
  • Debut: Billedbogen “Fie og mørket”, 1976.
  • Litteraturpriser: Kirke- og undervisningsdepartementets premiering, illustrasjonspremie, 1970. Kirke- og undervisningsdepartementets premiering, bildebokpremie, 1976. Kirke- og undervisningsdepartementets premiering, litteraturpremie, 1993. Skolebibliotekarforeningens pris for samlet forfatterskap, 1994. Gyldendals legat, 1994. Kulturdepartementets litteraturpris, 1994.
  • Seneste udgivelse: Maja i Lakkskobakken, 2004 (Maja fra bakken, 2005).
  • Forlag: Forum.